Szaniszló Hajnalka | 2019.12.14. 06:00
Megérkezett a nagy karácsonyi mozis-filmes lista a Likebalaton.hu ajánlásával
Jön a karácsony, a csillagporos-zúzmarás, forraltbor-illatú vásárok és gyertyafényes esték hangulata, megannyi szívmelengető pillanat, amely feledtet minden rosszat és boldogsággal tölti el a szívünket. A mozikban is számos ilyen hangulatú alkotás várja a párokat, a családokat, a barátokat. Jöjjenek a karácsonyi témájú és családi vagy gyerekeknek szóló filmek (is). Mozizz idén a Balatonnál, azt is mutatjuk, hogy hol.

#FILMTIPP1

Múlt karácsony

Az idei év egyik leginkább szerethető karácsonyi durranása a Múlt karácsony. Aki szerette az Igazából szerelmet és az Időről időre című filmet Rachel McAdams-szel az az idei karácsonyi telitalálatot is zabálni fogja. Ugyanis ez a film valóban az: a George Michael Last Christmas című gigaslágerére felfűzött angol-amerikai vígjáték nem is annyira tipikus vígjáték.

 

Tehát aki irtózik a műfajtól, annak is bátran ajánlható. Nem egy tipikus karácsonyi és nem is egy csöpögős romantikus darab. Emilia Clarke bájosan bugyuta és szerethető karakterével egészen könnyű azonosulni és ha közben valaki fogja a kezed, akit szeretsz, akkor könnyekig képes hatódni az ember lánya a moziban. Szóval tipikus randizós vagy épp romantikázós film, de nem csak pároknak. Sem a zene, sem az ünnep, sem a nagyívű sláger nincs túltolva. S természetesen kapunk egy olyan csavart, amely azért egész könnyen egyértelművé válik, ezzel együtt a legjobb karácsonyi filmek közé képes emelni a Múlt karácsonyt. Az már csak csillagszóró a karácsonyfán, hogy Emma Thompson is óriásit alakít a manóként dolgozó főszereplő lány anyjaként. London, karácsony, fények, illatok, titkos helyek és pillanatok, amelyekben minden szál szépen összeér. Mindez egy édes-bús hangulatú zárásban csúcsosodik ki, de abban biztosak lehetünk, hogy pozitív érzésekkel a lelkünkben fogunk távozni a moziból. Spoiler nélkül: az érzékenyebb lelkületűek készüljenek zsepivel!

Plusz adalék, hogy a filmben eddig kiadatlan George Michael dalok is hallhatóak.

A likeBalaton.hu elsőszámú tippje egyértelműen a Múlt karácsony című film 2019 karácsonyára.

 

Tudtad, hogy a veszprémi Hangvilla, amely ma egy multifunkcionális közösségi tér, korábban kizárólag moziként üzemelt?

Összegyűjtöttünk nektek annyi balatoni körüli mozit, amennyit csak tudtunk. Ezekben a filmszínházakban az általunk ajánlott filmeket is biztosan vetítik, szóval moziba be és felejtsétek el egy kicsit a rohanós hétköznapokat.
Itt találjátok a mozik teljes listáját és mindent, amit a balatoni mozikról tudni érdemes.

Tihanyban, a Németh László Művelődési Ház mozitermében állították fel idén nyáron azt a különleges körpanorámás mozivásznat, amin első előadásként a Magyarország története című, 15 perces kisfilmet mutatták be.

#FILMTIPP2

Családi karácsony

Van egy másik, igazán egyedi alkotás is idén karácsonyra, amely ugyanakkor inkább a művészmozikat fogja meghódítani, de ha valaki vágyik a cseppet sem tipikus, ugyanakkor nagyon is ismerős szituációkat tartalmazó alkotásra, szeretni fogja a Családi karácsonyt. A dán vígjáték tartalmaz egy csomó olyan hétköznapi helyzetet, amelyek a külső szemlélő számára komikusak, nem úgy a résztvevők szemszögéből. Tudjuk, milyen az, amikor jön a család, a rokonság, úszik a lakás, s a nyakunkon a szenteste. Nem sikerül a káposzta, megsérül valaki, káosz a köbön és mégis mindent kézben kell tartani, hiszen az este csakis a szeretetről kell, hogy szóljon.

Annyi a feszültség, a zűrzavar és a kínos pillanat a filmben, hogy épp elegendő legyen, hogy lássuk: másoknál is zűrzavarosak az ünnepek, senkinek a családja nem tökéletes, mindenhol csúszik hiba a tökéletes szenteste gépezetébe, de végül mégiscsak kerek egésszé áll össze a történet, minden – nagyon is emberi – vonásával együtt.

Nem olyan habkarika-illatú, csilingeléssel, fényekkel teli, mint Emilia Clarke karácsonyi manós alakítása. Fényelésében is picit természetesebbre húzott film a Családi karácsony, de sokkal közelebb áll a hétköznapi emberhez, mint a Múlt karácsony. Még akkor is, ha Dánia elég messze van tőlünk, a szokásaink, a mindennapi életünk is eltér, mégis jólesően ismerős szituációkkal teli, éppen ezért nagyon is szerethető darab. Paprika Steen (ő rendezte az Ádám almáit is, többek között) karácsonyi alkotása már most számos jelölést és díjat kapott és nagyon is érhető, hogy miért.

 

A hévízi Fontana Mozi is egész évben vár!

Október végén nyitott újra a balatonfüredi Balaton mozi, ahol ezentúl tényleg XXI. századi körülmények között élvezhetjük a vászonról lecsordogáló alkotásokat. A Balaton Szabadidő-és Konferenciaközpontban lévő moziban a csúcstechnika révén a néző úgy érzi, életre kelnek a filmek, és részese a látványnak. Világszínvonalú vetítőrendszer, 7.1-es hangzás, vadonatúj hangfalak és megvilágítás, új 3D-s szemüvegek, a korábbinál nagyobb és ívelt vászon, mindemellett visszafogott elegancia, tökéletes összhangban a mélykék, fekete és sötétszürke színek a nézőtéren, ez jellemzi a teljesen megújult Balaton Mozit Balatonfüreden.

Siófokon a Sió Mozi vár minden filmkedvelőt az év minden szakában. A Sió Mozi 2012. nyarán kezdte meg működését a legmodernebb 4K-s Sony digitális vetítőkkel és RealD 3D három dimenziós vetítési technikával, két klimatizált, modern, lépcsős kialakítású teremmel és pohártartós ülésekkel. A Dolby Digital 5.1-es hangot JBL és KCL hangrendszeren élvezhetik a vendégek. A moziba minden héten friss premierfilm érkezik a magyarországi bemutatóval egy időben 2D digitális és 3D digitális formátumban is.

#FILMTIPP3

Fekete karácsony

Tipikus ijesztgetős film, amikor eltűnik valaki, gyilkos van a házban, aki mindig a sarokból támad és mindenhová követ egy késsel.. és így tovább és így tovább… miközben szól a Jingle Bells. Szóval nagyjából semmi meglepetés nincs az Ölj meg és a Halloween alkotójának új, karácsonyi rémisztgetős filmjében, de a Sikoly óta tudjuk, hogy szeretjük az ilyen filmeket: tudjuk, hogy nem szabad, de egyedül sétálunk, aztán csodálkozunk, ha bajunk esik, benn maradunk a házban, pedig tudjuk, hogy ott van a csuklyás gyilkos és persze, hogy ránk vadászik. S nem fogják meghatni a karácsonyi fényfüzérek vagy a kedves dallamok. Perverz egy gyilkos ez, hogy az ünnepek alatt öldököl. A bloomhouse alkotása, amely egyébként kifejezetten horrorokra specializálódott, idén is hozott azért némi friss, s olykor azért fagyos szellőt az ünnepekbe. Mindezt nem csak a csuklya alatt feltűnő félelmetes arc, a történelmi vonal – amely kétszáz évre nyúlik vissza a filmben – de még a halott hóangyalok is borzolják a kedélyeket. Megfejtésért moziba be, hiszen ennyire mindenki szeret borzongani.

 

Láttad már a Filmesek Falát a Zamárdi Kertmozinál? Többek között Eperjes Károly, Molnár Piroska és Rudolf Péter kéznyoma is megtalálható itt. hollywoodi hírességek sétányához hasonlóan Zamárdiban is létrehoztak 6 évvel ezelőtt egy olyan helyet, amellyel a helyiek és az idelátogató vendégek a magyar művészek előtt tiszteleghetnek. Amíg a hollywoodi Walk of Fame sétányán csillagokat kapnak a szórakoztatóipar nagyjai, addig Zamárdiban a művészek kéznyomatai kerülnek fel a Filmesek falára.

Az Agóra Veszprém Kulturális Központban is van lehetőség mozizni, további infókért érdemes böngészni az oldalukat.

#FILMTIPP4

Kihagyhatatlan a listából – bár nem tipikus karácsonyi film, de biztosan az egyik legnagyobb durranás lesz a szezonban – a Jégvarázs második része. Az amerikai vígjáték és egyesek által musical-nek is aposztrofált mese minden idők legsikeresebb és egyben több Oscar-díjat is elnyert animációs film újabb kalandokat kínál az egész családnak. Bizonyítottan a felnőtteket is elvarázsolja! Hagyjuk, hogy legalább az ünnepek közeledtével beköltözzön a szívünkbe a varázslat és felpezsdítse a szívünket és a lelkünket a csoda érzése.

 

Szintén Veszprémben, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban láthatjuk Aladdin legújabb kalandjait, méghozzá rendhagyó módon a francia filmklub keretében. A filmet francia nyelven magyar felirattal mutatják be. Helyben történő regisztrációt követően a vetítés ingyenes.

 

Tudjuk, hogy messze már a nyár, de nosztalgiázni lehet és erre remek lehetőséget teremtenek a kertmozikról szóló összeállításaink. Amúgy hallottál már arról a balatoni kertmoziról, ahol szarvast is lehet etetni? Jövő nyáron ki ne hagyd!

#FILMTIPP4

Demóna

Demóna – a sötétség úrnője ismét Angelia Jolie főszereplésével súlyt le a mozinézőkre. A színésznő tökéletesen hozza a gonosz karakterét, ahogyan már az első részben is tette, hiszen a 2014-es film óriási világsiker volt. Angelina Jolie mellett Michelle Pfeiffer és Elle Fanning neve is garancia arra, hogy idén karácsonykor sem fogunk csalódni a fantasy műfajában.

 

#FILMTIPP5

Akár nosztalgia, akár most először hallasz róla életedben, az Addams Family – A galád család animációs verziója garantáltan minden korosztályban sikerre számíthat. Aki látta gyerekkorában, azért, aki még nem látta és most animációs formában ismerkedik meg a legbizarrabb család cseppet sem hétköznapi mindennapjaival, tutira mosolyt csal mindenki arcára, és egy olyan világba repít el, amely egyszerre groteszk, varázslatos és vicces is.

S hogy melyik a 100 legjobb film, amelyeket karácsonykor érdemes megnézni, akár otthon, a kanapéba süppedve is? Itt találod a listát!

Nyitókép: Shutterstock
Összeállította: Dezslik Magdolna, Krausz Andrea, Mihály Szilvia, Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva