Szaniszló Hajnalka | 2023.03.22. 10:00
EXKLUZÍV: a hiperbár oxigénterápia lehet a poszt-covid tünetek megoldása – interjú a kutatóorvossal
A hiperbár oxigénterápia lehet a megoldás a poszt-covid tünetekre. Exkluzív interjú a kutatóorvos-doktornővel.
Az orvosi hiperbár oxigénterápia megoldást jelenthet a covid és a poszt-covid tünetek kezelésére, melyre nagyon biztató eredménnyel alkalmazzák. Hazánkban egyetlen olyan magasnyomású hiperbár-oxigénterápiás kamra van amellyel bekapcsolódhattak egy nemzetközi kutatásba. A kutatást a Graz-i Egyetemmel együttműködésben végzik. A keszonkamrában létrehozott magas nyomás alkalmassá teszi a poszt-covid tünetek kezelésére is.

Dr. Szolnoki Nikolett, a Lentiben található Balance Medical Center hiperbár-oxigénterápiás részlegének konzulens szakorvosa tizenhét éve foglalkozik az oxigénterápia hatásaival különböző betegségek kapcsán.

 

Az emberek többsége azt gondolja, hogy a covid felsőlégúti vírus és csak a tüdőt roncsolja. Ezzel szemben a központi idegrendszert és a vegetatív idegrendszert is támadja. Gyakran alakul ki hatására pánik és szorongás, ez pedig légszomj formájában jelentkezik, amely nagy mértékben megváltoztatja a légzés és a tüdő működését, s maradandó elváltozásokat okozhat. Emellett pedig rengeteg más tünetet és pszichoszomatikus elváltozást is okoz.

– 2005-ben kezdtem el tanulmányozni a terápia hatásait és – bár akkor még nagyon kevés adat állt rendelkezésre – azóta bebizonyosodott, hogy jelentősen segít többek között a sztrókbetegeknek, hiszen a tapasztalatok szerint rövid rehabilitációs idő alatt maximalizálni lehet a gyógyulási eredményeket – kezdte a doktornő.

dr. Szolnoki Nikolett konzulens szakorvos Hiperbár Oxigénterápiás Részleg Balance Medical Center

Dr. Szolnoki Nikolett
konzulens szakorvos
Hiperbár Oxigénterápiás Részleg
Balance Medical Center

 

Így roncsolja a covid-vírus a központi idegrendszert és a hajszálereket

– A vírus a keringéssel jut el mindenhová a szervezetben, és a hajszálerekben vált ki gyulladást. Ekkor a szervezet elkezd harcolni a kórokozó ellen. Ez olyan, mint egy csatatér. Hiába ér véget a harc, a romok ott maradnak – magyarázta a doktornő. – A covid-vírus a keringés révén bejut az – oxigénhiányra leginkább érzékeny – központi idegrendszerbe és ott olyan dolgokat hangol át, amelyek alvás-, figyelem- és emlékezetzavart, fejfájást, fáradtságot, légszomjat, íz- és szaglásvesztést váltanak ki.

Nem úgy kell elképzelni, mint a sztrók esetében, hogy például a mozgató agykéreg károsodása miatt valaki nem tudja felemelni a bal kezét. A covid-károsodás általános zavar, amely a teljes életminőségre hatással van és zavaró elváltozásokat okoz

– folytatta a konzulens szakorvos.

– Ha a hajszálerekben megszűnik vagy romlik a keringés, a szövet oxigénhiányos állapotba kerül és már nem tudja maradéktalanul betölteni a funkcióját. Szöveti funkció-károsodás történik, csökken az oxigénszint, melyet a szervezet jelnek tekint, hogy ott valamit újra kell építenie. Ha van egy seb a szervezetben – de legyen az csak egy vágás a bőrön – a környező szövetek kerülnek oxigénhiányos állapotba és nem tudnak megfelelően működni. A covid hatása is ilyen: az idegszövet működése károsodik – magyarázta dr. Szolnoki Nikolett.

Hiperbár Oxigénterápiás Részleg Balance Medical Center

Fotó: Balance Medical Center

 

A csontvelő, az őssejtek és a hiperbár oxigénterápiás gyógyulás kapcsolata

– A szervezet a csontvelőben, kötőszövetben található őssejtek segítségével újúl meg, szükség esetén regenerálja sérült szöveteit. Megfelelő trigger jelenlétében őssejt kiáralmás történik, a sérülés helyén pedieg ezek az őssejtek az adott szövetre jellegzetes sejtekké differnciálódnak. Ez a trigger az oxigénszint csökkenés, ami a károsodott hajszálér működéshez köthető. A hiperbár oxigénterápia kapcsán ugyezt a mechanizmust használjuk ki:

a naponként kezelés kapcsán az oxigénszint változása indítja el ugyanezeket a szövetei regenerációs folymatokat. Az őssejtek zseniális tulajdonsága, hogy bármi lehet belőlük, amire a szervezetnek szüksége van

– folytatta a doktornő.

Hiperbár Oxigénterápiás Részleg Balance Medical Center

Fotó: Balance Medical Center

 

A hiperbár oxigénterápia hatása a központi idegrendszerre

Az emberi szervezet különösen jól adaptálódik földi légkörhöz, és bár nem érezzünk, 1 atmoszféra légköri nyomás alatt és 21 % oxigént tartalmazó, általunk levegőnek nevezett légzőgáz környezetben élünk. Ez elég ahhoz, hogy jól működjön a szervezetünk. Extra oxigént csak fizikai úton, nyomás alatt tudunk a szervezetbe juttatni.

– Magas nyomáson, akár hússzoros mennyiségű oxigént juttatunk a szervezetbe. Az orvosi hiperbár oxigénterápia során 100% oxigén belégzése történik 2,5 atmoszféra nyomáson, ami olyan, mintha 15 méter mélyen lennénk a víz alatt. Ezzel a módszerrel több tízszeresére tudjuk növelni elsősorban a vérplazmában és egyéb testfolyadékban – az oxigén mennyiségét. A vérplazmából az oxigén eljut a szövetek közé, többek között az agyi folyadékba is. Az oxigént gyógyszernek tekintjük, melynek szervezetebe jutatási eszköze a hiperbár oxigénterápiás kamra. Ez az orvosi oxigénterápia Magyarországon kizárólag Lentiben érhető el – tette hozzá a doktornő.

 

Így gyógyulhatsz meg a magasnyomású oxigénkamrában

– A kamrában az emberi szervezet úszik az oxigénben, aztán amikor kijön a kamrából, az oxigénellátás a légköri nyomáson visszacsökken a normális szintre csökken. És itt jön a legcsodálatosabb rész. A váltakozó oxigén szint kapcsán beindul az a hatásmechanizmus, ami a fent említett seb esetén is: új hajszálerek épülnek, beindul az őssejt-termelés és az ödéma csökkenés kapcsán csökken a fájdalom. A szervezetben beindul a keringés, a csontosodás, a szövetképződés, vagyis a komplett regeneráció – mesélte lelkesen a doktornő.

 

Mennyi idő után érezzük az orvosi hiperbár oxigénterápia hatását?

Az oxigént gyógyszerrek tekintjük és mint gyógyszer, ennek alkalmazásához is dózis és terápiás idő tartozik. Ez a kezelt diagnózistól függ. Van olyan állapot, ami hénáy alkalom után érzehető változást hoz, de van olyan is, ahol bizony több hetes kezelés szükséges. Jellegzetesen ilyen a csontfolyamatok, elhúzódó gyulladások és a nem gyógyuló sebek kezelése. Előzetes orvosi vizsgálaton derül ki, hogy milyen hosszú kezelésre van szükség. Poszt-covid tünetekhez minimálisan 10 kezelés tartozik.

– Nem úgy működik, hogy a páciens azt mondja, hogy én kétszer kérek belőle és elég lesz.

Van, akinek olyan erősek a panaszai, hogy hatszáz kilométert utazik az oxigénerápiánk miatt és egy hónapot tölt nálunk, mert ezen múlik, hogy megússza-e az amputációt

– folytatta a hiperbár oxigénterápiás részleg kutatóorvos-vezetője.

700.000 forint is lehet egy terápia, ezt sokan nem engedhetik meg maguknak – mi a megoldás?

A kutatás mellett a Lentiben dolgozó orvoscsoport küldetése, hogy a fenti nformációk eljussanak az emberekhez és a döntéshozókhoz, hiszen ez egészségpolitikai kérdés is.

Szeretnék elérni, hogy az hiperbár oxigénterápia finanszírozott eljárás legyen és mindenki számára elérhetővé váljon.

Mikor lesz az eljárás Magyarországon TB-finanszírozott?

Dr. Szolnoki Nikolett szerint ez évekbe telik. Rengeteg vizsgálattal és kutatási eredménnyel kell bizonyítani, hogy megéri a támogatás azzal szemben, hogy valaki művégtagot kap-e e vagy anélkül felgyógyul. Ugyanez igaz a poszt-covid tünetek esetében is.

Hiperbár Oxigénterápiás Részleg Balance Medical Center

Fotó: Balance Medical Center

 

Máshol is van az országban hiperbár, mégsem annyira hatásos, mint a lenti keszonkamra

– Ennek oka, hogy ezekben az egyszerűbb sátrakban nem 100%-os, orvosi tisztaságú oxigént lélegez be a beteg. Ott csak generátorból érkezik az oxigén és a nyomás is csak olyan, mintha egy, 1-2 méter mély medence alján tartózkodnánk. Ezek a sátrak fél-laikus megoldások. Ha valaki szeretne javítani a közérzetén, ki lehet próbálni. De ha arról van szó, hogy valaki a covid miatt nem kap levegőt vagy amputálni kell a lábát, nem gondolkodik, hogy elutazzon-e Lentibe, ahol szigorú, előzetes orvosi vizsgálat után kapja meg a kezelést és zárójelentéssel távozik – vélekedett a doktornő.

2023. márciusa: a poszt-covid kutatások eredményei az oxigénterápia területén

A poszt-covid kutatások másfél évre nyúlnak vissza. Ezek közül kiemelkedik a Lentiben található Balance Medical Center-el együttműködő grazi egyetem kutatása, amelyben 73 beteg vett részt, állapotuk pedig kiemelkedő mértékben javult.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyitókép: Hiperbár Oxigénterápiás Részleg
Fotó: Balance Medical Center

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva