Kovács Erika / veol.hu | 2022.10.29. 16:00
114 km-t újítottak fel a Balatoni bringakörből
Az egész évben csodás Balatont a bringakör segítségével is felfedezhetitek.

A bringakör turisztikai vonzerő

Hatmilliárd forintot meghaladó költségből, kormányzati és európai uniós (EU) támogatással megújult a 205 kilométeres Balatoni bringakör nagyon fontos szakasza, 114 kilométeren. A munka 2019-ben kezdődött, amit kiemelkedő összefogás kísért, és tovább emeli a Balaton vonzerejét, bővíti turisztikai kínálatát.

Fotó: Krausz Andrea

Ez hangzott el Balatonkenesén, a Balatonakarattya, Siófok, Zamárdi és Balatonlelle, valamint Tihany, Alsóörs, Balatonkenese közötti szakaszok záró sajtótájékoztatóján csütörtökön.
– Egyre népszerűbb a kerékpározás – mondta Nagy Bálint. Az Építési és Beruházási Minisztérium beruházási államtitkára üdvözölte a térségi összefogást, mely a beruházást kísérte.
Aláhúzta, az állami beruházásokat érintő törvény révén a jövőben is minél hatékonyabban valósulnak meg a fejlesztések. Cél, hogy 2030-ra a magyar állami beruházások sikere és hatékonysága az EU élmezőnyébe tartozzon.
Kontrát Károly, Veszprém megye 2. számú egyéni választókerületének országgyűlési képviselője kifejtette, kezdettől támogatta a Balatoni bringakör felújítását, mely növeli a tó vonzerejét. Cél az, hogy a Balaton egész évben legyen vonzó, amit a bringakör is szolgál. A képviselő köszönettel szólt a kormányzat, az EU és Révész Máriusz államtitkár bringautakat érintő támogatásáról.

Fotós: Pesthy Márton/Napló

A bringakör az északi és a déli part összekötője

Witzmann Mihály, Somogy megye 4. választókerületének országgyűlési képviselője méltatta a fejlesztést, mely számtalan előnnyel jár. Az elmúlt két országgyűlési ciklusában 280 kilométer út és 60 kilométer kerékpárút épült, újult meg. A mostani beruházás kapcsán a siófoki, 1983-ban épült Baross híd felújítását emelte ki, mellyel biztonságosabb lett a közlekedés.
Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség elnöke elmondta, kerékpáros szervizoszlopokat és e-bike-töltőket telepítettek, információs táblákat tettek ki a környék látnivalóiról, más kerékpáros utakról. – A Balaton egész évben gyönyörű, amit a bringakörről is meg lehet csodálni.


Gréz Tibor, a beruházást végző Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. projektiroda-vezetője részletezte a Balatoni bringakör fejlesztését. Elhangzott, a Zamárdi és Balatonlelle közötti, illetve a Siófok és Balatonakarattya közötti rész a bringakör egyik legnépszerűbb turisztikai útvonala, A 28,9 kilométer hosszú, Zamárdi-Balatonlelle közötti szakaszon a kivitelezés 956 millió forintba került. Zamárdiban, Szántódon, Balatonfenyvesen, Balatonszárszón, Balatonőszödön, Balatonszemesen és Balatonlellén az utcák burkolatát korszerűsítették és tájékozódást segítő táblákat helyeztek ki.

Fotós: Pesthy Márton/Napló

Az autósok is vigyáznak a bringásokra

Balatonakarattyán, Balatonfőkajáron, Balatonvilágoson és Siófokon több utca burkolata megújult. Ezeken a helyeken is tájékozódást segítő táblákat tettek ki, valamint olyan burkolati jeleket festettek fel, amelyek felhívják az autósok figyelmét a kerékpárosokra. A 28,9 kilométer hosszú, Siófok-Balatonakarattya közötti szakaszon a felújítás 825 millió forintba került. Az északi parton elbontották a Tihany, Lepkesor és az örvényesi Malom utca közötti külterületi, a 2000-es évek környékén megépített mintegy két méter széles keskeny, leromlott utat, amit 3,3 méter szélesre bővítettek, mely alkalmas gyalogos és kerékpáros közlekedésre.
Balatonkenesén, Balatonfűzfőn, Balatonalmádiban, Alsóörsön, Paloznakon, Csopakon, Balatonfüreden és Aszófőn az utcák burkolatát korszerűsítették és segítik a tájékozódást. Fejlesztés történt a Balatonakarattya-Balatonfűzfő közötti szakaszon is. A mintegy 30 kilométeres, Tihany, Alsóörs, Balatonkenese közötti szakaszon a kivitelezés 1,6 milliárd forintba került.

Fotó: BalatonBike365 hivatalos

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

Forrás: veol.hu



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva