2019.08.25. 12:00
Kétéves kisgyerekkel sodródtak a viharban
Másodfokú viharjelzés idején kértek segítséget a balatoni vízirendőröktől szombaton. Vitorlásokat és egy elektromos hajó utasait kellett partra segíteni.

Szerencsésen végződött egy elektromos hajó kalandja a magyar tengeren. 2019. augusztus 24-én 18 óra körül érkezett segélykérés a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság ügyeletére. A tihanyi hajóállomás előtti vízterületen egy elektromos kisgéphajó hibásodott meg és a fedélzeten három személlyel, köztük egy 2 és fél éves kisgyermekkel sodródott magatehetetlenül. A helyszínre érkező vízirendőrök késedelem nélkül megkezdték a mentést és a hajót utasaival együtt épségben a tihanyi kikötőbe vontatták.

A viharjelzés ideje alatt két további vitorlás hajó is jelezte, hogy önerőből nem tud biztonságosan partra jutni, a segítség egyik esetben sem maradt el.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy a vízen, vagy a vízben különösen fontos betartani a viharjelzési szabályokat. Kérik, hogy a vízen lévők figyeljenek egymásra, társaikra, gyermekeikre, hiszen egy veszélyhelyzet nagyon gyorsan kialakulhat.

Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző percenként 45-öt villan, ebben az esetben úszni, illetve csónakkal és más vízi sporteszközzel csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés percenként 90-szer villan fel, ilyenkor fürödni tilos, valamint szintén nem szabad csónakkal és más vízi sporteszközzel közlekedni (a vitorláshajók kivételével).

A viharjelzés figyelembe vételével, jó helyzetértékeléssel és az alapvető biztonsági intézkedések betartásával legtöbbször megelőzhetők a veszélyhelyzetek. Amennyiben valaki a Balaton vízfelületén bajba került személyt, személyeket észlel, tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 1817-es segélyhívó telefonszámon!

A vízi baleseteket gyakran információ- és önismeret hiány, felkészületlenség, vagy emberi felelőtlenség okozza, így a hatékony megelőzésben a kommunikációs eszközök komoly szerepet játszhatnak. Erről volt szó néhány nappal ezelőtt azon a balatonlellei sajtótájékoztatón, melyen egy a prevenciós programot mutattak be a szakemberek.

Az egyik idei, tragikus vízibiciklis esetről itt lehet olvasni.

Az úgynevezett Mentőöv program első látványos eleme a vízmélységről, mederviszonyokról, a viharjelzésről információkat közlő strandi tájékoztatótáblák kihelyezése volt.

Erről itt lehet olvasni!

Tudtad? Napi 300 ezer embert óvnak a vízirendőrök. Itt olvashatsz róla!

Nyitókép: olvasói fotó- Fazekas Dániel

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva