Mihály Szilvia | 2019.07.20. 09:00
A legszebb kertmozi a Balatonnál
Ha imádtad az Örvényeshegyi-pikniket, akkor ez az erdőben megbújó kertmozi lesz a kedvenced idén nyáron a Balatonnál!

A zalacsányi Örvényeshegyen, bár szinte a világ végén található, mindig történik valami. A három napos összművészeti fesztivál óta a zalai dombok között elkészült egy szafari szállás, megbarátkoztak a vendégekkel a dámszarvasok, és most már filmet is nézhetünk az erdők ölelte díszletben.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=9&v=8I3rqCG8qHI
Ennél romantikusabb nyáresti programot el sem lehet képzelni. Akár a fűben egy pokrócon piknikezve is nézhetjük a nagy vászonra vetített filmet, de természetesen padokon is ülhetünk, ha a kényelmesebb verziót választjuk.

Fotó: Pálos Resort

A házigazdák helyi szörpökkel és borokkal készülnek, Badacsonyi Tamás szerint, az is hozzátartozik ehhez az életérzéshez, hogy a bevált pattogatott kukorica/kóla „kombó”, helyett levendulaszörpöt és zalai borokat kóstolhatunk.

– Gyerekkori álom valósult meg ezzel a kertmozival. Kisgyermekként is megérintett a filmek misztikus világa, hatalmas öröm számomra, hogy van egy saját mozink.
Igazából feleségemmel, Nikivel a legnagyobb kikapcsolódásunk itt Örvényeshegyen, ha egy hétvégi estén megnézünk egy filmet. A nyelvtudásunk gyakorlása miatt mi ezeket eredetei nyelven nézzük, a kertmoziban pedig igyekezni fogunk a közönség igénye szerint felirattal/szinkronnal vetíteni a filmeket.

– Hogy lett az esti filmnézésből közösségi kertmozi?
– Mi korábban 15 évig a fővárosban éltünk, az a kulturális kínálat, ami ott elérhető, természetesen hiányzik nekünk is, de próbáljuk ezt helyben megvalósítani. Így jött a nyárindító Örvényeshegyi Piknik ötlete, és most a szabadtéri mozié is. A fesztivál programjában volt zene, színház, irodalom, de mozi nem. Egész évben adott azonban az erdő hátterével ez a gyönyörű színpad. Pár éve már megfogalmazódott bennem, hogy miért nem feszítünk ki oda egy vásznat, és nézzük úgy a filmeket. Az acélszerkezetre idén nyáron került fel a mozivászon, és készült el a kertmozink, kezdődhetnek a nyilvános vetítések.

Fotó: Pálos Resort

– Milyen filmek lesznek a kertmoziban?
– A filmeket úgy válogatjuk, hogy azok egyediek legyenek. A nyilvános vetítéseken nem művészfilmekkel, hanem populárisabb művekkel várjuk a filmek kedvelőit. Az első alkalommal egy régebbi Robert Redford film, az Utolsó erőd került bemutatásra. A második előadás július 20-án a 2019-es Oscar-díjas Zöld könyv lesz, ezt követi a Bohém Rapszódia és a Sztálin halála című vígjáték augusztusban. További filmek kapcsán még zajlanak az egyeztetések.

– Miben más ez a mozi, mint bármelyik kertmozi a Balatonnál?
– Nálunk sokkal családiasabb a hangulat. Július 20-án szombaton a mozi előtt a zala-völgyi „Nyitott Porták Éjszakája” program keretében ismerkedhetnek meg velünk a vendégek. Körbevezetjük a őket a birtokon, megnézzük és megetetjük a dámszarvasainkat, lehet borokat kóstolni és kellemes zenékkel hangolódunk az esti mozira. Tudnak kosárlabdázni, pingpongozni, biliárdozni vagy csak sétálni az erdőszélen a vendégek, sötétedés után pedig kezdődik a vetítés.
A nézőtér köré szúnyogriasztó füstölőket szúrunk, hogy a szúnyogok se zavarják az előadást.

Fotó: Pálos Resort

– Rossz idő esetén is lesznek vetítések?
– Ha esős idő van, akkor sem marad el a vetítés, beltérben is van egy 4 m széles vásznunk. Ráadásul a beltéri mozinkban akár moziszékekből is nézhetjük surround hangzással a filmeket.

– Mit jelent a filmklub tagság?
– Vannak bizonyos filmek, amelyeket nem szélesebb körnek, hanem egy szűkebb, igazi mozirajongó társaságnak érdemes megmutatni. Ezek lehetnek filmtörténeti ritkaságok, művészfilmek, vagy akár olyan „közönségfilmek” is, melyek méltatlanul kevés figyelmet kaptak. Célunk, hogy kialakuljon a környéken egy olyan moziklub, aminek keretén belül gyakrabban néznének filmeket, és ezekről a vetítés után szívesen beszélgetnénk a többiekkel. A beltéri lehetőségeink okán ezt télen is fenn tudjuk tartani.

– Nagyon kedvező áron nézhetjük nálatok a filmeket.
– Elővételben 400 Ft, a helyszínen 800 Ft a mozijegy. A kedvező árakkal csalogatjuk ide azokat a vendégeket akik nem ismerik még Örvényeshegyet. Aki már volt nálunk, azt szerencsére nem is kell csalogatni, hiszen a hely varázsa magával ragadta, az erdőszéli kertmozizás élménye pedig teljesen egyedülálló.

Itt olvashatod el a szombati műsort!

Kiemelt kép: Shutterstock

Olvass el mindent a balatoni kertmozikról!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva