2020.02.21. 06:00
300 résztvevővel indul szombaton a II. Bringafarsang
A Bringafarsang ötlete tavaly pattant ki Harangvölgyi András és felesége, Havasi Tímea fejéből, akik sportvállalkozásuk keretén belül számos kerékpáros túrát szerveznek minden évszakban. Céljuk, hogy a biciklizést és a Balaton környékét is népszerűsítsék nem csak a szezonban, hanem a hidegebb időszakokban is.

Balatonfüredről indulnak és ide is érkeznek vissza a II. Bringafarsang kerékpárosai február 22-én, szombaton. Az idei farsangi túrára már decemberben betelt a regisztráció, elég hamar elérték a 300 résztvevős határt. Bár mindenki drukkolt a hidegért és a hóért, hiszen úgy még izgalmasabb lenne tekerni, Harangvölgyi András elmondta, hogy azért a napsütéses időt sem vetik meg, és biztosan jó hangulatú lesz a mostani Bringafarsang is. Hozzátette azt is, hogy azért csak 300-an indulhatnak, mert ennyi ember fér fel egy kompra.

— Tavaly is a BAHART segített nekünk egy külön járattal, és bebizonyosodott, hogy biztonságosan ennyi embert tud a komp átvinni a túlpartra. Ezért muszáj ezt a létszámot tartani, de jövőre megpróbáljuk, hogy még többen jöhessenek, mert kétszer ennyien szerettek volna bringázni ezen a mostani rendezvényen.

Az egyik állomáson a tavalyi Bringafarsangon (Fotó: Krausz Andrea)

Gondolták volna hogy ennyire népszerű lesz, és hogy egyfajta hagyomány indul útjára ezzel?
— Mindenképpen hagyományt akartunk teremteni, a túrákat és a versenyeket is hosszútávra tervezzük, hiszen egy rendezvénynél ez mindig szempont. A téli túrát is a hagyományteremtés ötletével találtuk ki, de arra valóban nem számítottunk, hogy ennyire jól fog sikerülni. Meglepetés volt tavaly az óriási érdeklődés. Reméljük, hogy jövőre még többen jöhetnek. Az biztos, hogy mindenképpen farsang környékére szánjuk, és legközelebb szeretnénk több naposra szervezni., hogy amolyan igazi, farsangi mulatsággal egybekötött bringás esemény legyen. Programokkal együtt, hogy a bringások közösen eltöltsenek tartalmas időt egymással, ami turisztikailag is egy még jobban szervezett esemény lenne.

Mennyiben más az idei esemény, mint a tavalyi?
— Természetesen levontunk néhány tanulságot az első túra után. A Balaton körüli biciklis táblák megújultak, kicsit jobb a pálya, a déli parton felújítottak néhány biciklizhető utat. Idén pedig olyan befutó érmet kap mindenki, ami üvegből készült, gravírozott, elég szép és egyedi darab lesz. Délután a tombolán pedig a fődíj egy minőségi kerékpár. Ezen kívül mindenkinek lesz esélye nyerni valamit. Ezt tavaly is nagyon szerették.

A szervezők segítenek, ha gond van a felszereléssel (Fotó: Krausz Andrea)

Ön is teker a túrán?
— Idén nem kerékpárral megyek, de a szervizautóval én fogom vezetni a mezőnyt. Mostanra egy komoly stáb biztosítja a teljes körű ellátást: a városokban polgárőrök segítik a munkát, mentő kíséri a résztvevőket, és tartalék kerékpárokat is viszünk, ha valakinek útközben gondja adódna. Négy frissítő állomás lesz: Siófokon, Balatonvilágoson, Balatonkenesén és Alsóörsön várja forralt bor, banán, zsíros kenyér és tea a bringásokat. Minden helyszínen van mosdó és melegedő, terémszetesen a célban, Balatonfüreden is. Kétféle nevezés volt, és akik a prémium nevezést választották, ők a nap végén, ha nem sietnek haza és maradnak a hétvégére, akkor kedvezőményesen használhatják a városi uszodát a szaunával együtt. Így a túra után wellnessezhetnek és egy egész hétvégés kikapcsolódásban lesz részük.

Harangvölgyi András elmondta, hogy ezek a túrák igazából egy négy évszakos sorozat részei. Tavaly október 23-án tartottak egy őszi túrát Veszprém-Balatonfüred-Balatonudvari-Tótvázsony útvonalon. A mintegy 65 km-es túrán közel 600-an indultak. Idén májusban lesz a mountainbike maraton, egy terepverseny, majd július 11-re terveznek egy Balaton-felvidéki túrát, melyen kifejezetten a szép tájakat és csodás panorámákat bemutató helyeken tekernek végig. Erdei utakon bicikliznek majd, tehát ez is terepbringás túra lesz.

A tó mellett biciklizni mindig nagy élmény (Fotó: Krausz Andrea)

Honnan érkeznek a mostani Bringafarsangra?
— Gyakorlatilag mindenhonnan. Vannak nevezők Erdélyből, Nyíregyházáról, a Viharsarokból, a fővárosból… Fantasztikus emberekkel ismerkedünk meg, olyanok is jönnek, akik 5-6 órát vonatoznak csak azért, hogy eljussanak ide az Alföld egyik csücskéből. Jövőre szeretnénk nyitni kifelé is, hogy európai szintű lehessen, mert egy ilyen tó körüli túra egyedülálló rendezvény egész Európában.

Gyerekek is jönnek?
— Közel 80 kilométerről van szó, de akik nagy bringások, és mondjuk 14 éven felüliek, néha eljönnek. Ez inkább felnőtteknek szánt túra, viszont az őszin volt külön táv családoknak is. Veszprémből lebicikliztek Balatonfüredre, és megszerveztük, hogy autóval visszavigyék őket és a bicikliket Veszprémbe.

Vidám bringások tekerik végig a közel 80 km-es túrát (Fotó: Krausz Andrea)

A szervezők lelkesen várják az eseményt, elmondásuk szerint a túráknak mindig fantasztikus, semmihez sem fogható hangulata van. A bringázás szerelmesei ennél különlegesebben nem is ünnepelhetnék a farsangot.

Nyitókép: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva