Mihály Szilvia | 2020.07.02. 14:00
Múltbéli kalandok a keszthelyi korzón
A strandolás mellé kulturális fürdőzést ajánl a Keszthelyre látogatóknak Iski Szilvia, a Helikon Kastélymúzeum történésze az izgalmas városi sétákon. Gyilkosok után nyomozunk, bevásárolunk, és még az is lehet, hogy száguldó vasparipán utazunk a múltba.

Azt gondoljuk, hogy Keszthely egy csendes, szinte unalmas kisváros volt a múlt század fordulóján, de nem így volt. Egy nyüzsgő, izgalmas és néha botrányos üdülővárost ismerhetünk meg Iski Szilvia városi sétáin, korabeli újságok színes történetei, hirdetései, fényképek és megkopott iratok segítségével.

Fotó: Iski Szilvia

– A sétáim gyakran ugyanazon az útvonalon haladnak végig, mégis egész más a tematikájuk, hiszen minden háznak, minden épületnek sok-sok története, arca van. Megmutatom, hány rétege van egy városnak, utcának, a kutatásaim 30 évet ölelnek fel a századforduló idejéből, mégis ezernyi történet bontakozik ki előttünk. A sétáim különlegessége, hogy megállunk a házak előtt, ahol az adott esemény történt.
Ezeket a mikrotörténeteket, amiket elmesélek, nem tanuljuk az iskolában. Nem ismerjük, kik koptatták a köveket, ahol járunk, de én igyekszem megmutatni az emberi sorsokat, mert a történelem ezeknek az embereknek az életéből adódik össze.

– Mi késztette, hogy séták során meséljen a régmúlt időkről?
– Történelemtanár voltam korábban, nagyon sokan nem szerették ezt a tantárgyat, mert nem kaptak hozzá élményt, csak a száraz tényeket. A kronologikus történetben, ha az nincs elmesélve, elvész az ember. Nekem szerencsém volt, mert olyan tanáraim voltak, akik úgy meséltek, hogy gyerekként szinte ott voltunk a csattéren, a tárgyalótermekben, én is ezt az élményszerűséget adtam és adom tovább.
A Fénybe zárt idő című kötet készítéséhez rengetek újságcikket gyűjtöttem össze a Festetics-családról, nagyon sok olyan írás és hirdetés is a szemem elé került, amiben a régi Keszthely története bontakozott ki.
2016. júniusában, a Város napján volt az első sétám, ez a bűnügyi séta a legizgalmasabb fekete történetekről szólt, ezután kezdtem el tematikusan vezetett városi sétákban gondolkodni.

Az Amazon szálló; Kép: Iski Szilvia

– Nem fárasztó egy nagyobb társaságnak az utcán történelemről mesélni?
– Nem. Ezek a séták nekem valódi felüdülések, hiszen akik egy ilyen vezetett sétára jelentkeznek, valóban érdeklődnek a kor, a téma iránt. Én nem idegenvezetést tartok és nem is várostörténeti bemutatót, hanem egy-egy szűk szeletet mutatok be Keszthely múltjából.
Olyan történetekről mesélek, amikről az adott korban az itt élők is beszéltek. Hol mit lehetett venni, milyen volt a közbiztonság, mennyire drágák a kofák, hol a legfinomabb a kugler. Ha tudjuk például, milyen volt a fürdőruha divat a 30-as években, közelebb kerülünk a korhoz.
A séták során beszélgetünk, és a feltett kérdésekre is válaszolok. Szeretem az azonnali reagálásokat, akár a viccekre, akár a tragikus történetekre. Érzem, ha egy történet megfogja a hallgatókat, ha érzelmet váltok ki.

A belvárosi korzó

– Vannak törzsvendégek a sétákon?
– Vannak visszajáró vendégek. Ezek a séták a Festetics-kastély kínálatának egy szűkebb körnek szóló, de nagyon izgalmas programjai. Többen jönnek vissza Keszthelyre azért, hogy egy új sétámon részt vegyenek. A legtávolabbról egy szegedi család érkezik, ők rendszeresen akkor jönnek pihenni a városba, amikor egy izgalmas sétát is tartok.
A történeteim nem olvashatók az interneten, nem lehet pár kattintással kinyomozni a sok apró részletet, ez teszi különlegessé a sétákat.
A séták és a beszélgetések során mindig felmerül egy-egy kérdés, ami újabb témákat vet fel, újabb kutatásra ösztönöz. Például az uborkasaláta története is így került feldolgozásra, egy kérdés során merült fel, milyen lehetett anno ez az étel. Festetics II. György a Gundel étteremben evett uborkasalátát, elkezdtem kideríteni, ez milyen ízű lehetett. Egykoron sóval, kaporral, tejföllel és arzénnal is ízesítették ezt a fogást, attól függ, ki minek szánta ezt a salátát. Az ebéd mellé vagy épp a családi perpatvarok egy életre vagy inkább halálra szóló megoldására.

Kép: Iski Szilvia

Nagyon szeretem a gyerekeknek tartott meseórákat és mesesétákat, amikor a kastély képzeletbeli lakói segítenek megismerni a történelmet.
Kattints ide, és olvass egy korábi mesebeli sétáról!

Fotó: Mihály Szilvia

– Volt olyan, hogy valaki felismerte a családi történetét a séták során?
– Minél közelebb vagyunk a mai időszakhoz, annál nagyobb az esélye, hogy érintett lehet valaki a történetben. Előfordulhat, hogy valaki ráismer a dédszüleire.
A 30-as években volt egy nagyon kegyetlen gyilkosság az Erzsébet királyné útján, egy özvegyasszonyt gyilkolt meg egy kőműves, és a történet mesélése közben kiderült, hogy az egyik ismerősöm nagymamája volt az a kislány, aki ezt a bűnesetet felfedezte.
Az egyik nyári sétán a mai gyógyszertár épületét mutattam egy képen, épp a női hajdivatról meséltem, Laskai István borbély műhelyéről. Egy idős néni kivette a kezemből a képet, és mondta, hogy ez a borbély volt a nagypapája. Tudta, hogy volt itt üzlete, ő elszármazott Keszthelyről, és nem tudta pontosan, merre lehetett. Mindig nézelődött a városban, és azon tűnődött, melyik épület lehetett az, és most megtalálta. Szinte sírt örömében, ezentúl, ha az unokáival jön Keszthelyre, már meg tudja nekik is mutatni az épületet. Ilyenkor egy családtörténet része leszek, ez nekem nagyon jó érzés.

Fotó: Keszey Ágnes

– Mi mindenre derül fény az idei nyári séták során?
–Négy tematikus sétán vehetnek részt az érdeklődők. A Grand Tour, avagy Nagy Utazás vasparipán, aerosztáton, gőzösön és batáron című múzeumi sétán még egy Magyar Királyi Államvasútak által szervezett kéjutazás részleteibe is bepillantatunk.
A Festeticsek és Keszthely fényben és árnyékban sétán a Festeticsek nyolc generációjának hétköznapi történetei elevenednek meg. Az érdeklődők megismerhetik többek között egy rejtélyes afrikai vadászat hátterét, egy grófi esküvő menüsorát, a hévízi tó és a főnemesi család kapcsolatát, valamint a kastély és a város fénybe borulásának történetét.
A Bevásárlás alkalmával tessék jól vigyázni séta a keszthelyi belvárosi korzó édes-bús életéről szól. Saját bevásárló listával indulunk el, és mindenki kipipálhatja azokat az általa felírt tételeket, melyeket képzeltben megvásárolt volna századelőn. Elképesztő, milyen széles árukínálat volt akkoriban a városban.
Az Egy csendes fürdőváros bűnös titkai Keszthely fekete krónikájából a korabeli bűnügyi hírek és tudósítások segítségével az 1900-as évek első évtizedébe kalauzolják el az érdeklődőket. Az egykori Amazon szálló elől induló városi sétán szó esik többek között a szállóban történt párbajról, egy éjszakai hajtóvadászatról, a Festetics-szobor első karácsonyáról, a fogorvos-háborúról és egy testvérpár tragédiájáról is, amely sokáig az újságok szörnyű szenzációja volt.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva