Krausz Andrea, Mihály Szilvia | 2021.09.15. 07:00
Kivételes finomságok az ősznyitó GasztroKompon
Murci krémleves, pisztáciás kacsamájfagylalt, rizlinges fehér pacal, szarvasburger. Csak néhány ínycsiklandó fogás a Balatoni Kör vendéglátóinak őszi kínálatából, melyeket jófajta balatoni borok és pálinkák kíséretében kóstolhattunk meg a GasztroKompon. Indul az új gaszrofeszt-sorozat.

Elegáns fogadásra invitálta a turisztikai szakembereket és újságírókat a Balatoni Kör.

26 étterem, borászat, valamint cukrászat és egy pálinkafőző kínálta termékeit a meghívott vendégeknek. A régió legnagyobb civil érdekvédelmi szervezete a most induló őszi szezonra szeretné felhívni a figyelmet.

A balatonszemesi Kistücsök étterem őszi ízei: Ponty hasaalja paradicsomos csicseriborsóval
Fotó: Krausz Andrea

– Miután lemegy a tömegturizmus, ősszel egy sokkal szerethetőbb arcát mutatja a Balaton – mondta Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke.

– Ilyenkor nekünk, vendéglátósoknak sokkal több időnk jut a vendégekre. Olyan gasztronómiai programokat kínálunk, amelyre nyáron nincs lehetőségünk. Szeretnénk leszámolni a 40-50 éves berögződéssel, hogy a Balaton csak nyáron Balaton – emelte ki a szervezet elnöke, aki úgy fogalmazott a sajtó képviselőinek, hogy

„a júniusi ármizéria egyáltalán nem tett jót a vendéglátásnak.”

Az áremelkedéseket taglaló újságcikkekre célozva azt mondta, hogy a Balaton Kör tagjai 5-10 %-os emelést realizáltak ezen a nyáron, ami bőven vállalható. Figyelembe véve a munkabérek és egyéb költségek növekedését.

Szilágyi Lajos, a Balatoni Kör elnöke: a Balaton négy évszakos! Mellette Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója, aki Veigl Gáborral, a Bahart vezérigazgatójával együtt köszöntötte a vendégeket.
Fotó: Balatoni Kör hivatalos

– Mindannyiunk érdeke, hogy a Balaton nyáron ne csak hétvégi desztináció legyen.

Szeretnénk, ha az utazási döntéseket nem kizárólag az időjárásjelentés határozná meg,

hiszen minden körülmények között és minden hónapban találnak a vendégek megfelelő programot, látnivalót, gasztronómiai élményt a tó körül. Úgy gondoljuk, hogy a Balatoni Kör tagjainak szolgáltatásai és termékei ár-érték arányban, nemzetközi összehasonlításban is megállják a helyüket. Büszkék vagyunk arra, hogy hozzájárulhattunk ahhoz, hogy a Balaton Magyarország egyik kiemelkedő gasztronómiai régiója lett – tette hozzá Szilágyi Lajos.

A színvonalas vendéglátásra esküsznek
Fotó: Mihály Szilvia

A vendéglátók valóban megcsillantották tehetségüket

– Fehér pacalt kínálunk háromféle babbal, füstölt szalonnával, pirított sertéskörömmel, savanyított céklával, almakompóttal, capribogyó chipsszel és sülthagymával – magyarázta Szabó István, a fövenyesi Kalóz strandbüfé séfje. – Szerettünk volna egy olyan alapanyagot magasabb szintre emelni, mint a pacal. Nem annyira populáris, de sokan szeretik – mondta a séf.

Joó Zoltán, a keszthelyi Gasztroplacc üzemeltetője elárulta, hogy hamar elfogyott a szarvasburgerük, amit szarvascombból, és -hasaaljából készült húspogácsával és hasábburgonyával tálaltak. – Ez egy külön ajánlatként csak ide készült volna, de valószínűleg a következő héten feltesszük az étlapra, ráadásul a Vadászati világkiállításhoz is jól kapcsolódik. Keszthelyen nem mondhatjuk, hogy vége lenne a nyárnak, hiszen még nagyon sok vendég van – mondta Joó Zoltán.

Menő street food étel a szarvasburger Fotó: Krausz Andrea

Nem maradhat ki a felsorlásból a Kövérné Kalmár Móni (Mónisüti) gesztenyés finomsága, vagy a Villa Gréta sárbarackos, túrós macaronja. De a végén még kihagyhatatlannak bizonyult a balatonvilágosi Lavender Terasz pisztáciás kacsamájfagylaltja. Azért kapta ezt az elnevezést, mert a kacsamáj krémet egy fagylaltos kanállal adagolta gombóc formájában a séf, amit céklapürével, szuvidált, savanyított sárgacéklával, pisztáciás házikaláccsal és savanyított salottahagymával kínált.

Pisztáciás „kacsamájfagylalt” a balatonvilágosi Lavender Terasz kínálatából
Fotó: Mihály Szilvia

Finoman illatoznak a szőlők

A szüret még csak most indult el a Balaton környékén, de úgy tűnik, hogy szép termésre számíthatnak a termelők. Pócz József balatonlellei borász úgy látja, hogy kiváló fehér borokra lesz kilátás.

– Finom, zamatos illatok vannak a szőlőben. Jók a savak és a vörösborban sem lesz hiba

– mondta a Pócz Pincészet tulajdonosa. – 20 éve frekventált turisztikai helyszín a balatonlellei Kishegy, az idei nyáron is jó forgalmunk volt. Pincészetünk színes ételválasztékkal rendelkezik, sőt most már úgy van, hogy a séfünk a borhoz főz ételeket, így próbáljuk összehangolni a gasztronómiai kínálatot – mesélte Pócz József.

Pócz József, balatonlellei borász szerint jó lesz a termés Fotó: Krausz Andrea

Siófokon rajtol a” Kóstold körbe!” bor & gasztrofeszt-sorozat

Az egyesület csaknem ötven tagja hirdeti és követi az egész éves balatoni vendéglátás koncepcióját. A következő hónapokban is a minőségre, a színvonalas programokra és a régiós értékekre fókuszálnak. A „Kóstold Körbe” gasztrofeszteken a Balatoni Kör tagjainak éttermei, cukrászdái, borászatai állítanak ki, valamint zenei- és családi programokkal várják a vendégeket.

Jó ízek és kellemes zene a Balaton vízén. Ilyen volt a hangulat a GasztroKompon:

A „Kóstold Körbe!” bor & gasztrofeszt-sorozat állomásai:

2021. 10. 09. Siófok

2021. 11. 06. Köveskál

2021. 12. 11. Balatonfüred

2022. 01. 29. Zamárdi

További fotóink a GasztroKompról. Katt!

 

Nyitókép: Balatoni Kör – hivatalos

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva