likeBalaton.hu | 2022.11.13. 10:00
110 milliót adtak a balatonudvari sírkövek ihlette festményért
A Kossuth-díjas neoavantgárd festőművész, Keserü Ilona tartja jelenleg a rekordot. Soha nem fizettek még ennyi pénzt itthon élő kortárs művész alkotásáért. A Sírkövek 2 című festményt egy balatoni téma ihlette.

Keserü Ilona Sírkövek 2. című festménye 110 millióért kelt el a Kieselbach Galéria első háború utáni és kortárs árverésén péntek este a Budapest Marriott Hotelben.

Keserü Ilona, a neoavantgárd világhírű képviselője Sírkövek 2. című, 1967-es képére 48 millió forintról indult a licitálás. Végül 110 millióért kelt el a Kieselbach Galéria kortárs árverésén péntek este.

Ezzel túlszárnyalták az élő magyar festők eddigi árverési csúcsát, amelyet szintén egy Keserü-kép tartott.

Keserü Ilona Sírkövek 2. című festménye a Kieselbach Galéria első kortárs aukcióján a Budapest Marriott Hotelben 2022. november 11-én Fotó: Mohai Balázs / MTI)

A kortárs festészet kulcsműve Keserü Ilona alkotása

A most rekordot döntő Sírkövek 2. a festő legjellegzetesebb motívuma, a balatonudvari szív alakú sírkövek egyik legelső feldolgozása. Kieselbach Tamás galériavezető szerint Keserü nagy, vörös-rózsaszín-narancs festménye léptékében és nyelvezetében is különleges kvalitású kulcsmű.

A kép először jelent meg a műtárgypiacon, felbukkanása kivételes szenzáció.

(Keserü egyik másik képe, az 1976-os Jelek (Lebegő formák) című festmény 8,5 millió forintról indulva kelt el 20 millióért.)

Keserü Ilona a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas magyar festőművész. 1967-ben a balatonudvari temetőben külföldi barátokkal sétálva bukkant rá az ottani, különleges, XVIII. századi málladozó, szív alakú homokkő sírkövekre. Onnantól kezdve ez lett művészetének visszatérő motívuma.

A nagy érdeklődés mellett zajló aukción sosem látott hazai rekordok születtek. Kondor Béla Műtücsök felbocsátása című képe 120 millió forintos leütésével megnégyszerezte a festő korábbi életműrekordját. A kép 75 millió forintról indulva kúszott fel a rekordösszegig – közölték. Kieselbach Tamás galériavezető azt mondta, Kondor ezen műve kivételes ritkaság.

Nyitókép: Mohai Balázs/MTI

 

 

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva