Mihály Szilvia | 2019.08.17. 06:00
Repülj vissza a múltba egy postakocsival Keszthelyen
Utaztál már postakocsin? És olyanon, amin napelem által működtetett fedélzeti tévé is működik? Ezen a hétvégén a keszthelyi Festetics-kastély parkjában kipróbálhatod ezt a különleges járművet!

Mindig is kíváncsi voltál, milyen érzés lehetett napokig zötykölődni a múlt évszázadokban egy postakocsin? A keszthelyi Festetics-kastély eredeti korabeli tervek alapján elkészített egy olyan modern változatot, ami első ránézésre nem különbözik a régi kocsiktól, de közelebbről megnézve már a mai kor követelményeinek is megfelel.

– A kocsira a közlekedési szabályok előírása szerint lámpák is kerültek, és speciális tárcsafékrendszert kapott. Mivel a későbbiekben ezzel a postakocsival a forgalomban, járművek között is teszünk kirándulásokat, minden KRESZ előírásnak megfelelünk, mint lassú jármű. A különbség annyi, hogy ezt a kocsit nem motor hajtja, hanem lovak húzzák– tudtuk meg Varga Zoltántól, a Hintómúzeum vezetőjétől.

Irányjelző és lámpa is van a kocsin; Fotó: Mihály Szilvia

– A postakocsira ezen kívül szereltünk napelemeket is, ezek működtetik az utastérben található monitort, amin a vendégek megtekinthetik a Festetics-kastélyról szóló filmünket, valamint utazás közben a sorra kerülő látnivalókat. Terveink szerint szeptembertől több útvonalon indítunk postakocsi járatot különböző állomáshelyekkel. A keszthelyi túrát például egybekötjük egy balatoni hajózással, a Gyenesdiás irányába induló kocsizáson pedig kerámiázhatunk vagy célba lőhetünk útközben – teszi hozzá Pálinkás Róbert, a Helikon kastélymúzeum igazgatója.

Fotó: Mihály Szilvia

A közeljövőben megújul a fenékpusztai Festetics-épület és az oda vezető 7 km-es Fenyves-allé, ez is tökéletes lovaskocsi és lovastúra útvonal lesz.

Azt tudtad, hogy a Fenyves-allén forgatták a Kincsem című film borotválkozós jelenetét?

– A Festetics-kastély az ország egyik leglátogatottabb kastélya, épp a napokban döntöttük meg a napi 4500-as vendéglétszámot. Azt szeretnénk, ha a látogatóink valódi élményeket kapnának, hogy átéljék az 1880-as évekbeli hangulatot.

Történelmi alapokra helyezve, de a mai kor igényeinek megfelelő interaktív élményt adunk a hozzánk érkezőknek.
A célunk, hogy a korábban megrendezett augusztus végi Festetics-vágta mellé, mely Gyenesdiáson kerül megrendezésre, egy olyan programsorozatot kínáljunk a vendégeknek, aminek keretén belül itt, a kastélyparkban tudnak jobban megismerkedni a korabeli lovas kultúrával, az arisztokrácia vagy épp a huszárok szokásaival.

A Történelmi Lovasfesztivál egyik célja, hogy minél többen ki tudják próbálni a postakocsit is. A hétvégén 4-es fogat húzza majd, ahogy ez régen is volt, szeptembertől 2 ló lesz elé befogva, velük a városi forgalomban biztonságosabb lesz közlekedni.
A postakocsit tavasszal az utazás kiállításon mutatták be, itt elolvashatod korábbi cikkünket.

Ilyen postakocsival tették meg a többnapos utakat a korabeli utazók, most kipróbálhatjuk, milyen érzés lehetett a céhlegényeknek a külső üléseken zötyögni vagy a tehetősebbeknek a kényelmesebb fülkében utazni.
Mi már teszteltük a postakocsit, és valóban különleges élmény! Mutatjuk képeinket:

Kattints ide a további hétvégi lovas programokért!
Arra emlékszel, amikor luxusverdák sorakoztak a kastélyparkban?

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva