Szaniszló Hajnalka | 2021.12.02. 08:00
Advent második hétvégéjén karácsonyi kavalkád vár a Balatonnál – programajánló
A Balaton advent idején is színes programkínálattal vár. Mutatjuk a legjobbakat.

Időjárás a hétvégén

SzombatDélnyugat felől megnövekszik a felhőzet. Csapadék estétől előfordulhat. A hegyekben havas eső, hó, máshol gyenge eső várható.

Reggel országos fagy várható, mínusz 10 és mínusz 2 fok közötti értékekkel, délután plusz 3-4 fok valószínű.

Vasárnap

Erősen felhős időre van kilátás. Elszórtan előfordulhat kisebb eső, szitálás, a hegyekben akár havas eső is várható.

Az északnyugati szél sokfelé megélénkül. Plusz 3 fok körül várható a csúcsérték.

A fotó után mutatjuk a hétvégi balatoni programokat.

Fotó: illusztráció/Freepik

December 4., szombat

Adventi hétvégék Zalakaroson, december 3-4.

Az adventi hétvégéken ünnepi díszbe öltözik a Karos Korzó, színes programokkal várják a vendégeket pénteken és szombaton.

Forraltbor Főzőverseny, Badacsonytördemic

Badacsonytördemicen versenyre hívják a forralt borok készítőinek legjobbjait és természetesen a forralt bort kedvelő vendégeket.

Mikulás Gyerekhajó, Balatonfüred

A Mikulás teli puttonnyal érkezik és minden gyermeket ajándékcsomaggal vár a Szent Miklós hajó fedélzetén.

Mikulás Gyerekhajó, Siófok

A Mikulás teli puttonnyal érkezik és minden gyermeket ajándékcsomaggal vár a Szent Miklós hajó fedélzetén.

Utazás a szempillám mögött – Zichy Szín-Műhely, Siófok

Csukás István mesejátéka látható Siófokon, a Kálmán Imre Művelődési Központban. A mesejáték egy magányos kisfiúról szól, aki féltve őrzött üveggolyóját hiába keresve, elalszik. Az álombéli utazása során találkozik a szófacsaró Seregélyekkel, az izgő-mozgó-éneklő Nyulakkal, az igazmondó Vakondokokkal, a Scherlock Holmes-t idéző, kiérdemesült Sánta Kutyával, a csupaideg Pukkancs Egérrel és a titokzatos Keresztes Pókkal.

 

Advent a Follyban, Badacsonytomaj

A vezetett túrákon a hazai karácsonyok ikonikus növényeit mutatják be és míg a délelőtti kertlátogatáson tobozos ajándékot készíthetsz, addig a délutáni programon forró itallal fejezitek be a túrát.

Adventi vásár Badacsonyban, Badacsonytomaj

A Hableány falain belül kerül megrendezésre az első badacsonyi adventi vásár. Forralt borral, sült gesztenyével, pokrócokkal, szuperebbnél szuperebb környékbeli kiállítókkal várnak bennünket.

GasztroPiknik és Karácsonyi Vásár Balatonlellén

A téli Balaton egyik legnagyobb rendezvénye várható a BL YachtClubban.

XI. Tihanyi Forralt Bor főzőverseny, Tihany

A hideg téli időben jól eshet egy bögrényi forralt bor. A tihanyi rendezvényen jobbnál jobb forró italokat készítenek a versenyzők, s kóstolhatnak a vendégek.

Teleszkópos madármegfigyelés a Balatonon, Badacsonytomaj

A téli Balaton sok madártani érdekességet tartogat. Ilyenkor már láthatóak a tavon azok a fajok, melyek csak késő ősszel érkeznek ide és pár hónapot itt töltenek télen. Ezeket a fajokat kutathatod fel a megfigyelő út során.

Olvasói fotó: Léder Anita

December 5., vasárnap

Mikulás-napi barkácsolás és lovaskocsizás a Nagymezőre, Gyenesdiás

A Mikulással nem csak az északi sarkon találkozhatsz, hanem Gyenesdiáson is. Lovaskocsik visznek a nagyszakállúhoz, aki nem hagyja otthon az ajándékos puttonyát sem.

Mikulás SUP kaland a Hévíz-patakon, Hévíz

Eveztél már Mikulás sapkában a Hévíz-patakon? Most állva is megteheted, SUP deszkán várnak a téli kalandok. Ha szerencséd van, hóesésben evezhetsz.

Advent a Malomban, Gyenesdiás

A természet csodás kincseivel ismerkedhettek meg advent jegyében. Lesz kreatív workshop, kencefice készítés és a karácsony gyógynövényei is terítékre kerülnek.

Advent vasárnapok 2., Balatonboglár

Balatonbogláron, az 56-osok terén minden adventi vasárnap este zenés műsor várja az ünnepvárókat.

Balatonföldvári gyertyagyújtás és adventi vásár 2.

A Balaton Klubnál kialakított téren péntektől vasárnapig hangulatos adventi vásár várja az érdeklődőket, vasárnap pedig megérkezik a Mikulás.

Fonyódi advent 2.

Ezen a hétvégén megérkezik a Mikulás a fonyódi Dísz térre, ahol adventi vásár és gyertyagyújtás is várja a családokat.

Isten pénze – musical-előadás, Siófok

Az egyik legtöbbet játszott musicalt ezúttal Siófokon, a Kálmán Imre Művelődési Központban láthatják az érdeklődők. Főhőse a lelkileg sivár, idősödő milliomos, Ebenezer Scrooge uzsorás, akit még karácsonykor is csak anyagi ügyei foglalkoztatják. Pénzt azonban nem adományoz a szegényeknek, mert úgy gondolja, a gyengének pusztulni kell.

 

Egész hétvégén látogatható programok

Advent a piacon, Gyenesdiás, december 4-5.

Meghitt hangulatú adventi hétvégékkel, kézműves termékekkel, különleges finomságokkal várják a vendéglátóegységek a családokat, baráti társaságokat és mindenkit, aki karácsonyi lázban ég.

Advent Hévízen, december 4-5.

Hévíz belvárosában adventkor kigyúlnak az ünnepi fények. Ezek a napok szólhatnak ünnepi koncertekről, wellnesskényeztetésekről, melengető fürdőkről, forró szaunaélményekről, vidám gyermekprogramokról és finom fogásokról.

Jersey Karácsony, Nemesbük

Ha szeretnél karácsonyi pulcsis Jersey lányokkal fotózkodni, ha szereted a sült gesztenyét, a forralt bort, a mézeskalácsot, a kürtőskalácsot és végre havat is szeretnél látni, akkor itt a helyed.

Adventi bornegyed Badacsonyban, Badacsonytomaj, december 4-5.

Korzózz a negyedben, szerezd meg a karácsonyfa alá valót és kóstold meg a badacsonyi advent ízeit, kapcsolódj ki egy forraltbor társaságában és vegyél részt a programokon.

Adventi vásár, Veszprém, december 19.

Adventi fények, ízek és illatok kavalkádja, koncertek, gasztroélmények és kézműves termékek várnak az Óváros téren november 25. és december 19. között csütörtökön, pénteken, szombaton és vasárnap.

Advent Balatonalmádiban december 19-ig

Kulturális programokkal hangolódhatsz az ünnepre, ha ellátogatsz Balatonalmádiba.

Téli Varázs – Karácsonyváró Napok Tihanyban, november 19-ig

Az adventi időszakban is várja a vendégeket Tihany. Hétvégenként a Téli Varázs – Karácsonyváró Napok Tihanyban című eseménysorozattal várják a látogatókat. A szervezők később közöltnek részleteket az eseményről.

Advent Zánkán, november 19-ig

Készüljünk hát az ünnepekre meghittséggel, szeretettel! – így invitálja a település a vendégeket adventi programjaira. Ismét ünnepi díszbe öltözik Zánka, megnyílnak az adventi kapuk, amelyeken keresztül eljuthatunk a kivilágított karácsonyfákhoz, az adventi koszorúhoz és a Betlehemhez. Idén újra megnyitják a Világító Adventi Kalendáriumot, melyhez családok, intézmények és a vállalkozók is bekapcsolódtak, így december 1-től Zánka ablakai ismét kinyílnak, és fényt árasztanak majd az adventi időszakban. Advent négy vasárnapján újabb és újabb gyertya lángja fog kigyúlni, melyeket ebben az évben Zánka Klubjai fognak meggyújtani november 28-án, december 5-én, 12-én és 19-én 17 órai kezdettel.

Advent Keszthelyen, december 3-5.

Karácsonyi hangulat vár a keszthelyi Fő téren: a gyertyagyújtás és az ünnepi koncertek mellett díszkivilágítás, fényfestés, téli finomságok, kézművesek, városi betlehem, fotópontok, szórakoztatják a vendégeket.

Advent Keszthelyen
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Csendnapok – A figyelem művészete programsorozat, Veszprém, december 9-ig

Különleges programok, a Csendnapok várják az elmélyülni vágyókat és a tudomány, művészet iránt érdeklőket.

Legyél Te Balatonfüred új felfedezettje! – megyei dalszövegíró pályázat, Balatonfüred, december 20-ig

A Magyar nyelv hete és Hamvas napok programhoz kapcsolódóan Balatonfüred junior dalszövegíró tehetségeit keresik. December 20-ig várják a nevezéseket.

XI. MŰSZAK kiállítás, Keszthely, december 31-ig

Emlékezés – ezt a tematikát járja körül az idei évben tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő MŰSZAK tárlata, mely a Takács Ferdinánd és Takács-Szencz Lívia művészházaspár által szervezett, cserszegtomaji „Kulturális Piknik” művészi terméseit mutatja be

Országos Kerámia és Gobelin Biennále, Keszthely, december 31-ig

A professzionális gobelin és keramikusművészektől idén „Hal, Halászat” témában várja a szakmai zsűri az alkotásokat. Az 1997-ben indult kiállítás-sorozat a római korban itt élők kultúráját, hétköznapjait és ünnepeit kívánta a művészet valóságértelmezésével gazdagítva bemutatni, lehetőséget adva a művészeknek tág asszociációkra. A 2021-es tárlaton a textil és kerámia művek ismét együtt szerepelve reprezentálhatják művészetünk harmonikus sokszínűségét.

Legó kiállítás Tihanyban, december 31-ig

Vasúti közlekedés, űrjelenet, tengerparti nyaralás és a Mikulás birodalma. Ez csak néhány érdekesség, amelyet a tihanyi legókiállításon csodálhatsz meg.

Lego kiállítás Tihanyban
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Balatonfüred 50 – Kiállítás, Balatonfüred, 2022. január 9.-ig

Képes történetek Balatonfüred várossá válásának első évtizedeiből. A kiállítás 2022. január 9-ig látogatható a Vaszary Galériában.

Mese Mítosz História – kiállítás, Balatonfüred, 2022. január 9-ig

A Mese Mítosz História – Archaizálás és mágikus realizmus az 1960-70-es évek magyar művészetében című kiállítás megtekinthető a balatonfüredi Vaszary Galériában 2021. augusztus 21. és 2022. január 9. között. A kiállítás a Kádár-kor magyar művészetének egy eddig kevéssé feltárt és méltányolt szeletét mutatja be.

Frizt Béla kiállítás, Balatonfüred, január 22-ig

A zene és a fényképezés szeretete végigkíséri életét. A digitális fényképezés megjelenését, fejlődését nagy érdeklődéssel kísérte, fejlesztésén sokat munkálkodott. A Balatonfüredi Művészklub és Múzsa Egyesület tagja.

Vízitúrák a Hévíz-patakon, Hévíz, 2022. március 15-ig

A melegen gőzölgő patakon a nyíló tündérrózsák és a felröppenő vízimadarak között evezhetsz a téli túrákon. Szombat, vasárnap várnak a szervezett lapátolások, ezt ki kell próbálnod.

Az élet vize, a pálinka története kiállítás, Keszthely, 2021. március 19-ig

A kiállítás során a múltból, a népi gyógyászat hagyományaiból indulnak, és végigjárhatod, hogyan változott a pálinka szerepe az életünkben. Pálinkakóstolókat, előadásokat, rendezvénysorozatokat is szerveznek.

 

 

Nyitókép: Freepik
Időjárás-előrejelzés: koponyeg.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva