likeBalaton.hu | 2022.11.04. 12:00
Sütőtökös finomságok receptekkel az őszi-téli napokra
Ezerféle verzióban elkészíthető, tápláló és ízletes sütőtökös finomságok az őszi-téli időszakra.

Az ősz és a tél a tápláló és ínycsiklandó sütőtökös finomságok szezonja. Fontos tényező, hogy sokkal olcsóbban beszerezhető, mint a hozzá ízvilágában és felhasználási módjában hasonlatos édesburgonyáé. Ugyanakkor az egészséges táplálkozás szempontjából nem elhanyagolható, hogy kiemelkedően jó tápanyag-tartalommal bír.

A zsírban oldódó vitaminok közül nagy mennyiségben tartalmaz A és E vitamint, valamint gazdag béta-karotinban. De jócskán bír B és C vitamintartalommal is. Ez utóbbi miatt immunerősítő és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ez a koronavírusos- és a felerősödő influenzaszezonban különösen fontos tényező. Emellett serkenti a veseműködést és jó hatással van a máj működésére. A gazdag antioxidáns-tartalma miatt pedig a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is aktív szerepe van.

A sütőtök tápérték-adatai 100 g-ra vonatkoztatva

10 dkg-ban mindössze 26 kalória és 0 koleszterin található. Bár a cukortartalma nem a legalacsonyabb, de annál magasabb (9mg) a C vitamin tartalma, a kalciumot pedig még ennél is magasabb arányban tartalmazza: 20 mg található 100 g sütőtökben. Ugyanennyi sütőtök 21 mg magnéziumot is tartalmaz.

És nem utolsó sorban számtalan különleges módon elkészíthető, de mi most az alapokkal kezdjük.

Kezdjük az alapoknál: a tökéletes sült sütőtök titka

Olcsó és könnyen elkészíthető. Ez a mennyiség négy fő részére elegendő.

Hozzávalók:

1 nagyobb sütőtök

méz

gyömbérpor

csilipor

Elkészítés:

A sütőtököt alaposan megmossuk, majd félbe, negyedekbe vágjuk. A magokat eltávolítjuk, és végül 2-3 ujjnyi vastag szeletekre feldaraboljuk.

A szeleteket sütőpapírral vagy alufóliával bélelt tepsibe tesszük. Az egészet letakarjuk alufóliával, és így sütjük a 200 fokra előmelegített sütőben 10-15 percig.

A fóliát levesszük, és további 40-50 percig, vagyis puhulásig sütjük, majd a sütőt kikapcsolva, még 10-15 percig pihentetjük a tökszeleteket.

Ízlés szerint fogyasztjuk önmagában, vagy mézzel megcsorgatva, gyömbérrel vagy csilivel megszórva, de használhatjuk alapanyagként pite, muffin vagy kevert sütemény készítéséhez is.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

 

Sütötőkös krémleves pirított kolbászropogóssal

Hozzávalók:

50 dkg sütőtök

1 fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

bors

olívaolaj

4 dl víz

2 dl kókuszkrém

1 mk majoránna

1 mk kakukkfű

A tálaláshoz:

15 dkg füstölt kolbász

Elkészítés:

A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, majd felkockázzuk kisebb darabokra és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.

A hagymát nagyobb darabokra vágjuk és a fokhagymával együtt ráhelyezzük a meghámozott sütőtökre.

Sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd összeforgatjuk. 180 fokon 40 percig sütjük.

Ezután belehelyezzük a megsült tököket egy fazékba, hozzáadunk 2 dl vizet és botmixerrel pépesítjük. Közben folyamatosan adagoljuk a további 200 ml vizet, a kókuszkrémet, a majorannát és a kakukkfüvet. Kevergetés mellett még egyszer felforraljuk.

A füstölt kolbászt apróra vágjuk és egy kevés olívaolajon ropogósra pirítjuk.

A sütőtök-krémlevest a kolbászropogóssal megszórva tálaljuk.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

 

Sütőtökös töki pompos sonkával

30 dkg finomliszt

10 g friss élesztő

1 tk só

1 tk cukor

2 ek libazsír

1nagy pohár tejföl

25 dkg sütőtök

20 dkg sonka

1 kis csokor friss bazsalikom

15 dkg trappista sajt

1 ek libazsír

Elkészítés:

Egy kis pohárban kikavarjuk az élesztőt a teáskanálnyi kristálycukorral, majd hagyjuk kicsit állni. Ameddig várunk, addig egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, majd elkeverjük a sóval.

Hozzáadjuk az elfolyósodott élesztőt, adunk hozzá 1-1,5 dl langyos vizet, és közepesen lágy kelt tésztát dagasztunk belőle. Legalább tíz percig gyúrjuk. Ha már szép hólyagos a töki pompos tésztája, és elválik a tál falától, beledagasztunk két evőkanál olvasztott, de csak langyos libazsírt.

Cipót formázunk a tésztából, kiolajozott tálba rakjuk, letakarjuk, és hagyjuk kelni egy órát. Utána vékony, hosszúkás lepényt nyújtunk belőle, aztán tepsibe sütőpapírt rakunk, és belefektetjük a tésztát.

Először tejföllel kenjük meg, utána rászórjuk a feldarabolt tököt meg a felkockázott sonkát. Megszórjuk bazsalikomlevelekkel, ráreszeljük a sajtot, meglocsoljuk a tetejét olvasztott zsírral.

220 fokra előmelegített sütőbe toljuk a töki pompost, és addig sütjük, míg a sajt szépen meg nem pirul a tetején, ennyi idő alatt a vékony tészta is megsül.

Töki pompos tökkel és sonkával
Fotó: Mindmegette

 

 

Fűszeres, sütőtökös torta

40 dkg sütőtök

1.7 dl olaj + a formához

25 dkg nádcukor

2 db tojás

17 dkg liszt

0.75 tk szódabikarbóna

1 tk őrölt gyömbér

0.5 tk őrölt fahéj

0.5 tk őrölt szegfűszeg

20 dkg krémsajt

40 dkg tejkaramella-öntet

6 dkg kandírozott gyömbér

Elkészítés:

Egy lábosba tesszük a megtisztított, felkockázott sütőtököt és 4 ek vizet. Kis lángon, lefedve puhára pároljuk, majd leszűrjük. Botmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk az olajat, a cukrot és a tojásokat, majd az egészet habosra keverjük.

Óvatos mozdulatokkal összedolgozzuk a liszttel, a szódabikarbónával és a fűszerekkel. A tésztamasszát kiolajozott tortaformába simítjuk, és 180 fokos sütőben 50 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e a sütemény.

A formában pihentetjük 5 percig, majd késsel körbevágjuk és a rácsra borítjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémsajtot és 4 ek. karamellszószt habosra keverünk, bevonjuk vele a torta tetejét, majd meghintjük a felaprított, kandírozott gyömbérrel. Kis lábosban megmelegítjük a megmaradt karamellszószt, majd kis csuporba öntjük, és a sütemény mellé kínáljuk.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

 

Sütőtökös túrógombóc diómorzsában – diétás és laktózmentes

25 dkg sütőtök

25 dkg laktózmentes túró

3 tojás

4-5 evőkanál zabliszt

1/2 mokkáskanál sütőpor

édesítő

csipet só

A morzsához:

20 dkg darált dió

Elkészítés:

A sütőtököt feldaraboljuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 200 fokon kb. 40 perc alatt készre sütjük.

Amikor kihűlt, kikanalazuk a húsát, és a túróval pépesre keverjük. Beletesszük a zablisztet, a sütőport rászórjuk, édesítjük, picit sózzuk majd összekeverjük.

A tojásokat beleütjük, és újra jól összekeverjük. Ha túl híg maradna, beletesszük a zablisztet, hogy formázható legyen.

Közben vizet forralunk, nedvez kézzel gombócokat formázunk a masszából, és a gombócokat egyesével beletesszük. Amikor feljöttek a víz felszínére, kivesszük, és a száraz serpenyőben pirított diómorzsában megforgatjuk.

Fotó: illusztráció/Shutterstock

 

 

 

 

 

Forrás: mindmegette.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva