Márványkövi Ferenc / csupasport.hu | 2021.02.14. 09:00
Futópad és mínusz 13 kg, ilyen egyszerű – Karantén után bikinitest nyárra? 5.
A TikTokról ered az új fitneszőrület, melyet te is teljesíthetsz. Le a zsírpárnákkal, és dolgozz meg a formás popsiért!

A járvány miatt dübörög az otthoni fitneszezközök divatja és ezek között bizony, sokaknál szerepet kap a futópad is. Már nem meglepő, ha valaki beszerez egy ilyen sporteszközt otthoni használatra. Ha már neked is van, vagy ha vásárlás előtt állsz: mindenképp olvasd el az új fitnesztrendet, amellyel akár 13 kilótól is megszabadulhatsz.

Futótűzként terjed a TikTokon egy új kihívás, amelyet a videómegosztó közösségi oldal tett igazán népszerűvé, s amely körül elképesztően nagy lett a felhajtás. Ez nem más, mint a 12-3-30 elnevezésű futópados kihívás, ami gyakorlatban annyit jelent, hogy a futópad dőlésszögét maximálisra, azaz 12 fokosra kell beállítanunk, három mérföld (öt kilométer) per órás sebességgel kell kocognunk 30 percig.

12-3-30 – Mi a lényege a módszernek? – 1 mondatban!

Tizenkét fokos dőlésszögű futópadon kocogjunk három mérföldes sebességgel fél órát. Lehet, hogy sokan egy kézlegyintéssel elintézik a kihívást, de gondoljunk bele: a mutatvány igencsak megerőltető, főként, ha minden nap végezzük, és nem készülünk fel rá eléggé.

Skóciában váltotta valóra az álomalakot a fiatal magyar lány. Ő is nagyon sokat fogyott. Részletek itt.

Mit mond a szakember, mire vigyázzunk a 12-3-30 esetében?

– Ilyen meredek emelkedőn futni vagy gyalogolni nemcsak megerőltető, hanem óriási megterhelés is a deréknak. Ez a gyakorlat meglehetősen igénybe veszi a vádlit és a térdszalagokat, amelyek alapos felkészülés nélkül könnyen megsérülhetnek. Akiknek térdpanaszaik vannak, jobb, ha meg sem próbálnak ennyi ideig kocogni vagy sétálni a tizenkét fokos emelkedőn. Ha nem elég erős a derékizmunk, combizmunk és törzsizmunk, boka- vagy térdfájdalmainak csak felerősödnek, veszélyeztetve ezzel ízületeink egészségét – állítja DeAnne Davis Brooks, az Észak-karolinai Egyetem kineziológiai osztályának docense.

A „kétféle nap-módszerről” olvastál már? Aki ezt alkalmazta, 40 kilót fogyott vele. Itt írtunk róla.

Fotó: Freepik

A módszer megdöbbentően népszerű

A 12-3-30 ötlete Lauren Giraldo közösségimédia-influenszer fejéből pattant ki, aki 2019-ben a YouTube-on mutatta be először a gyakorlatot, majd 2020. novemberben a TikTokra is feltette a videót, amelyet rövid időn belül 12 millióan néztek meg, és több mint 2,7 millióan lájkoltak. Giraldónak összesen 874 ezer követője van az Instagramon.

50 kg-t fogyott ez a srác úgy, hogy korábban naponta 10.000 kalóriát vitt be. Nézd meg, hogyan csinálta!

13 kilót fogyott így a „feltalálója”

– Az edzőteremben mindig megfélemlítve éreztem magam, és az ottani légkör sohasem ösztönzött arra, hogy hatékony munkát végezzek, de mostanra minden megváltozott, ezt a gyakorlatot végzem, és végre jól érzem magam. Amióta csinálom, tizenhárom kilót fogytam. Nem vagyok az a tipikus futóalkat, és korábban a futópadot sem szerettem. Az egész úgy kezdődött, hogy játszadoztam a különböző beállításokkal. Emlékeztem, hogy az edzőteremben tizenkét fokos dőlésszögűre volt beállítva a futópad, az öt kilométer per órás kocogás pedig egyszerűen jólesett, miképpen a séta is. Nagymamám gyakran mondogatta, hogy napi fél óra mozgás bőven elég egészségünk megőrzéséhez. Hát, így kezdődött az én történetem – magyarázza a váltás okát egy 37 másodperces Instagram-videóban.

A lány most így néz ki:

Ez az edzéspszichológus véleménye a 12-3-30-ról

– A tizenkettő, három, harminc workout középpontjában a séta áll. Ez a mozgásforma kevésbé terheli meg a szervezetet. A tempósétának számtalan jótékony hatása van: erősíti a csontozatot és az izmokat, javítja az egyensúly- és koordinációs képességet, segít a szívinfarktus megelőzésében, a magas vérnyomás és a kettes típusú diabétesz kezelésében – mondja Janet Hamilton edzéspszichológus, aki az edzéstervekkel és rehabilitációval foglalkozó, Atlantában működő cégnél, a Running Strongnál dolgozik trénerként.

Végezetül még egy jó példa, egyenesen a Balaton partjáról

Az alsóörsi Kovács Zoltán azt mondja, hogy a futás nem csupán feltölti energiával, de az elmúlt években 35 kilótól szabadult meg. A futás mellett persze az étrendjét is alaposan átalakította.

Fotó: Szendi Péter/Napló

 

Nyitókép: Freepik

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva