lieBalaton.hu | 2022.07.06. 10:38
Már most megdőlt a Balatonra vonattal közlekedők rekordja
Még sosem indult annyi hazai városból közvetlen vonatjárat a Balatonhoz, mint idén. Ez meg is látszik az utasszámokon. Minden eddiginél többen szálltak vonatra a magyar tenger irányába.

A járványhelyzet előtti azonos időszakhoz képest 200 ezerrel többen váltottak jegyet balatoni járatokra

– közölte közösségi oldalán a Technológiai és Ipari Minisztérium.

A rekkenő hőség és a tóparton is beinduló fesztiválszezon nagyot dobott a balatoni vonatok forgalmán. Mint írták, a MÁV-START adatai szerint a június 18-i nyári menetrendváltást követő bő két hétben a 2019-es 258 ezerhez és a tavalyi 310 ezerhez képest 458 ezren választották a vasutat.

Ez mintegy 80 százalékos forgalombővülést jelent. Az utasok 70 százaléka pedig a déli partot választja.

A Szobról érkező vonat tele van

A vonatozók túlnyomó többsége az ország más részeiből érkezik, nekik egyre könnyebb dolguk van, hiszen még sosem indult annyi hazai városból közvetlen járat a tóhoz, mint idén. 241 ezren döntöttek a vízparton hasító IC-k mellett,

legnépszerűbb az emeletes motorvonatokkal Szobról Fonyódra közlekedő Jégmadár, amelynek kihasználtsága a 98 százalékost közelíti.

De a három évvel ezelőttihez képest megduplázódott a parti települések közötti forgalom is.

A legtöbben a déli partra utaznak vonattal
Fotó: Mészáros Annarózsa

A siófoki pénztárban veszik a legtöbb vonatjegyet

Míg tavaly a balatoni jegyek közel kétharmadát vették meg pénztárban vagy a fedélzeten, idén az utasok több mint fele az elektronikus csatornákon (MÁV applikáció, új Elvira vagy automata) biztosította be helyét a vonatokon.

A kasszák közül a siófoki adja ki a legtöbb jegyet a parton, az ottani értékesítés a Budapest-Déli forgalmát közelíti, kétszerese a kelenföldi eladásoknak.

A siófoki jegypénztás forgalma a legnagyobb
Fotó: Krausz Andrea

A MÁV-START nyári termékeiből – köztük az autóbuszokra is érvényes Balaton 24/72 napijegyekből és a Vakáció bérletekből eddig harmadával több fogyott, mint tavaly.

A májusi, június eleji adatok is azt mutatták, hogy már a vakáció kezdete előtt többen jártak vonattal a Balatonra, mint 2019-ben, az augusztusi csúcsszezonban.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva