2020.03.03. 19:00
Márciusban olcsóbban kirándulhatsz a balatoni barlangokban
Idén is megrendezik a barlangok hónapját márciusban. A kampány ideje alatt kedvezményes jegyárakkal, különleges programokkal várják az érdeklődőket a nemzeti parkok.

Hetedik alkalommal rendezik meg a Barlangoljunk! kampányt, amelynek keretében nem csupán a kiépített, kényelmesen bejárható, hanem a kalandturisztikai barlangokat is megismerhetővé teszi Magyarország tíz nemzeti parkja az érdeklődők számára. Magyarországon gyakorlatilag hétről hétre nő az újonnan felfedezett barlangok, barlangjáratok száma. A ma nyilvántartott 4150 barlangból mintegy 40 nemcsak a barlangászok és kutatók, hanem a nagyközönség előtt is nyitva áll.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban is programok sora vár mindenkire a népszerű Tapolcai-tavasbarlangban, valamint kedvezmények a Szentgáli-kőlikban és a Csodabogyós-barlangban.

Tudtad, hogy a Balaton körül több, mint 800 barlang található?

Nézegess képeket! Egri Csaba ugyanis a nagyközönség számára soha be nem járható helyeket fotóz. Ha nem kísérné a kutató csapatokat, ő sem tehetné be ide a lábát. Pedig mindegyik egy igazi csodavilágot mutat be nekünk.

Fotó: Keszey Ágnes

A nemzeti parkok folyamatos természetvédelmi intézkedéseinek köszönhetően a barlangok turisztikailag is fejlődhettek az elmúlt időszakban. Mint mondta, a magyar állam is sokat fordít rájuk: az elmúlt tíz évben 1,5 milliárd forint értékben valósulhattak meg a barlangok kiépítésére, állékonyságának javítására, denevérek élőhelyeinek javítására vonatkozó fejlesztések 160 barlangban és 15 mesterséges üregben.

Denevérek a Balatonnál

Valljuk be őszintén, ha denevért látunk, legtöbbször nem az jut eszünkbe, hogy milyen aranyos kis állat, és nem érzünk késztetést arra sem, hogy megsimogassuk. Sokkal inkább borsódzik tőle a hátunk és futásnak eredünk. Pedig a 39 éves Mészáros József, Mészi szerint nincs barátságosabb állat a Földön a denevérnél. A Balaton-felvidéken találkozhatsz vele, itt pedig a vele készült interjút olvashatod.

Még több részlet a Csodabogyós barlang programjairól a a barlangok hónapjában itt!

Nemrég éppen Abaligeten, egy csaknem 650 ezer eurós, határokon átívelő európai uniós fejlesztési program egyik elemeként történt meg a 2004-ben megnyílt Denevérmúzeum fejlesztése. Korszerűsítették a barlang mellett található épületet és megújult, interaktívvá vált a 28 magyarországi denevérfaj világát bemutató kiállítás anyaga is. Az Abaligeti-barlang a szervezet által kezelt helyszínek közül a leglátogatottabb, évente 50-70 ezer látogatót fogad, a mellette lévő Denevérmúzeumot pedig mintegy 20 ezer ember keresi fel évente. Mint mondta, utóbbi fejlesztésekor a denevérek életmódjával, a denevérek és az ember kapcsolatával ismerkedhetnek meg a látogatók– írja az origo.hu.

Evezés a föld alatt

 

 

Tudtad?

A Tihanyi Bencés Apátságot 1055-ben megalapító I. András király (1046-1060) feleségével Anasztázia kijevi hercegnővel együtt annak hazájából, a Kijevi Ruszból bizánci szertartású papok és szerzetesek is érkeztek Magyarországra. Egy csoportjukat a tihanyi Óvár keleti oldalában, a bazalttufába vájt barlangokban telepítette le az alapító, másik csoportjukat pedig Visegrádon.

 

 

A Barlangoljunk! program során a földalatti túrák kedvelőit az Aggteleki Nemzeti Park Baradla-barlangja akár 35, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Mátyás-helyi kalandtúrája csaknem 50 százalékos kedvezménnyel várja az érdeklődőket márciusban. A Pál-völgyi- és a Szemlőhegyi-barlang belépőjegyeinek megváltásával máskor térítés ellenében látogatható programok lesznek ingyenesek. A budai Vár alatt húzódó, több mint három kilométer hosszú barlangrendszer látogatók elől eddig elzárt részeit is kedvezményesen mutatják be az érdeklődőknek. A Duna-Dráva Nemzeti Parkban az Abaligeti-barlang nyújt majd új élményeket, kifejezetten erre az alkalomra összeállított különleges programokkal. A Bükki Nemzeti Park pedig családbarát programokkal, korábban be nem mutatott barlangszakaszokkal várja a látogatókat.

Túra a Balaton jégbarlangjához – nézd meg itt, hogy micsoda kaland!

Nyitókép: MTI/Nagy Lajos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva