veol.hu/Kovács Erika | 2020.07.09. 13:09
Örömünnep a Balatonnál: a települések használhatják a kikötőket
Kollár József, a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) vezérigazgatója és a balatoni polgármesterek aláírták a szerződést, mely szerint a hajózási társaság nem adja el a településeken a tulajdonában levő kikötőit, azokra 25 évre ingyenes használati jogot biztosított, ahogy eddig is jellemző volt - mondta el Koncz Imre, Balatonakali polgármestere, aki az elöljárók élére állt.

Mindezt Kontrát Károly, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának jelenlétében írta alá a közforgalmú kikötőkről szóló szerződést Kollár József, a Bahart vezérigazgatója, valamint Koncz Imre Balatonakali, Jurcsó János Balatonkenese és Szabó László Balatonudvari polgármestere.

—Ez alapján közösségi tulajdonban maradhatnak a kikötők. Ambrus Tibor, Csopak elöljárója is kérte ezt — közölte a részleteket Koncz Imre. Hozzátette, ahhoz, hogy a szerződés hatályos legyen, szükség van arra, hogy adott településen a képviselőtestület azt elfogadja, ami Balatonakaliban a minap már megtörtént.

— Mindez számunkra megható volt, nagy ünnepként éltük meg — hangsúlyozta a polgármester. Elmondta továbbá, a szerződés szerint a települések 25 évre ingyenes használati jogot kaptak a kikötőkre a tulajdonos Baharttól. Így a kikötőket továbbra is használhatják az emberek, sétálhatnak ott, horgászhatnak.

— A szerződés azt is tartalmazza, hogy a kikötőnek mindenkor alkalmasnak kell lennie arra, hogy ott hajó kiköthessen. Kollár József vezérigazgató ígéretet tett arra, hogy segít ebben — fogalmazott Koncz Imre. Balatonakali elöljárója a többiek nevében üdvözölte, hogy a Bahart megváltoztatta eredeti elképzelését, és nem bocsátotta árverezésre a kikötőket. Az ügyben korábban úgy fogalmazott:, határtalan öröm számukra, hogy a közakarat érvényesült.

— Köszönjük Kontrát Károlynak, hogy jó szívvel és nagy elhivatottsággal állt az ügy élére. Ha a Bahart eladja a kikötőket, akkor az említett településeken még a lehetősége is megszűnt volna annak, hogy valaha is kikössön ott menetrend szerint közlekedő, személyszállító hajó. Határozott véleményem, hogy ezeknek a mólóknak az idők végezetéig a köz érdekeit kell szolgálnia — vélekedett a polgármester. Utalt rá, a Bahart korábbi közgyűlésén nem volt arra esély, hogy a települések a jelentéktelen szavazati jogaikkal megakadályozzák a terv elfogadását, ezért fogott össze a négy polgármester. Koncz Imre kiemelte Bóka Istvánnak, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnökének, és Lombár Gábornak, a Balatoni Szövetség elnökének támogatását is.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva