Marton Attila/veol.hu | 2022.11.11. 14:00
Felkészült a télre a közútkezelő
Téli üzemmódra állt át csütörtöktől a közútkezelő.

Fekete János, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Veszprém megyei igazgatója elmondta, két új szórógépet szereztek be, és rendelkezésre állnak a síkosságmentesítő anyagok is. Hozzátette, a téli üzemmód – amelyben 24 órás ügyeletet látnak el – március 15-ig tart.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Zugor István, a közútkezelő Veszprém megyei üzemeltetési osztályvezetője elmondta, a megyei közúthálózat 1642 kilométer. A legforgalmasabb útszakaszokon folyamatosan végzik a síkosságmentesítést és a hóeltakarítást, az összekötő és mellékutakon a veszélyes íveket és nagyobb emelkedőket kezelik folyamatosan, míg a legkisebb forgalmú mellékutakon csak hóekezés történik. Hozzátette, négy üzemmérnökség szolgálja ki a tevékenységüket. A megyei közútkezelő összesen 28 szóróberendezéssel és hóekével felszerelt nehézgépjárművel, öt bérelt géppel, nyolc hómaróval végzi a feladatot télen, és további 24 olyan gép is rendelkezésükre áll, amellyel hóeltakarítást tudnak végezni. Emellett rendkívüli időjárási helyzetben 63 munkagépet vethetnek be, ezekre rendelkezésre állási szerződést kötöttek.

A társaság 6700 tonna útszóró sót és 134 ezer kalcium-klorid oldatot tárolt be télre. A megyei közútkezelőnek 233 munkavállalója van, a téli szolgálatban 130-an vesznek részt. A téli felkészülés jegyében a hófogó rácsok többségét kihelyezték, december közepéig összesen 16,5 kilométeren kerülnek ki ezek az eszközök. A közutak mentén 28 kilométer hosszan van hóvédő erdősáv a megyében. A hóeltakarítást akkor kezdik el, ha az öt centiméter feletti vastagságot eléri a hótakaró.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A megyei útjain 14 helyszínen van burkolatba telepített szonda, amely információt ad az út hőmérsékletéről, só- és nedvességtartalmáról. A közlekedők az Útinform oldalán, a megyei diszpécserszolgálatokon és a közút webkameráin is tájékozódhatnak az útviszonyokról. Zugor István felidézte, az előző télen 7255 tonna sót és közel 120 ezer kalcium-klorid oldatot használtak fel, miközben gépeik ötezer munkaórát teljesítettek. A társaság látja el a kerékpárutak kezelését is, ebből 58 kilométer található a megyében. Elhangzott, a téli időszakban csak a munkába járást segítő bicikliutakon kell síkosságmentesítést végezniük. A közútkezelő munkatársai jelenleg javítási, felújítási munkálatokat végeznek.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: Nagy Lajos/Napló

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva