likeBalaton.hu | 2022.08.11. 08:00
Imádjátok az állatokat? Itt a helyetek!
Ha imádjátok az állatokat, az alábbi helyeket vegyétek fel a bakancslistátokra. Négy-, hat, száz- és kétlábúak, szőrösek, tollasak, pikkelyesek, háziak, vadak, cukik vagy éppen félelmetesek? Biztosan megtaláljátok a kedvenceiteket.

Déli part

Bella Állatpark

Siófok központjától mindössze 5 km-re, a város keleti részén, Bella-pusztán található a hatalmas területen fekvő Bella Állatpark, ahol rengeteg élmény várja a látogatókat. A gyerekek és felnőttek számára egyaránt lehetőség nyílik lovaglásra, tevegelésre és különböző játékokra. A legfelkapottabb program az állatsimogató, itt ugyanis olyan szelídek az állatok, hogy valóban meg lehet őket érinteni. Rengeteg állat van: kétpúpú tevék, lovak, zebuk, dámszarvasok, alpakák, lámák, kenguruk, szurikáták, mini-pónik, szamarak, ormányos medvék, macskafélék, törpe kecskék és birkák, pávák, struccok, emuk, díszmadarak, papagájok, nyulak és sok más háziállat várja a vendégeket. Ráadásul az év minden napján, így hétvégéken és ünnepnapokon is nyitva tartanak.

Bella Állatpark

Rádpusztai Élménybirtok

A Balatonlelle-Rádpuszta Gasztro Élménybirtok lovardájában játékos formában ismerkedhetnek meg a gyermekek és a fiatalok a lovakkal, pónikkal, a lótartás feladataival és szabályaival, a ló körüli munkálatokkal. Az állatsimogatóban nyuszik, csacsik, tehenek, szárnyasok, birkák és kutyák várják a lurkókat. A városi gyerekek természetes környezetükben láthatják a falusi élet jószágait. Legújabban pedig tevékkel és lámákkal is lehet találkozni.

Sok munka van a lovakkal Rádpusztán
Fotó: Krausz Andrea

Balatoni Madárkert

Papagájok, fácánok, pávák, díszbaromfik, fürjek, gyöngytyúkok, emuk, galambok mellett Bennett kenguru, japán mókus, csincsilla, töpenyúl és még afrikai fehérhasú törpesün is látható a Balaton-parttól 6 km-re, erdős dombok között fekvő, Kereki községben. A kisgyermekeket játszósarokkal, az érdeklődőket szakvezetéssel várják.

Kékhomlokú amazon papagájok Kerekiben
Fotó: Krausz Andrea

Kápolnapusztai bivalyrezervátum

Napi 4-5 órát dagonyáznak, 8-10 órát esznek, egy hímre akár 60 tehén is jut a bivalygulyában – szerintünk aranyéletük van. A sárban dagonyázó hatalmas bivalyok mellett fürge ürgék, gyurgyalagok, parti fecskék és cuki kecskék is várnak Kápolnapusztán a Kis-Balaton közelében. Nemrég elkészült a rezervátum kilátója is, ahonnét beláthatod a messzi vidéket. Az M7-es autópályától negyed órányira található kirándulóhely a gyerekes családok kedvence, de romantikus programnak is ideális a tanösvények bejárása.

Különleges története van a bivalyoknak
Fotó: Mészáros Annarózsa

Északi part

Madárpark a kastélyban

A keszthelyi Festetics-kastély parkjában található Madárparkban több száz madár várja a látogatókat. A vízimadarakat akár kézből is etethetitek. Megcsodálhatjátok a fekete hattyúkat, mandarin récéket van koronás daru, hegyi réce, szemüveges rézréce, kínai selyemtyúk és a világ legkisebb bukórécéje, a fehér fejű kerceréce, a kaliforniai copfos fürjek, mexikói hegyi fürjek, vörös lábú foglyok. Találkozhattok Totóval a mentett hattyúval is, aki embernek képzeli magát.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Rovarok és hüllők

Tudtad, hogy Magyarország legnagyobb preparált ízeltlábú, tengeri csiga és kagyló kiállítása látható Keszthelyen? 5000 rovarpreparátum, 2000 csiga és kagylóhéj, élő hüllők, pókok, lepkék és egyéb ízeltlábúakkal várják az érdeklődőket. Ha szereted a természetet, ha kíváncsi vagy a körülöttünk élő legapróbb állatokra, akkor egy viszonylag rövid keszthelyi túra során betekintést nyerhetsz a dél-amerikai és afrikai esőerdők rovar és hüllővilágába is, de elmerülhetsz a tengerek mélyére is.
Ha kevesen vannak a múzeumban, az állatokat közelről is meg lehet vizsgálni, akár kézbe is vehetsz néhányat. Megnézheted, hogyan lakmározik egy sisakos kaméleon, hogyan nyújtja ki hosszú nyelvét, és kapja el a legyet, ha ügyes és bátor vagy, akár a kezeden tartva te is nyújthatod neki csipesszel a finom falatokat.

Ismerd meg a legapróbb lényeket is
Fotó: Mészáros Annarózsa

Festetics Imre Élményközpont

Akár kézből is etetheted az őshonos magyar állatokat a gyenesdiási állatparkban. Megismerheted a ház körül élő baromfikat, látsz tehenet, bivalyt, juhokat, kecskéket, nyulakat, kutyákat. Testközelből láthatod a szarvasokat, vaddisznókat, a tematikus napokon pedig előadásokat is hallhatsz a körülöttünk élő állatokról. Magaslesek, sétálóösvények teszik változatossá a terepet, könnyen megfigyelhetitek az itt élő állatokat.

Ismerj meg bennünket
Fotó: Mészáros Annarózsa

Afrika a Balatonnál

Struccok, zebrák, tevék és dzsungeltúra is vár rád a balatonedericsi múzeum parkjában. Ismerd meg Hululut, a különleges 53 éves Afrikában született baglyot, a bivalyokat, nézd meg a Watusi marhákat, a jávorantilopokat és a csüngőhasú disznókat is. Kézből etetheted a szarvasokat, a trófeakiállításon tudsz répát, almát kérni. Ugrálóvár, játszótér, mosdó és büfé is van a területen, ha megunnátok az állatokat, lazíthattok a hatalmas fák árnyékában.

Nem minden antilop kecses
Fotó: Mészáros Annarózsa

Veszprémi Állatkert

A Veszprémi Állatkert egész napos programnak is beválik. Egy állatkerti séta bármely korosztály részére kellemes kikapcsolódás, amelyen mindenki megtalálhatja kedvenceit. Egzotikus nagymacskák, fekete medvék, vízimadarak, majmok és zsiráfok mellett külön medencéje van a fókáknak és pingvineknek, saját kifutója az afrikai állatoknak és az elefántoknak. Kisállatok, nagyállatok, víziállatok és repülő állatok – minden megtalálható.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Koloska-völgyi Vadaspark

A Koloska-völgyi Vadaspark egész évben ingyenesen látogatható Balatonfüred határában. A parkban természetes környezetükben figyelhetjük meg hazánk vadjait: a gímszarvasnak, dámszarvasnak, muflonnak, őznek, fürjnek, fogolynak, fácánnak és tőkésrécének otthont adó domboldal gazdag rovar- és növényvilága is említésre méltó.

Salföldi állatsimogató

A Salföldi állatsimogatóban kisállatokkal találkozhatnak a gyerkőcök, a majorban pedig őshonos állatok, rackajuh, bilvaly, mangalica, puli, komondor és szárnyasok laknak, az érdeklődőket pedig puszta ötössel, lovaglási és lovaskocsizási lehetőségekkel, csikós bemutatóval várják.

 

Bözsi, a nagy túlélő borjú
Fotó: Szücs Ildikó

Bodorka Vízivilág Látogatóközpont

Balatonfüreden, a Tagore sétányon található a Balaton legnagyobb akváriuma, a Bodorka Vízivilág Látogatóközpont. 15 édesvízi és 2 tengeri akvárium, 2 terrárium, és egy kerti tó várja a kicsiket és nagyokat. Megismerkedhetünk a balatoni halakkal, teknősökkel, és Füred testvérvárosának köszönhetően néhány adriai halfajtával is.

Nyitókép: shutterstock
Összeállította: Krausz Andrea, Mihály Szilvia

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva