veol.hu/Kovács Erika | 2020.04.26. 12:00
Ezer színben pompázik a Balaton északi partja
Gyönyörű természeti kép fogadja az embereket a Balatonnál: csillog a tó, virágoznak a gyümölcsfák, ezer színben nyílnak a virágok, gyönyörűen gondozott parkokat, tereket, magánportákat lehet látni mindenütt, a tavasz szerencsére nem vesz tudomást a világjárványról. A pompás látványért azonban kivételes munkát végeznek Balatonfüreden és Tihanyban is.
Több mint nyolcezer utcai, és parkban levő fát gondoznak

Balatonfüred kivételes helye a világnak, páratlan természeti értékekkel, dinamikusan növekvő turizmussal, új sport és kulturális létesítményekkel, folyamatosan megújuló, bővülő közterületekkel — fogalmazott Pádár Tibor, a Probio Zrt. parkfenntartási részlegvezetője.

Hozzátette, hogy a város tulajdonában lévő városüzemeltető cég részlege 50 hektár zöldterületet tart fenn. Munkájuk anyagi hátterének nagy részét az önkormányzata biztosítja. Több mint nyolcezer utcai, és parkban levő fát gondoznak, pótolnak. Harmincezer négyzetméter cserje és évelő ágyás metszését, nyírását, növényvédelmét, és kapálását végzik.

Balatonfüred (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Közel háromezer négyzetméter virágágyásuk van, ahová 50 ezer egynyári virágot, 30 ezer árvácskát és 15 ezer tulipánt, nárciszt ültetnek évente. 35 hektáron nyírják a füvet, ahol több mint 10 hektáron öntözőrendszer működik. Ennek nagy részét a kollégái építették. Évente, önkormányzati megrendelésre 30-50 millió forint értékben építenek, újítanak fel városi zöldterületeket, így az elmúlt 10 évben a város zöldterületei 30 százalékkal nőttek, amelynek fenntartása egyre nagyobb kihívás számukra.

Füreden évről évre csökkentik a parkfenntartás ökológia lábnyomát. Egyre több elektromos gépük, szállító eszközük van, folyamatosan csökken a műtrágya, vegyszer, és az öntözésre is egyre több vizet használnak talajvíz kutakból, patakokból. A részlegnél negyvenen dolgoznak, a munkát három alvállalkozó segíti hat emberrel, és négy-hat idénymunkást is alkalmaznak áprilistól októberig. A munka gépesített, és a feladatok döntő részét saját dolgozóikkal végzik. A részleg a Probio által üzemeltett strandok, parkolók zöldterületeinek gondozását is végzi.

Nézd meg hogyan virágoznak Hévízen a tulipánok!

Balatonfüred (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Az utcák széppé tételét és karbantartását is ők végzik

Hozzájuk tartozik a játszóterek ellenőrzése, karbantartása, a köztemetők üzemeltetése, a gyepmesteri munka, a város útjain a burkolatok kisebb javítása. A napokban fejezték be a cserjék tavaszi metszését, nemsokára végeznek az öntöző rendszerek beüzemelésével. Egy bevásárlóközpont körüli zöldterületen fákat pótolnak, cserjeágyásokat újítanak meg, kijavítják az öntözőrendszert, felújítják a burkolatokat, fitnesz eszközöket. A városi virágágyásokat 7-10 naponként tisztítják, négyen folyamatosan locsolnak két öntözőkocsival és slagokkal.

Hatan minden nap gyomtalanítják a cserjeágyásokat, tízen füvet nyírnak, kaszálnak, ketten útkarbantartást végeznek. A város közterületeinek összképét önkormányzati megrendelésre Valner Krisztina és Morgan Viktória kert-, és tájépítészek készítik. A zöldterület felújításait, valamint az egy-és kétnyári növények kiültetési terveit a parkfenntartás kertészmérnökei álmodják meg. A facsemetéket és cserjéket jól ismert kertcentrumból, az egy- és kétnyári növényeket egy kertészetből, illetve Dévaványáról szerzik be.

Balatonfüredi virágok (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Egynyári növények helyett minél több évelőt ültetnek
Tihanyban is a megszokott menetrend szerint gondozza a közterületeket az önkormányzati falugondnokság, és gondosan rendezik a környezetüket a helybeliek is.

Borbélyné Dobos Adrienn falugondnok, aki a virágos környezetért felel, úgy fogalmaz, Tihanyt, mint a Balaton kis gyöngyszemét minden évben rengeteg turista látogatja meg. Nem mindegy, hogy a helybeli embereket, illetve a vendégeket milyen kép fogadja. A falugondnokság a szokásos menetrend szerint egynyári, illetve színes évelő növényeket ültetett a tereken, a sétányon, meg a parkokban, amelyek ékkőként díszíti a környezetet.

Tihanyi virágosítás (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Céljuk az, hogy az egynyári növények helyett minél több évelőt ültessenek, ami kevesebb költséggel jár. Meghagyták az önkormányzat épülete előtti egynyári ágyást, ami kora nyártól késő őszig gyönyörű színekben pompázik. Már megkezdték az ágyásokban a növények pótlását, cseréjét is. Az úgynevezett fogadókapunál és a hajóállomáson több új évelőágyást telepítettek, hogy színt vigyenek a zöldfelületbe.

Kiültették már a félszigeten honos levendulát, valamint a madárbirset, mirtuszloncot, rózsaloncot, spireát, évelő díszgyertyát, és sásliliomot. Az egynyári kiültetéseket május első hetére ütemezik. A kandelábereket díszítő kaspós futómuskátlikat május elején helyezik ki. A növényeket folyamatosan gondozzák, locsolják, hogy minden arra járó gyönyörködhessen a színek látványában.

Tihany (Fotó: Penovác Károly/Napló)

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva