Szaniszló Hajnalka | 2019.07.11. 08:00
Kockás has még idén nyáron – A TITOK A CIKKBEN!
Tombol a nyár és sehol a kockás has + ezerrel tolod befelé a fagyit? Inkább figyelj, mert mutatunk pár gyakorlatot a lapos hashoz és pár kajatippet is adunk, hogy megtámogasd a beach bodyt!

Egy, a közelmúltban megjelent felmérés szerint (Wallmark) a megkérdezett magyarok 72%-a legalább alkalmanként sportol valamit, majdnem minden második embernek pedig a rendszeres testmozgás a mindennapok része, viszont a magyarok még mindig nem figyelnek oda a megfelelő táplálkozásra és a folyadékbevitelre sem.

Mi most mutatunk pár olyan gyakorlatot, amelyek segítségével javíthatunk az idei beach-bodyn, valamint néhány olyan ételt, amelyek szuperül megtámogatják az edzéseinket.

A gyakorlatok összeállításában Sándor Fanni személyi edző volt a segítségünkre, és adott néhány hasznos tippet a táplálkozásra vonatkozóan is. Kezdjük a táplálkozással, amely főleg ezekre a meleg, nyári hetekre nyújt óriási segítséget.

 

ÉTKEZÉSI TIPPEK KÁNIKULÁBAN

A fenti felmérés szerint eléggé elkeserítő a helyzet a magyarok táplálkozási szokásait illetően. A lakosság 81%-a ugyan, rendszeresen fogyaszt magas fehérje tartalmú ételeket, ugyanakkor kétharmaduk étrendjét gyakran alkotják zsíros és nehéz, olajban kisütött, illetve füstölt ételek, halat pedig alig fogyasztunk.

— A nagy hőségben amúgy sem kívánjuk a nehéz, zsíros ételeket, tehát itt az ideje még több gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani! — fűzte hozzá Sándor Fanni.

A Balatonnál, nyaralás közben is van lehetőség egészségesen táplálkozni, s ezt egyre többen fedezik fel.

Az edzés és a magas fehérjebevitel nem jelentenek garanciát az egészséges testsúly kialakítására, az ételeink elkészítésének módjára is fontos ügyelnünk.

— Egyél inkább többször, keveset. Nagyon fontos, hogy sose teljen el túl hosszú idő két étkezés között, ne hagyd, hogy éhezzen a szervezeted. Egyél inkább kisebb adagokat, de egész nap egyenletesen juttass tápanyagot a szervezetedbe! — hangsúlyozta Fanni.

Ennél egy jó vegán tálat a Balatoni nyaralás közben? Katt ide!

Fotó: Pixabay

A sportkedvelő körében különösen meglepő eredményei vannak a felmérésnek. A lakosság több mint harmada 1,4 liter folyadéknál is kevesebbet iszik naponta, amely jóval az általánosan ajánlott napi mennyiség alatt van. A helytelen táplálkozás és a nem megfelelő mennyiségű folyadékbevitel is hozzájárulhat ahhoz, hogy hiába sportolnak a magyarok, nagyon sokan küzdenek súlyfelesleggel.

Ha már a Balatonnál jársz és megkósoltnál egy finom bort, miért ne választhatnál biopincészetet?

— Nyáron még inkább fontos az elegendő folyadék fogyasztás, igyekezz naponta 2,5-3 liter vizet elfogyasztani! – javasolja Sándor Fanni személyi edző.

Fotó: Pixabay

További likeBalaton.hu tippek, hogy a lenti mozgásformákat tökéletesen kiegészítsd a táplálkozással idén nyáron:

  • pozitív kaják: csirkemell, hal, garnéla, tojás, túró, brokkoli, párolt zöldség, bulgur, édesburgonya, rizs és gyümölcsök (ezt csak mértékkel a fruktóz miatt)
  • fehérje dominancia a szénhidrát helyett, s természetesen a kockás hashoz és a fogyáshoz minél kevesebb zsír!
  • figyelj arra, hogy mit mikor eszel: túrót inkább este, pufi rizst vagy zabot inkább reggel
  • szedj valamilyen multivitamint és étkezés előtt vedd be
  • szuper a Balcsinál a hekk, inkább mint a sült kolbász, de előbbit is csak mértékkel

Itt már írtunk a Balatoni strandkaják kalória- és egyéb tápanyag tartalmáról, szakértői tanácsokkal együtt.

MOZGÁS A LAPOS ÉS KOCKÁS HAS ELÉRÉSE ÉRDEKÉBEN – GÖRGESS A KÉP ALÁ!

 

A felmérés eredménye rámutatott, hogy mindegy, hogy fiatalon vagy idősebb korban sportolunk, ha beiktatunk valamiféle fizikai tevékenységet a napirendünkbe, nagyobb valószínűséggel fog javulni az általános egészségérzetünk.

Tudtad, hogy már napi fél óra séta vagy biciklizés beiktatásával is csökkenthetjük a negatív hatásokat?

Mindent a balatoni bringás életről ide kattintva!

A rendszeres testmozgás számos egészségügyi és közérzetbeli előnnyel járhat. Érdemes tehát valamiféle fizikai aktivitást beépítenünk a hétköznapjainkba, legyen szó akár egy félórás sétáról vagy edzőtermi gyakorlatokról. Ne feledkezzünk meg a megfelelő nyújtásról sem, amellyel csökkenthetjük a sportsérülések előfordulásának esélyét és növelhetjük a teljesítményünket.

Ilyen szép tájon bringázhatsz a Balcsi közelében.

Most pedig lássuk pár hatásos, otthon is könnyedén elvégezhető gyakorlatot, Sándor Fanni javaslatai szerint.

1. Comb és fenék formálás guggolással

Helyezkedj el vállszélességű terpeszben, a térdeket enyhén hajlítsd be, a karokat nyújtva kulcsold mellmagasságban vagy tedd csípőre. Billentsd magad alá a popsidat, és egyenes háttal ülj le egy képzeletbeli székre. Ügyelj arra, hogy a térded ne menjen a lábujjaid elé, a sarkad pedig végig a talajon maradjon. A combok legyenek párhuzamosak a talajjal, a térdeink és lábujjaink végig egy irányba mutassanak. Végezz 25 ismétlést 4 körben.

2. Kockás, lapos has haspréssel

Helyezkedj el hanyattfekvésben, húzd a lábakat telitalpra, csípőszélességű terpeszbe. Tedd a kezeid a tarkóra, az álladat pedig ne szorítsd a mellkasodhoz, a tekintetedet mindig irányítsd felfelé. Emeld meg a felsőtested, majd lassan engedd vissza magad. Végezz 30 ismétlést 4 körben.

További hasizom tippek alább! Six-pack GO!

3. A mellizom és tricepsz edzése fekvőtámasszal (női változat)

Térdelj a talajra, a karokkal a vállszélesnél kicsivel szélesebben támaszkodj a földön. Lassan, fokozatosan kezdd el behajlítani a karokat és engedd le a mellkasodat a talaj felé amennyire csak tudod, majd lassan nyújts ki a kezed és told vissza a testedet. Próbáld meg minél mélyebbre engedni a tested, annál hatásosabb lesz a gyakorlat. Végezz 15 ismétlést 4 körben.

Összeállította: Szaniszló Hajnalka

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva