Szaniszló Hajnalka | 2022.11.10. 12:00
Karácsonyig már csak 43 nap van – Gesztenyés finomságok receptekkel az őszi-téli napokra
Gesztenyés finomságokat ajánlunk, receptekkel.

Ezerféle verzióban elkészíthető, tápláló és ízletes gesztenyés finomságok az őszi-téli időszakra.

Az ősz és a tél a tápláló és ínycsiklandó gesztenyés finomságok szezonja. Csodálatos illata van, amely örökre összefonódott a hideg estékkel. A frissen sült, forró gesztenye felmelegíti kezünket a balatoni-parti séták alkalmával és felpezsdíti a fáradt lelket is. Ha pedig belekóstolunk a forró, puha belsejébe, máris a gesztenyés ízek kavalkádjában érezzük magunkat.

A gesztenye jótékony élettani hatásai

Gazdag tápérték-tartalma miatt a legyengült szervezet számára kifejezeten hasznos. Diétázók számára fontos információ, hogy bár magas a szénhidráttartalma, nagyon alacsony a kalóriatartalma és alacsony a glikémiás-indexe, kifejezetten tápláló, mivel lassú a felszívódása.

Tele van káliummal, C-vitaminnal és nyolcféle B-vitamint is tartalmaz. Emellett megtalálható benne a z összes zsírban oldódó vitamin is. (A, D, E, K) Tartalmaz retinolt és luteint – ez utóbbi a szem egészségéhez is hozzájárul.

És nem utolsó sorban számtalan különleges módon elkészíthető, de mi most az alapokkal kezdjük, aztán pedig különlegesebb gesztenyés, már ünnepi finomságokat is mutatunk.

 

Kezdjük az alapoknál: a tökéletes sült gesztenye titka

  1. titok: így vásárolj jó minőségű gesztenyét

A legfontosabb, hogy mindig hibátlan alapanyaggal dolgozzunk. Az olcsó gesztenye is drága ahhoz, hogy kidobjuk. Érdemes jó minőségű, nagyobb szemű, fényes, érzetre nehéz, nem kongó szemeket választani, amelyeken nincsenek lyukak. A magyar gesztenye is nagyon finom és jól süthető, ám ha engedi a pénztárcánk, megkóstolhatjuk a valamivel drágábban kapható olasz változatát is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

 

  1. titok: így készítsd elő tökéletesen a sütéshez a gesztenyét

A gesztenyéket a sütés előtt vagdossuk be. Mivel fényes, kemény felületükön könnyen megcsúszhat a kés, óvatosan, körültekintően vágjuk be a héjukat. Van, aki csak néhány keresztirányú vágást ejt a szemeken, s vannak, akik egyenesen félbe vágják a gesztenyéket. Valójában rajtunk múlik, melyik módszert választjuk, hiszen egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál. Próbáljuk ki mindkettőt, és a jövőben válasszuk azt, amelyikkel finomabbra sült a gesztenye.

A bevágott gesztenyéket legalább fél órára (de hagyhatjuk hosszabb időre is) áztassuk vízbe. Ennek köszönhetően puhábbak lesznek a szemek a sütést követően, és a hibás, férges példányokat is könnyedén kiválogathatjuk, hiszen azok áztatás közben a víz felszínére jönnek. Ezeket a szemeket érdemes kidobni.

  1. titok: Így hámozd meg legkönnyebben a gesztenyét

Ha azt szeretnénk, hogy a sütés után a gesztenye héja könnyedén leváljon, akkor érdemes a bevágott és beáztatott szemeket a sütés előtt alufóliába csomagolni, s így sütni. Ha nem szeretnénk sokáig sütni, akkor használhatjuk a mikrohullámú sütőt, ebben nagyjából 6-7 perc alatt elkészíthető a gesztenye, bár kétségtelenül nem ugyanolyan lesz az eredmény, mint sütőben sütve.

A sütő aljára elhelyezhetünk egy tepsiben kétujjnyi vizet, amely a sütés közben kellő mennyiségű párás levegőt biztosít, így egészen biztosan puhára sülnek a gesztenyék.

Sütés közben a gesztenyékre spriccelhetünk kevés vizet, ez is segíthet, hogy a héját könnyebben el tudjuk távolítani.

A megsült gesztenyét kb. 10 percre nejlonzacskóba csomagolhatjuk, ugyanis a gesztenyéből távozó párának köszönhetően könnyebben lejön a héja.

  1. titok: így süss mennyeien finom gesztenyét

A sütőt melegítsük elő 200-220 fokra. A beáztatott gesztenyéket sütőpapírral bélelt tepsibe öntsük, majd toljuk a tepsit a forró sütőbe, és addig süssük, amíg a bevágások szépen szétnyílnak, a gesztenyék pedig megpirulnak. Nagyjából 35-45 perc szükséges, hogy tökéletesen átsüljenek a szemek. Érdemes a sütés lejárta előtt kivenni a sütőből egy darabot, és késsel félbevágni. Ha szép kéreg sült rá, a közepe ugyanakkor puha, akkor szinte biztosan jó munkát végeztünk.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

Rumos szőlő-gesztenye krémleves

Hozzávalók:

1 fürt fehér szőlő

1 marékgesztenye

2 ekcukor

vaníliás cukor

őrölt fahéj

őrölt szegfűszeg

rum

tejföl

főzőtejszín

 

Elkészítés:

A szőlőt leszemezem, a gesztenyét megpucolom, s felteszem főni egy kevés vízben, cukrozom, fűszerezem. Amikor már minden puhára főtt, félreteszek 1 gesztenyét és 4 szem szőlőt, a többit beöntöm egy keverőedénybe, hozzáadom a rumot és a tejfölt, botmixerrel összekeverem. Tálaláskor ráteszem a gesztenyét s a szőlőszemeket, locsolok rá kevés tejszínt.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

Gesztenyés és aszalt szilvás pulyka

Hozzávalók:

1.5 kg édesburgonya

tengeri só

300 ml tej

200 g vaj

1 tk fehér bors

700 g pulykamellfilé

2 ek olaj

200 g aszalt szilva

200 g gesztenye

 

Elkészítés:

A megtisztított, cikkekre vágott édesburgonyát főzzük puhára sós vízben. Azután szűrjük le, hagyjuk kissé hűlni, majd burgonyanyomóval törjük át. Adjuk hozzá a langyos tejet és a megolvasztott vajat. Végül ízesítsük egy kevés sóval és a borssal.

A megtisztított pulykamellet kissé klopfoljuk ki, és tegyük az olajjal megkent alufóliadarabra. Osszuk el rajta az aszalt szilvát, valamint a gesztenyét, és szórjuk meg egy kevés sóval. Tekerjük fel a húst az alufólia segítségével, a végeket szorosan kössük meg, rakjuk tepsibe, és süssük készre 160 fokon 30-35 perc alatt.

Tálaláskor távolítsuk el a roládról az alufóliát, vágjuk fel szeletekre, és rendezzük el azokat a mélytányérokba halmozott édesburgonyakrémen. Egy kevés gesztenyével díszítve tálaljuk.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

Zengővárkonyi karácsonyi palacsinta gesztenyés meggyszósszal

Hozzávalók:

1 db tojás

2 dkg porcukor

2 dl tej

4 dl szódavíz

12 dkg liszt

1 csipet só

20 dkg gesztenyemassza

1 dl tejszín

1 csepp rum

4 dkg mazsola

0.5 ek baracklekvár

2 dl víz

14 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

1 csipet só

1 rúd fahéj

10 dkg kakaópor

5 dkg meggy

7 dkg gesztenye

5 dkg méz

Elkészítés:

Keverjünk simára 1db tojássárgáját 2 dkg porcukorral. Engedjük fel 2 dl tejjel és 4 dl szódavízzel, adjunk hozzá 12 dkg lisztet, és ízesítsük egy csipet sóval. Dolgozzuk simára, és pihentessük 30 percig.

Verjük kemény habbá a_tojásfehérjét, és forgassuk ezt is a palacsintatésztába. Olajozzunk ki egy serpenyőt, és süssünk a_tésztából 8 cm átmérőjű, vastagabb palacsintákat.

Keverjünk össze 20 dkg gesztenyemasszát 1 dl tejszínnel, néhány csepp rummal, 4 dkg mazsolával és 1/2ek baracklekvárral. Kenjük meg a palacsintákat a_krémmel, és rétegezzük őket egymásra, mint a tortát. Szórjuk meg 1ek porcukorral, és 100fokos sütőben melegítsük át.

Az öntethez forraljunk fel 2 dl vizet 14 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, 1 csipet sóval és 1 rúd fahéjjal. Szűrjük le a szirupot, és adagoljunk hozzá 10 dkg kakaóport. Habverővel folyamatosan keverve főzzük 5 percig, majd hagyjuk kihűlni.

Karamellizáljunk 5 dkg meggyet és 7 dkg gesztenyét 5 dkg mézben. Díszítsük a palacsintatornyokat a meggyel, a gesztenyével és mentaágakkal.

Fotó: mindmegette.hu

 

Ünnepi gesztenyés kenyér karácsonyra

Hozzávalók:

20 dkg gesztenye

3 ek napraforgómag

30 dkg tönkölybúzaliszt

20 dkg búzaliszt

1 ek méz

1 ek tökmagolaj

1.5 kvk só

víz

1 ek élesztő

1 ek szezámolaj

1 ek napraforgóolaj

 

Elkészítés:

A lisztből félreteszek 10 dekányit, a többihez hozzákeverem a gesztenyét, a napraforgómagot és a sót, egy tálba szórom, összekeverem, majd kis mélyedést vájok a közepére. Abba teszem az élesztőt, rá a mézet és egy kevés vizet. Az ujjammal kicsit megkavarom a vizes részt (mint a gyerekek a sarat), hogy keveredjen a liszttel, de épp csak egy kicsit. Hagyom, hogy felfusson az élesztő. Ha már szépen habzik, annyi vizet teszek hozzá, hogy nyúlós, laza tészta legyen belőle, és meleg helyen duplájára kelesztem.

Ha megvan, összedolgozom az olajjal és a maradék liszttel, hogy jól gyúrható, de puha tésztát kapjak, ami nem ragad a kézhez. (Ha szükséges, tehetek még hozzá egy kis lisztet pluszban is, nem lesz belőle baj.)

Egy jénai tálat belülről körbe vajazok, kilisztezek. Az én jénaimhoz kicsit sok ez a mennyiség, ami nem is baj, mert így kiflit vagy zsemlét is süthetek belőle, aminek az a nagy előnye, hogy sokkal hamarabb kész és ehető. Ezért a tészta negyedét levágom, zsemléket formálok belőle, és egy sütőpírral bélelt tepsire rakom. A többit a jénaiba teszem. A tetejét is ráborítom, és hagyom kelni mindkét tésztát.

Ha már hozzáér a jénai tetejéhez a cipó, akkor leveszem róla a tetőt, bevagdosom a tetejét, hogy ne repedjen meg, és a sütőbe teszem. (Általában egyszerre szoktam betenni a zsemléket és a kenyeret.

10 percig 130 fokon sütöm, azután felveszem a hőt 200 fokra. A zsemléket újabb 15 perc múlva érdemes megnézni, általában akkor már jók. A kenyérnek kell még nagyjából 1 óra. (50 perc után érdemes egy tűvel megnézni, jó-e már.) Mielőtt kivenném a zsemlét, kenyeret, azelőtt néhány perccel megkenem a tetejüket hideg vízzel.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

 

 

 

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva