likeBalaton.hu | 2020.05.15. 10:00
#maradjitthon #mostbepótoljuk - A Balatonon minden van - bringázás 2020
Balaton és bringa. Tökéletes párosítás, ahogyan a Balaton és motorozás kombója is. Most, hogy vidéken, így a tó körül is elkezdett újranyitni az élet, érdemes felkészíteni a kétkerekűeket és körülnézni, hogy milyen rendezvények és hasznos helyszínek várnak. Összegyűjtöttük amit már tudunk, annak érdekében, hogy minél teljesebb képet kapjatok a tó körüli bringás lehetőségekről.

KERÉKPÁROS ÉLET A BALATONNÁL 2020-BAN

Mindenekelőtt érdemes böngészni a tavaly készített nagy balatoni bringatérképes anyagunkat, amelyben összegyűjtöttük a kölcsönzőket, szervizeket, pihenőhelyeket és a bringás strandokat is, mert hogy hamarosan a strandoknak is lesz ám létjogosultsága, s mint tudjuk, a vírus nem fertőz a Balaton vize által.

Tudtad?
A magyar lakosság körében a kerékpárt fő közlekedési eszközként használók aránya a legfrissebb európai adatok szerint mostanra 22 százalékra emelkedett a korábbi évek 19 százaléka után, ezzel Magyarország az Európai Unióban Hollandiával és Dániával együtt az első három ország között szerepel.

– Úgy gondoljuk, hogy idén minden eddiginél többen választják majd a kerékpározást. Hangsúlyos szerepet kap a járványveszélyt és a bezártságot követő rekreáció témája most hangsúlyos szerepet kap és ehhez nagyon jó mozgásforma a bringázás. Mivel nem külföldre utaznak majd az emberek, itthon keresik majd a bringás uticélokat, így sokaknak eszébe fog jutni a Balatoni tókerülés gondolata. Ez a kevésbé gyakorlottak számára elsőre talán nehéz feladat, érdemes felkészülni rá – mondta Pénzes Erzsébet, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség projektkoordinátora. – Mi azt is hangsúlyozzuk, hogy ne csak a tókerülés legyen opció, hanem merészkedjünk távolabb is a tótól, ahol szintén sok szép területen lehet tekerni. Az északi part ráadásul rejthet nehézségeket a kezdők számára, de ebben talán segítség lehet az egyre népszerűbb e-bike. A pedelec kerékpáron egy gomb megnyomásával a rendszer elemzi a szituációt és annyi motorerőt ad számunkra, amennyi segítségre épp szükségünk van. Vélhetően a sík terepek – így főleg a déli part – jobban fogják vonzani az érdeklődőket, de összességében arra számítunk, hogy kimagaslóan sokan ülnek majd kerékpárra idén és választják ehhez helyszínként a Balatont – tette hozzá a szakember.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

A Balatoni Bringakör komplex felújításának első üteme tavaly befejeződött. Az első ütemben a 220 kilométeres teljes bringakörből 42 kilométeren megerősítették és javították az burkolatot, több tájékoztató táblát helyeztek ki. Augusztus második felében folytatódott a felújítás, önálló szakaszok épültek, jellemzően 3 méter szélességben.

A további ütemekben előreláthatóan 2021 tavaszáig teljesen megújul a Balatoni Bringakör. Az infrastruktúra-fejlesztéssel párhuzamosan tavaly elkezdték bővíteni a kerékpáros szolgáltatásokat a Balaton környékén. Már tavaly bejelentették, hogy 800 kilométer túraútvonalat jelölnek ki és három nagyobb kerékpáros szolgáltató központot hoznak létre a Balatoni Bringakör mentén, Balatonfüreden, Keszthelyen és Balatonföldváron. A projekt megvalósítása már elkezdődött, a tervek szerint 2020 őszén fejeződik be. Létrehozzák a balatoni közbringa rendszert is és még tavaly megkezdődött a Budapest-Balaton közötti kerékpárút kivitelezése is.

Itt mutatunk néhány hasznos tanácsot a biztonságos balatoni bringázáshoz, érdemes böngészni a tippeket.

Most pedig lássuk a bringás eseményeket, legalábbis, amit már most tudunk a 2020-as évre vonatkozóan!

Május 31-én Bakony 2000 kerékpáros teljesítménytúra indul Veszprémből. A legrövidebb 30 kilométeres távtól egészen az extrémnek számító 200 kilométeresig lehet választani, így mindenki megtalálja magának azt, amelyik igazi kihívásként szolgál.

Dél-Bakonyi bringás vándortáborok indulnak Balatoncsicsóról június 21-én és egészen augusztus 23-ig be lehet majd csatlakozni a programsorozatba. Minden héten indulnak kerékpáros túrák a Bringás Vándor jóvoltából, akik kerékpáros vándortáborokat szerveznek felső tagozatos és középiskolás diákok részére. A túrák résztvevői elbűvölő dombvidéken bringázhatnak a Balaton északi partjához közel, és időjárástól függően akár többször is lehet mártózni egyet a tóban.

Augusztus 30-án indul a Tour de Pelso Siófokról. A rendezvény a város nagy hagyományokkal rendelkező kerékpárfesztiválja, amely országos hírnévnek örvend. Különböző távokra lehet nevezni, a legfelkészültebbek a tavat is megkerülhetik. 2019-ben összesen ezer fő vett részt a különböző versenyeken és túrákon, erről itt lehet olvasni.

Ezzel a rendezvénnyel már az őszbe hajlunk: szeptember 19-én rendezik meg a SpinDay Maraton a Hévízi-tavon eseményt, ahol ugyan, egyhelyben tekersz, hiszen a spinningről van szó, ennek ellenére ugyanolyan embertpróbáló és kitartást igénylő megmérettetés, mint bármelyik normál kerékpáros verseny. Ráadásul egy igazán különleges helyszínen: a Hévízi-tavon.

Nézd meg a tavaly első ízben megrendezett esemény fotóit:

 

Nyitókép: Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva