Szücs Ildikó | 2021.09.23. 10:00
175 éve indult a balatoni hajózás #7 - az ifjú és gigantikus Szent Miklós
Az eredetileg tengerre tervezett Szent Miklós motoros hajó első éveiben az Égei-tengeren, majd a Dunán hajózott, végül 2005-ben került le a Balatonra, ahol jelenleg is a flotta legnagyobbja.

Az 550 férőhelyes Szent Miklós hajó a BAHART, és egyben a Balaton legnagyobb és technikailag legjobban felszerelt hajója. Eredeti neve: Kaptan Sevket Iyidere, ami 2001-ben épült Törökországban.

A Balatoni Hajózási Rt. 2003-ban vásárolta meg, ezután a hajót két évig a Dunán használták rendezvényhajóként Balaton I. néven. Akkoriban a Sió csatorna vízállása annyira alacsony volt, hogy nem lehetett hajózni rajta, ezért a hajó csak két évvel később kerülhetett a Balatonra.

A Sión való közlekedéshez le kellett szerelni a kormánylapátokat és a hajócsavarokat, valamint a közel tíz méter magas hajót ketté kellett vágni, hogy elférjen a Sió hídjai alatt.

Így vontatták a Balatonig, ahol átépítették és 2006-ban kapta a tengerészek és vízen utazók védőszentjéről a Szent Miklós nevet.

A Szent Miklós hajó is felvonult a jubileumi rendezvényen
Fotó: Keszey Ágnes

2006-ig a Beloiannisz volt a Balaton legnagyobb hajója, de a Szent Miklós hadbaállásával átvette tőle ezt a szerepet. A hajónak eredetileg is két darab 800 lóerős motorja volt, idén azonban nagy felújításon esett át a jubileum alkalmából, így új és korszerű motorokat kapott, megújult a büfé és a belső utastér, valamint a nyitott fedélzet is.

A hatalmas utasszállító tökéletesen alkalmas konferenciák és nagyobb rendezvények befogadására, hiszen az alsó, zárt fedélzeti terme egy óriási, panorámaablakos, szabadon berendezhető tér, amelyben nincsenek oszlopok, így kényelmesen alakítható és akár bálteremnek is kiváló.

A berendezés visszafogott és elegáns színvilága, a hajó technikai felszereltsége lehetőséget ad, hogy egyedi események felejthetetlen színhelyévé váljon.

A hajón mozgáskorlátozottak részére speciális mosdó lett kialakítva.

A 41,5 méter hosszú, 9 méter széles, három emelet magas hajó a nyári főszezonban SiófokTihanyBalatonfüred között jár, a sétahajókázás mellett olykor diszkóhajó, olykor pedig rendezvényhajóként szeli a habokat.

Forrás: Balatonihajozas.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva