Krausz Andrea | 2022.06.24. 10:00
Gyere le Siófokra egy napra olcsón strandolni!
Siófok a strandolás fellegvára, hiszen több kilométeres szabadstrandi partszakaszok várják a fürdés és a napozás szerelmeseit. Ha vonattal ruccannál le egy napra, és nem akarsz költeni, mutatjuk, merre menj.

Mint arról a likeBalaton.hu is beszámolt, a nyári menetrendnek köszönhetően vonattal az ország szinte minden részéről elérhető a Balaton. A főszezonban válogathatunk a járatok között, számos lehetőség áll a rendelkezésünkre. Érdemes egy reggeli járattal leruccani Siófokra, a menetidő ideális esetben 80-90 perc.

A város 5 vasútállomással rendelkezik, ezek: Szabadisóstó, Szabadifürdő, Siófok, Balatonszéplak felső és Balatonszéplak alsó. A vasúti pálya a Balatonnal párhuzamosan halad, közvetlenül a part közelében, így ha csak egynapos strandolásra ugranál le, akkor gyalog is nyugodtan lesétálhatsz a vízhez.

Szabadifürdő vasútállomás – Aranypart

Innen könnyen elérheted a déli part legnagyobb szabadstrandját.

Szabadifürdő vasútállomásról a part felé vedd az irányt
Fotó: Krausz Andrea

 

Ha Szabadifürdőnél szállnál le, akkor a vonatjegy megvásárlásánál olyan járatot keress, ami megáll ezen a megállóhelyen! (Az Intercitykről például csak Siófok pályaudvaron lehet leszállni, a kisebb állomásokon nem.) Strandolás szempontjából azonban megéri mégis ezt a helyszínt választani, ugyanis

5 perc gyaloglással elérheted a déli part legnagyobb szabadstrandját, a kemény homokos Aranypartot.

A közel 4 kilométeres partszakasz a levezető kis utcákon könnyen megközelíthető, bárhol belevetheted magad a vízbe. A vasútállomás melletti Siker ABC a hétvégén is nyitva tart, itt vehetsz magadnak italt, vagy némi elemózsiát. A bolt melletti téren számos étterem, büfé, fagyizó és strandcikkes is a rendelkezésedre áll. (A part felé haladva megláthatod a Galerius élményfürdőt, amit sajnos 2021 nyarán az önkormányzat bezárt, és műszaki okok miatt egyelőre határozatlan ideig zárva tart.)

4 kilométeres az Aranypart szabadstrand
Fotó: Krausz Andrea

 

A parton is várnak a büfék, éttermek, és természetesen a SUP-, vagy vízibicikli-kölcsönzők, sőt még egy vízisípálya is. Öltözőbungalók, ingyenes illemhelyek, rengeteg lépcsőbejáró, és szép, füves-fás környezet fogad.

Siófok vasútállomás – Nagystrand, vagy Aranypart

A déli part legnagyobb vasútállomásán, vagyis Siófok központjában is leszállhatsz, itt viszont egy picit többet kell gyalogolnod, ha strandolni szeretnél.

A siófoki vasútállomástól kicsit távolabb kell gyalogolni, ha szabadstrandot keresünk
Fotó: Krausz Andrea

 

Az Indóház utcán először kelet felé kell haladni, majd térj rá a Kinizsi Pál utcára, melyen leérsz a szállodasorra (Petőfi sétány), és két választásod van. Az egyik, hogy bemész a város által üzemeltetett Nagystrandra, ahol belépődíjat kell fizetned. Cserében a szolgáltatások hatalmas választéka, játszóterek, vízi játszótér, gyermekmedence, kölcsönzők, homokos pályák, bárok, büfék, éttermek, Plázs, programok és még rengeteg dolog vár. De ha nem akarsz költeni, akkor viszont keleti irányba még egy kicsit gyalogolnod kell! A szállodasor előtt elhaladva (a hotelek parti területei le vannak zárva, azokat csak a szállóvendégek használják) el kell érned a Mala Garden előtti homokos kis partot.

Tengerparti hangulat a város szívében, ahol a Mala Garden előtt találunk legközelebb szabadstrandot
Fotó: Krausz Andrea

 

Ez a „kacsaúsztató” elsősorban a kisgyerekek számára jelent ideális, homokos pancsolót. Ha nagyobb vízfelületet szeretnél, akkor tovább kell haladnod pár száz métert a kerek alakú épület, a Club 2018 apartmanház előtti parti területig. Úgy számolj a strandcuccoddal, hogy 1,2 kilométert kell gyalogolnod a vasútállomástól! Útközben és a strandon is számos szolgáltató kínálatát veheted igénybe.

Balatonszéplak felső – Ezüstpart

Innen egyszerűen elérheted az Ezüstpartot, vagyis Siófok nyugati részének szabadstrandját.

Balatonszéplak felső vasútállomás – könnyen elérhető az Ezüstpart
Fotó: Krausz Andrea

 

Válassz olyan vonatot, ami megáll Balatonszéplak felsőn. Leszállás után, a Vécsey utcán egyenesen haladva, mintegy 600 méternyi gyaloglás után lejutsz a partra. (Mondanom sem kell, hogy útközben éttermek, üzletek várják a vendégeket.) Az Ezüstpart szabadstrandon számos lépcsőbejáró, pad, öltözőbungaló található, és ha sportolni szeretnél, akkor ingyenes homokos röplabdapályákat, teqball-asztalokat, lábtengópályákat is találsz.

Homokos sportpályák várnak az Ezüstpart szabadstrandon
Fotó: Krausz Andrea

 

Pénzért pedig SUP- és vízibicikli-kölcsönzésre nyílik lehetőség. Az Ezüstpart egyik legnagyobb parti étterme, a Calypso is itt található.

Nyitókép: Krausz Andrea



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva