Mihály Szilvia | 2020.06.03. 06:00
Belecsöppentünk a keszthelyi kastélymesékbe
Különleges idegenvezetőkkel sétáltunk a keszthelyi kastély parkjában, Daru Domonkos, Bagoly Bonifác és a Szederkényi cicák mutatták meg nekünk az évszázados titkokat.

Egy különös mesevilág is rejtőzik a keszthelyi Festetics-kastély falai és parkjának fái között. Iski Szilvia, a kastély történésze pünkösd hétvégén a Kastélymesék című könyvének főszereplőit hívta segítségül a parki meseórához, ahol nem csak a gyerekek, de a szülők is aktív részesei voltak a történetnek.

Fotó: Mihály Szilvia

– A meseóráknak az a célja, hogy az óvodások, kisiskolások gyerekszemmel fedezzék fel a kastélyt, hogy a mesefigurák segítségével rájöjjenek, hogy az épület és a park milyen csodákat rejtenek.
Ha ezeken a meseórákon jól érzik magukat a gyerekek, akkor szívesebben nézik végig a kiállításokat, könnyebben megtanulják a történelmi tényeket is. A mesehősök elrepítik őket a múltba, játszva, élményeket átélve okosodnak.
A mese szereplői kötődnek a Festetics-család történetéhez, címerállatok, kedvenc háziállatok vagy a kastély parkjában lakó állatok népesítik be a történeteket.

A keszthelyi kastélymesék szereplőit, a kis plüss figurákat a mesék kitalálója, Iski Szilvia varrta Nyers-Lucz Viktória illusztrátor tervei alapján. A mesehősök kalandjairól a kastély közösségi oldalán is olvashatunk, a meseórák története pedig egyedi, mindig az adott csoport kérdései és válaszai alapján alakul.

Két oroszlán egy oldalkocsis motorkerékpáron? Egy kulcslyukon átbújó szellem? Egy bagoly, aki már kiolvasta a hercegi…

Közzétette: Festetics-kastély hivatalos oldala – 2020. április 17., péntek

Ismerjétek meg a mesék hőseit!

Az egykori kocsiáthajtónál kezdődött a karantén időszak utáni első meseséta.
Három cicalányt ismertünk meg, Szederkényi Masni, Matilda és Micóka a kastély melletti patika gyógyszerészei, akik minden bajra tudnak gyógyírt, megoldást. Ha valaki megbetegedett a kastélyban, ők ápolták, ők hozták a gyógyteákat és a Milla Kamilla gyógykrémeket is. A meseszereplőket is meggyógyítják, és segítenek a kastély titkos, kulcslyukakon átbújó lakójának is.

Olvastad azt a cikkünket, melyben sétakocsival jártuk be a parkot?

Johanna, a kastély 201 éves szelleme a Skóciából származó hercegnő komódjában rejtőzve került a keszthelyi kastélyba, mert nem akarta magára hagyni Mary Victoria Hamiltont, mikor férjhez ment II. Taszilóhoz. De szegény szellem, azóta is tériszonyos, és nehezen repül fel a kastély tornyaiba, ezért neki is szüksége van a patikus cicák csodaszereire.

Fotó: Mihály Szilvia

Daru Domonkos, a kastély kincsinek őrzője, a kastély ezüstkamrájában lakik.
Ő egy vízparti madár, ami követ tart a lábujjai között. A darvak éjszaka különleges módon védik egymást. Az őrt álló madár egy kavicsot tart a lábával, amit veszély esetén a vízbe pottyant. Erre a hangra felriadnak a többiek, és megmenekülhetnek a rókától, ragadozó madaraktól.

Fotó: Mihály Szilvia

A kastély parkjának főkertésze Berkenyei Boróka, egy kis mókus. A kastély parkjában a rengeteg virág és fa között álldogál egy teljesen csupasz fa, aminek nincs lombkoronája. Ez a fél évszázados tölgy a mese szerint kiváló lakhelye lehet a kastély állatkáinak.
Korábbi riportunkban a kastély jelenlegi főkertésze is mesélt nekünk erről a különleges parkról.

– Hogyan került két oroszlán a kastély parkjába?
– Leopold és Leontin kóbor oroszlánok voltak, sokáig ők vigyáztak az oroszlános kútra, de nagyon unatkoztak, ezért úgy döntöttek, hogy kőből kivésnek két marcona oroszlánt a kút mellé, akik továbbra is őrzik azt. Nekik pedig lett idejük száguldozni Gerzsonnal, az oldalkocsis motorkerékpárjukkal, ami megtekinthető az Amazon Ház főúri utazások kiállításán.

Fotó: Mihály Szilvia

A sétán megismerkedtünk Erdmann-nal, a hercegasszony tacskójával, aki a kertben és a szalonokban is szeretett futkározni. Neki van egy márványszobra is, ő Mary Hamilton kedvenc tacskója volt.
Tóparti Tekergő Talabérral a mese szerint épp egy Balaton körüli kutyagolásra készültek a hercegasszony kamarakertjében. Erre a geometrikus kertre pillanthatott rá lakosztályából a hercegnő reggelente. Hálószobája, toalett szobája és a kis szalonja volt ezen az oldalon, nagy szalonjából a Balatonra látott.

Bagoly Bonifác, a kastély tudósa a könyvtárban lakik, és már minden kötetet elolvasott. Ismersz még valakit, aki az itt található mind a 86 ezer könyvet elolvasta már?

Fotó: Keszey Ágnes

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva