Krausz Andrea | 2022.12.26. 10:00
A szaloncukor története és a Balaton
Már az 1848-as forradalom előtti évekből is találunk magyar feljegyzéseket a karácsonyfák különlegesen csomagolt cukorkájáról, melyet később nagy mennyiségben készítettek és szállítottak házhoz a cukrászdák. Még a Balatonnál is.

Ahogy a bejgli, úgy a szaloncukor is elengedhetetlen része a karácsonynak.

Érdekesség, hogy jórészt csak a mi, magyarok aggatjuk a fára ezt a különleges édességet.

Hogy aztán a másikat megelőzve titokban lelopkodjuk az ágakról. Még a csomagolópapírt is visszaigazgatjuk, mintha lenne benne még cukorka.

Apropó, cukorka

A szaloncukor őse a fondant-cukor, vagyis a túltelített oldatból kikristályosított cukormassza. Franciaországból származik, és már a XIV. században is megemlítik az írásos emlékek.

A fondant-alapú szaloncukor ma már szinte alig kapható,

a prémiumtermékek többsége inkább bonbonszerű, tömény desszert. A magyarokkal állítólag a német honból idetelepült édességkészítők ismertették meg a fondant-készítés tudományát.

Az első karácsonyfák

A magyarországi feljegyzések Beethoven múzsáját, Brunszvik Terézt, mások az 1871-ben egyesített Budapest fejlesztésében oroszlánrészt vállaló politikus, báró Podmaniczky Frigyes drezdai származású édesanyját nevezik meg a fényes láncokkal, apró édességekkel, papír- és gyümölcsdíszekkel ékesített karácsonyfa hazai meghonosítójának. A karácsonyfa-állítás szokása a reformkor idején terjedt el az arisztokrata családokban.

Karácsonyi képeslap a siófoki Tóth-Baranyi Antal gyűjteményéből

 

Szekrényessy Józsefné Schlachta Etelka 1842. december 24-én jegyezte fel naplójába: „Midőn beléptünk a szobába, az asztal közepén felállított fa narancs és cukrokkal ékítve már teljes fénnyel ragyog a kis gyertyácskáitól körözve.

Aranyozott diók vannak rajta, s tán a cukortekercseket nem ismered”

– kérdi valaki a karácsonyfát bámuló kisgyerektől.

A Balaton első átúszója és a szaloncukor

Szekrényessy József, (Széchenyi István munkatársa, Pest életének szervezője), valamint a fent említett Sopronban nevelkedett úrilány, Schlachta Etelka házasságából kilenc gyermek született.

Egyikük volt Szekrényessy Kálmán, aki elsőként úszta át a Balatont Siófok, valamint szülei megismerkedésének helyszíne, Balatonfüred között 1880. augusztus 29-án.

Szekrényessy Kálmán szobra Siófokon, a Rózsakertben található. Édesanyja az elsők egyike, aki a szaloncukrot naplójában megemlíti
Fotó: Krausz Andrea

Jókai is megírta

Az édességet néhány évvel később azért nevezték el szaloncukornak, mert a fogadószobában, a szalonban felállított karácsonyfa különlegesen csomagolt édessége volt.

Jókai Mór megírta, hogy a családjában az 1870- es évektől díszítették a fát szaloncukorral.

Jókai „szalonczukkedlinek” nevezte a szaloncukrot, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered.

Jókai Mór Emlékház Balatonfüreden
Fotó: Szücs Ildikó

 

És hogy a Balatont se hagyjuk ki Jókaival kapcsolatban, mint tudjuk, Jókai először 1857-ben látogatott el Balatonfüredre, és olyan nagy hatással volt rá a Balaton-part, hogy élete végéig az egyik kedvenc pihenőhelye maradt. Jókai-villát napjainkban nem csak Füreden, de Siófokon is találunk. Jókai Mór 1903-ban egy siófoki villában töltötte életének legutolsó nyarát a tulajdonos vendégeként. Ezt az épületet ma Jókai-villának nevezik.

Szalon-ananász cukorkák

1891-ben Hegyesi József „Magyar – Francia szakács és vállalkozó” már tizenhétféle szaloncukorreceptet említ. A szerző A legújabb házi cukrászat című kézikönyvében megtaláljuk a „szalon-ananász cukorkák, a szalonkrém-bonbonok, a szalon-marasquin-cukorkák, a szalon-pisztácz-czukorkák” receptjeit is.
A legnevesebb cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt.

A század végén a papírgyárak közel 1000 fajta sztaniolpapírból biztosították a csomagolóanyagot.

Papírrojtozó gépek segítségével készültek a díszes „palástok”. A kiszállítást inasok végezték.

Keszthelyi cukrászdák századfordulós kínálata

Ahogy a likeBalaton.hu megírta, Keszthelyen több cukrászda működött ebben az időszakban. 1891 decemberében nyílt meg a mai Fő téren, a Kossuth utca 37. szám alatt Zitterbart Kálmán üzlete, ami gyorsan nagyon népszerű lett. Ő mézesakalácsos és cukrászmester is volt, reklámjában azt olvassuk, hogy süteményből készített karácsonyfadíszeket és habcsókot is kínált vásárlóinak.

Forrás: Iski Szilvia

 

A csokoládégyárak a század végére már gépesítéssel és tömeges gyártással is reagáltak a növekvő fogyasztói igényre, így Gerbeaud Csokoládégyára és Stühmer Frigyes üzeme már felkészülve várta a régi idők karácsonyi szezonjait.

Konzum szaloncukor

Az első és a második világháború után a szaloncukor-termelés lecsökkent, majd az 1950-es években indult újra, de ez már a konzum (tömeges) szaloncukrok időszaka volt.

Az 1980-as évekre a választék növekedett és a zselés fajták megjelenése pozitívan hatott a piacra.

Ma már elképzelhetetlen a karácsony szaloncukor nélkül, amelynek szokását nevezhetjük magyar hagyománynak.

Konzum szaloncukor a fán az ’50-es évekből származó karácsonyi képeslapon
Forrás: Tóth-Baranyi Antal

Kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor

2022-ben a Magyar Értéktár elemeit tovább bővítették, és kiemelkedő nemzeti érték lett a szaloncukor. Ez egyben azt is jelenti, hogy a szaloncukor nem hungarikum. Viszont továbbra is nagy számban vásároljuk:

2022-ben 3-3,5 tonnát értékesítettek, ami mintegy 10 milliárd forint felletti értéket képez.

Divatos a zselés, kókuszos, rumos, marcipános, sós karamellás, de manapság már van forralt boros, erős pistás és robbanócukorkás szaloncukor is.

Sokféle ízesítésű szaloncukrot ismerünk Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Balatoni szaloncukrok

Az Év Szaloncukra versenyben szinte minden évben díjaznak olyan termékeket, melyeket a Balaton környékén készítenek.

2022-ben 186 szaloncukor közül választották ki a legjobbakat. A kóstolásokra több mint 8000 szem szaloncukrot osztottak ki zsűrizésre, hogy a megtalálják a 20 győztest.

Gyártósoron készülnek a szaloncukrok
Fotó: Mihály Szilvia

 

A 2022-es év balatoni díjazottjai:

  • Az Év Szaloncukra versenyben második helyen végzett a balatongyöröki Promenád Kávéház Frizzy mogyorós-robbanócukorkás szaloncukra.
  • Kézműves kategóriában aranyérmes lett a Keszthelyi Sütibolt mézeskalács ízesítésű szaloncukra ropogós kekszdarabokkal.
  • Ugyancsak Keszthelyi Sütibolt érdemelte ki a legjobb pisztáciás szaloncukor díját.
  • Az Év Vegán Szaloncukra kategóriában pedig a keszthelyi Lissé Kft. meggyes zselés vegán szaloncukra a második helyen végzett.

Nyitókép: Illusztráció/Krausz Andrea

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva