likeBalaton.hu | 2022.06.21. 10:00
Nem éhesek a balatoni hattyúk, ne etesd őket
Hiába kuncsorog kenyérért, ne etesd a balatoni vízimadarakat. Bőségesen találnak táplálékot maguknak, ráadásul a szénhidrát megbetegíti őket.

A tapasztalatok alapján az alapvetően jó szándékú emberek nincsenek tudatában annak, hogy a vízimadarak etetése felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük ráadásul tömegesen sodorja veszélybe és betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. Ezért a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat.

Ne etesd a hattyúkat
Fotó: Mihály Szilvia

Nem éhesek

A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai alapvetően térnek el a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Ezért etetésük az énekesmadarakéval szemben nem hasznos, mert:

  • a hosszú ideje (hónapok, évek óta) tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen táplálék diéta megbetegíti a madarakat, angyalszárny-betegség alakulhat ki
  • szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő eutrofizációt, vagyis az elmocsarasodást
  • a mesterségesen fenntartott táplálékbőség kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ezek a madarak fagynak aztán jégbe télen
  • növeli a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót és az ebből eredő sérülésveszélyt
  • önfenntartó életre nem alkalmas területekre is nagy mennyiségű vízimadarat vonz
  • rontja a madarak társadalmi megítélését, növeli az ember-madár konfliktushelyzeteket
  • a feleslegesen kiszórt rengeteg táplálék vonzza a patkányokat, segíti szaporodásukat, ami idén különösen nagy problémát jelent a fővárosban.

A nem megfelelő táplálék betokosodhat a madár csőrében
Fotóillusztráció: Mészáros Annarózsa

Elkényelmesednek, akár el is pusztulhatnak

Gyakorlati megvalósulását és hatását tekintve a vízimadarak etetése sajnos öngerjesztő problémaspirálként jelentkezik. A nyáron etetett madarak ugyanis ősszel nem vonulnak el, így az emberek, látva a sok szegény, éhes, valójában elkényelmesedett vagy már beteg, röpképtelen madarat, tovább etetik őket.
A fagyok beköszöntével a madárlétszám a vonulásukat, kóborlásukat az etetőhelyeknél nyüzsgő madarak látványa miatt megszakítókkal folyamatosan nő, ami tovább erősíti az emberek etetési hajlamát, aktivitását. Az etetőhelyek mesterségesen fenntartott táplálékbázisa közelében évről évre több madár költhet, így nő a nyári kéregetők száma és immáron több madárral kezdődik újra a folyamat.

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

Kürtőskalácsot kunyerál a hattyú, pedig nem éhes, csak szénhidrátfüggő!

Te is eteted a hattyúkat? Megmutatjuk, milyen szenvedésre ítéled ezzel – megdöbbentő felvételek!

Totó, a hattyú, embernek képzeli magát, most apuka lett

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva