Elegáns fogadásra invitálta a turisztikai szakembereket és újságírókat a Balatoni Kör.
26 étterem, borászat, valamint cukrászat és egy pálinkafőző kínálta termékeit a meghívott vendégeknek. A régió legnagyobb civil érdekvédelmi szervezete a most induló őszi szezonra szeretné felhívni a figyelmet.
– Miután lemegy a tömegturizmus, ősszel egy sokkal szerethetőbb arcát mutatja a Balaton – mondta Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.
– Ilyenkor nekünk, vendéglátósoknak sokkal több időnk jut a vendégekre. Olyan gasztronómiai programokat kínálunk, amelyre nyáron nincs lehetőségünk. Szeretnénk leszámolni a 40-50 éves berögződéssel, hogy a Balaton csak nyáron Balaton – emelte ki a szervezet elnöke, aki úgy fogalmazott a sajtó képviselőinek, hogy
„a júniusi ármizéria egyáltalán nem tett jót a vendéglátásnak.”
Az áremelkedéseket taglaló újságcikkekre célozva azt mondta, hogy a Balaton Kör tagjai 5-10 %-os emelést realizáltak ezen a nyáron, ami bőven vállalható. Figyelembe véve a munkabérek és egyéb költségek növekedését.
– Mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton nyáron ne csak hétvégi desztináció legyen.
Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg,
hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár-érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett – tette hozzá Szilágyi Lajos.
A vendéglátók valóban megcsillantották tehetségüket
– Fehér pacalt kínálunk háromféle babbal, füstölt szalonnával, pirított sertéskörömmel, savanyított céklával, almakompóttal, capribogyó chipsszel és sülthagymával – magyarázta Szabó István, a fövenyesi Kalóz strandbüfé séfje. – Szerettünk volna egy olyan alapanyagot magasabb szintre emelni, mint a pacal. Nem annyira populáris, de sokan szeretik – mondta a séf.
Joó Zoltán, a keszthelyi Gasztroplacc üzemeltetője elárulta, hogy hamar elfogyott a szarvasburgerük, amit szarvascombból, és -hasaaljából készült húspogácsával és hasábburgonyával tálaltak. – Ez egy külön ajánlatként csak ide készült volna, de valószínűleg a következő héten feltesszük az étlapra, ráadásul a Vadászati világkiállításhoz is jól kapcsolódik. Keszthelyen nem mondhatjuk, hogy vége lenne a nyárnak, hiszen még nagyon sok vendég van – mondta Joó Zoltán.
Nem maradhat ki a felsorlásból a Kövérné Kalmár Móni (Mónisüti) gesztenyés finomsága, vagy a Villa Gréta sárbarackos, túrós macaronja. De a végén még kihagyhatatlannak bizonyult a balatonvilágosi Lavender Terasz pisztáciás kacsamájfagylaltja. Azért kapta ezt az elnevezést, mert a kacsamáj krémet egy fagylaltos kanállal adagolta gombóc formájában a séf, amit céklapürével, szuvidált, savanyított sárgacéklával, pisztáciás házikaláccsal és savanyított salottahagymával kínált.
Finoman illatoznak a szőlők
A szüret még csak most indult el a Balaton környékén, de úgy tűnik, hogy szép termésre számíthatnak a termelők. Pócz József balatonlellei borász úgy látja, hogy kiváló fehér borokra lesz kilátás.
– Finom, zamatos illatok vannak a szőlőben. Jók a savak és a vörösborban sem lesz hiba
– mondta a Pócz Pincészet tulajdonosa. – 20 éve frekventált turisztikai helyszín a balatonlellei Kishegy, az idei nyáron is jó forgalmunk volt. Pincészetünk színes ételválasztékkal rendelkezik, sőt most már úgy van, hogy a séfünk a borhoz főz ételeket, így próbáljuk összehangolni a gasztronómiai kínálatot – mesélte Pócz József.
Siófokon rajtol a” Kóstold körbe!” bor & gasztrofeszt-sorozat
Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. A következő hónapokban is a minőségre, a színvonalas programokra és a régiós értékekre fókuszálnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.
Jó ízek és kellemes zene a Balaton vízén. Ilyen volt a hangulat a GasztroKompon:
A „Kóstold Körbe!” bor & gasztrofeszt-sorozat állomásai:
2021. 10. 09. Siófok
2021. 11. 06. Köveskál
2021. 12. 11. Balatonfüred
2022. 01. 29. Zamárdi
További fotóink a GasztroKompról. Katt!
Nyitókép: Balatoni Kör – hivatalos