Krausz Andrea | 2019.06.01. 16:25
Óriási siker a Nemzeti Regatta!
Kedvező szélviszonyok között szombaton délelőtt megkezdődött Siófokon a Nemzeti Regatta. 16 megye 50 településéről érkeztek csapatok, hogy összemérjék tudásukat a magyarországi amatőr vitorlásversenyen.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) által negyedik alkalommal megszervezett fesztiválon két napon át családi programokkal, ingyenes koncertekkel várják a vendégeket, a Települési Ízek Utcájában pedig a résztvevő falvak, városok kulturális értékeivel és gasztronómiai hagyományaival is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Az esemény a vitorlázást hivatott népszerűsíteni, de ma már jelentős turisztikai vonzerejének köszönhetően tömegeket vonz a siófoki kikötőbe. A főzőversenyek, a települések sátrainál lévő színes kínálat, a színpadon zajló folyamatos programok, valamint az események hátterét adó gyönyörű, napsütéses balatoni panoráma igazán egyedivé varázsolják a színes kavalkádot.

A gönciek a vitorlások előtt (Fotó: Krausz Andrea)

A szervezők a sárkányhajóversenyt az első napon délutánra halasztották, mert a küzdelem helyszínén, a Sió-csatornán vízeresztés zajlik. Az esőzések miatt 30 köbméter víz zúdul le másodpercenként, ami miatt nem lehet a Sión tartózkodni. A Balatonon is lehettett sárkányhajós futamokat rendezni, bár elég erős szél nehezítette a futamokat.

A párhuzamosan zajló programok közül a vitorlásverseny indult el a legkorábban. A selejtezők során a hajók helyenként elsőfokú viharjelzésben futottak ki. A megmérettetést úgy kell elképzelni, hogy 7 fős települési legénység ül fel a szakképzett kormányos mellé az egyforma hajókba. Így küzdenek meg a települések a szombati 3 előfutamban (17+17+16 csapat), majd a vasárnapi negyeddöntőkben (24 csapat), az elődöntőben (12 csapat) és a döntőben (6 csapat) a dobogós helyekért.

Nagy a forgalom a siófoki kikötőben (Fotó: Krausz Andrea)

Volt is némi izgalom a települési legénységek hajóra szállásakor, hiszen a legtöbben versenyző vitoláshajón még nem is ültek. Mégis nagy lelkesedéssel vágtak bele a küzdelembe, mint például a nagykőrösiek, akiknek vezetője, Körtvélyesi Attila alpolgámester elmondta, hogy alföldiek lévén nem igen ismerik még, hogy milyen az, amikor belekap a szél a vitorlába.

Itt a videó az indulásukról:

A versenyeket egyébként nézőhajóról, a partról vagy akár óriáskivetítőről is nyomon lehet követni.

Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes megnyitó utáni sajtótájékoztatón elárulta, hogy az első két regatta megszervezését követően el kellett gondolkodniuk azon, hogy ezt a rendezvényt képesek lesznek-e hosszú távon megtartani, mert olyan erőforrásokat kíván tőlük a szervezés, amire a társaság nem volt felkészülve. Azonban úgy döntöttek, hogy mégsem adják ki külső szervezőknek, mert éppen az a szeretet veszett volna el belőle, amellyel a Bahart munkatársai, a beszerzési osztályvezetőtől a darukezelőig megszervezik ezt az eseményt. Mint mondta: a Nemzeti Regatta szerelemgyerek, amit nem tudnak elengedni.

Két futam közötti pihenő a parton, a háttérben zajlik a selejtező (Fotó: Krausz Andrea)

Dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség (MVSZ) elnöke kiemelte, hogy számukra is nagyon fontos a regatta, hiszen a sportág népszerűsítését is szolgálja. Úgy látja, hogy a vitorlás sport presztízse az elmúlt években nagyot nőtt, amiben ez a rendezvény is szerepet játszott. Végigsétálva a területet elképesztőnek tartja, hogy hová nőtte ki magát a rendezvény.

Az elnök elmondta, hogy a dunai hajóbaleset tragédiája folyamatosan a fejében jár. – A víz nem játék. Mindenki azt gondolja a vitorlás sportról, hogy kint ülünk a napon és iszogatunk, de ha a Balaton beindul, olyan viharok jöhetnek, amelyek a tavat igen veszélyessé teszik, ezért nagyon kérek mindenkit, hogy mentőmellényben vegyen részt a versenyen – mondta Kollár Lajos.

A vitorláshajókon egyébként találkozhattunk olyan résztvevőkkel is, akiknek van kötődése a sportághoz, így például Csopak csapatának tagjai között volt Berecz Zsombor világbajnok, de a pécsiek hajójában is olyan rutinos emberek ültek, mint Kollár Lajos, az MVSZ elnöke, vagy Holzhauser András, az MVSZ főtitkára.

Őt is megkérdeztük ebben a videóban:

A vízen zajló versenyszámok mellett érdemes felkeresni még vasánap is a Települési Ízek Utcáját, ahol főzőversennyel, rengeteg különleges étellel készültek a csapatok. Kóstolhattunk például a balatonkeneseiek lecsófesztiváljának ízelítőjéből, Budapest 18. kerületének Lőrinczi marhaszegyéből vagy a miskolciak kreációjából, ami a „Nyári ködben megbújó bükki szarvas az erdő kincseivel” elnevezést kapta.

A települések a legszebb stand címért is küzdenek, mi például a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Gönc standjára szavazunk, ahol nem csak a helyi kádárok munkájával (a tokaji borvidék gönci hordója) ismerkedhetnek meg az érdeklődők, hanem egy deressel is, amely a betyárok világában játszott korábban nagy szerepet, de most is bárki ráfeküdhetett.

Ha kíváncsi vagy, hogyan feszítettek fel valakit a deresre, vagyis vaspántokkal hogyan szorították le és hogyan büntették meg, akkor nézd meg ezt a videót:

Sztárfellépőkből sem lesz hiány, az ingyenesen látogatható koncertek keretében szombaton Vastag Csabával és az Irigy Hónaljmiriggyel találkozhat a nagyérdemű, vasárnap pedig Péterfy Bori & Love Band, valamint a Hooligans fog zenélni a Siófokra látogatóknak.

A részletes programról itt olvashatsz.

Folyamatosak az ingyenes színpadi programok (Fotó: Krausz Andrea)

A családias hangulatú rendezvényen a kicsiknek is készültek a szervezők, hiszen rengeteg gyerekprogrammal várják a vendégeket, ugrálóvár, kézműves sarok, nép játékok, tűzoltóautó, Playmobil játszósarok, körhinta, valamint a Vodafone – mint a rendezvény mobiltechnológiai partnere – jóvoltából egy különleges és hatalmas kamion, a Vodafone Future Truck ígér interaktív virtuális kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak. Az egészségmegőrzés jegyében a kilátogatókat „egészségsziget” várja, ahol a Generali szűrőbuszai és a LaRoche ingyenes anyajegyszűrő sátrai állnak a vendégek rendelkezésére állapotfelméréssel.

Beszállnak a hajókba a települési csapatok (Fotó: Krausz Andrea)

A Nemzeti Regatta egyébként a MOL Nagyon Balaton Rendezvénysorozat része, háziasszonya az ismert műsorvezető, Ördög Nóra, aki a versenyszakértő Borbély Ferenccel konferálja végig a fesztivált.

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva