viharjelzés: Siófoknál 0
22°
DK
1 km/h
2018.10.23. 18:00 Megválasztják a Balaton fiatal séfjét, cukrászát és pincérét
Megosztom
A Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája a Balatoni Körrel közösen rendezi meg a Krúdy-napot október 25-én.

A nagyszabású eseményen a többi között lesz Gasztro-falu, ételkóstoló, szakmai bemutatók, díszcsomagoló-, turisztikai és nyelvi versenyek, Országos Krúdy prózamondó verseny, solymász- és íjászbemutató valamint pályaorientációs kiállítás. Az érdeklődők érdekes előadásokat hallhatnak Tóth Balázs, a Balatoni Kör alelnökének felvezetésében a télen-nyáron menő Balatonról, vagy éppen a reneszánsz kori ételkultúráról.

A rendezvényen másodszor tartják meg a diákok számára kiírt regionális Balatoni Gasztronómiai Versenyt is, melynek tétje a Balaton Fiatal Séfje, a Balaton Fiatal Cukrásza és a Balaton Fiatal Pincére cím megszerzése, emellett idén is odaítélik a legjobba csapatnak járó Balatoni Kör Vándorkupát is.

Egyedülálló az országban ez a regionális verseny, a tavalyihoz hasonlóan idén is szép számmal jelentkeztek csapatok a északi és a déli partról egyaránt. A szakképzési centrumok főigazgatóival beszélgetve kiderült, hogy nincsenek országos szakmai versenyek, de olyan desztinációs megmérettetés sincs, mint a mi balatoni eseményünk, így egyedinek, üdítő színfoltnak nevezhető a Krúdy-napunk. Tavaly a hungarikumok kerültek terítékre, idén pedig a Mátyás Király Emlékév kapcsán a reneszánsz ételekre fókuszálunk. Nagyon fontosnak tartom, hogy az országban végbemenő gasztronómiai megújulás részesei lehetünk, és hogy a munkaerő-piacon kelendő, a szakmát magas szinten művelő diákokat képezzünk kimondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója.

Krúdy-napok versenyző diákjai Siófokon

A szervezők idén a Krúdy Gyuláról elnevezett iskola (Krúdy a siófoki kikötőhöz közel található villában töltötte nyarait 1914 és 1919 között) egykori végzőseit kérték fel a zsűrizésre. Olyan szakemberek kaptak helyet a bíráló bizottságban, mint például Kumli András, a MÁK Bisztró, Kasza Roland, a CORSO Enoteca & Bistro szakembere, Szilágyiné Szőke Ágnes, a Villa Gréta és Bergmann Ernő, BERGMANN Cukrászda tulajdonosa. A rendezvény fővédnöke pedig Csapody Balázs, a Pannon Gasztronómiai Akadémia elnöke, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője, a Balatoni Kör tagja.
Az egész évben nyitva tartó minőségi borászatokat és vendéglátóhelyeket tömörítő Balatoni Kör egyesület tagjai a verseny támogatásával a balatoni gasztronómia minőségi megújulásához is hozzájárulnak, tanulmányi továbbképzést, és gyakorlati helyet is biztosítanak a legtehetségesebb diákoknak.

Krausz Andrea

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva