veol.hu/Smidhoffer Eszter | 2021.08.18. 16:00
Regénysorozatban köszönnek vissza a Balaton-felvidék értékei
A Balaton és vonzáskörzete egyre több embert csábít, hív felfedezőutakra. Többek között így kötött ki Gajdos Erika Tímea írónő is a magyar tengernél, akinek most jelent meg ötödik regénye, az Otthonom Balaton-felvidék.

A Színek, fények, élmények Balaton-felvidék regénysorozat célja, hogy általa a szerző részletesen ábrázolja az északi partot, és minél több balatoni települést, látnivalót bemutasson.

Eddig közel ötven északi parti település és több mint kétszáz látnivaló – többek között középkori templomromok, villák, présházak, várak, kilátók, kirándulóhelyek, források, barlangok, erdőségek, tanúhegyek, erdei túraútvonalak, szakrális helyek, múzeumok, attrakciók, termelői piacok – szerepelnek a regénysorozatban, mint a történet helyszínei.

– A fő célom, hogy minél színesebben, gazdagabban, élethűbben megmutassam a Balaton-felvidéket a négy évszakban, mindezt olvasmányos, szórakoztató történet formájában – ismerteti Gajdos Erika Tímea írónő.

Valahol a Balaton-felvidéken
Fotó: Szücs Ildikó

A táj iránti szerelem immár huszonöt évre nyúlik vissza az írónő életében, amikor a környéken kirándult. Már akkor otthon érezte magát a régióban, ami az elmúlt időszakban egyre jobban megerősödött. A környezet szépsége mellett magával ragadta a szüretek önfeledt hangulata, a hajnali kakaskukorékolás, a meseszép naplemente. Érdeklődve hallgatta a régmúlt történeteit balatoni emberektől.

– Budapesten a reklámiparban dolgoztam, így csak a balatoni nyár hétvégi kiruccanásai maradtak, de minden egyes alkalommal nehezebb szívvel utaztam Budapestre. Szomorúan váltam meg a balatoni tájtól, melyhez egyre mélyebben kötődtem. Amikor már a saját kreatív ügynökségemet vezettem, akkor nem halasztottam tovább a kiszemelt szőlőhegyi présház felújítását és a költözést – emlékszik vissza Erika.

A Balaton-felvidék maga a csoda, ahol Erika is otthonra lelt. Mindent megtalált, amit korábban keresett a világban. A természet közelsége, az évszakok és napszakok váltakozása, természetközeli pillanatok, meditációk, erdei barangolások, a nyugalom, béke szigete, melyekre rátalált. Az itteni légkör nemcsak varázsos, de inspiráló is, ami áldás egy író számára.

– Gyerekkoromban mindig a déli parton nyaraltunk, de már akkor is a túlsó partra vágyódtam igazán. A kicsi faház tetőtéri ablakából bámultam a csillagos eget, a Balatonon megtörő esti fényeket, a hatalmas tanúhegyeket. Mágnesként vonzott a látvány, és arról ábrándoztam, hogy milyen jó lenne itt élni a Balatonnál – mesélte az írónő.

Csopaki szőlőtőkék mögött elterülő Balaton
Fotó: Szücs Ildikó

Az írásra a Balaton-felvidék iránti rajongása inspirálta Erikát, aki szerette volna megosztani a négy évszakban átélt tengernyi élményt, a vidéki életérzést, a természetközeli élet csodáit, a szebbnél szebb helyszíneket. Ezek az impulzusok teljesen beindították a szerző fantáziáját. Ennek gyümölcse a Színek, fények, élmények kalandos regénysorozat, mely végigutaztat Balatonfüredtől Keszthelyig.

– A főszereplők nagyvárosi emberek, akiket olyan benyomások érnek, amelyektől gyökeresen megváltozik az életük. Az öt kötetben ötven mesebeli település és több mint kétszáz látnivaló csábítja felfedezésre az olvasókat. Ezenkívül a négy évszak balatoni konyhájának kulináris titkaiba is bepillantást nyerhetnek a vidéki konyha szerelmesei. Átélhetik a szőlőhegyeken megbújó családi borospincék hangulatát a bódító szőlővirágzástól a szüreti ünnepig. A történetből nem maradhattak ki a borkóstolók sem, hiszen a Balaton-felvidék messze földön híres kiváló borairól – ad ízelítőt a szerző.

Motiváció volt az is, hogy a 2008-ban elindított Legyen miénk a Balaton! exkluzív online magazin főszerkesztőjeként nagyon sok pozitív visszajelzést kapott az olvasóktól, akik szerették az élménycikkeit, ajánlóit, településbemutatókat. Abban az időben már a Balaton-felvidéken tevékenykedett kreatív szövegíróként. Első munkahelyén, a Pesti Műsor szerkesztőségében nagy hatást gyakorolt rá a pezsgő alkotói légkör és a különböző kulturális programokon való részvétel. Ám akkor még nem gondolt arra, hogy komolyabban írjon. Egyre több helybéli ügyfelük lett, így alaposan megismerhette a balatoni kisvállalkozásokat, borászatokat, hoteleket, vendéglátóhelyeket. Az ötlet – hogy szórakoztató regény formájában is megírja balatoni élményeit egy képzeletbeli cselekménybe ágyazva – már akkor megszületett benne.

Gajdos Erika Tímea könyvdedikálás közben

– Fiatalon nagy hatást tett rám a pezsgő alkotói légkör, és hogy folyamatosan kulturális programokon vehettem részt, de még nem gondoltam rá, hogy komolyabban írjak. Akkoriban elvarázsolt a színház világa, színi tanulmányokat folytattam, minden este színházban ültem. Csodálatos időszaka volt az életemnek, fantasztikus embereket ismerhettem meg. Édesapám is imádott olvasni, sokat beszélgettünk könyvélményeinkről, lázas irodalmi vitáink voltak. Sokszor mondta, hogy mindenkiben van egy könyv – emlékezett vissza a szerző.

Ez a különleges táj mindenkinek hatalmas élményt jelent, akár itt él, akár kikapcsolódni jön. A főszereplőnő nagyvárosban élő ember, ahonnan a szerző is származik. Ez a párhuzam a hiteles történetmesélést szolgálja. Így tudta az írónő ábrázolni azt az óriási kontrasztot, amiért beleszerelmesedünk a balatoni táj látványába, a Balaton-felvidéki életérzésbe, a természetközeli élet lenyűgöző apróságaiba.

– Szerettem volna minél élethűbben ábrázolni a Balaton-felvidéki helyszíneket, hogy az olvasó szinte eggyé váljon a tájjal, és újra intenzíven átélje a balatoni élményeket, érzelmi hatásokat, misztikus energiákat – vallja az írónő.

A tihanyi Belső-tó nyugalmas partja
Fotó: Szücs Ildikó

A főbb szereplők, fiktív karakterek és sok meseszerű alak is felbukkan a regényben, mint a Szerzetes, a Karma Ura, a Szarvas, a Sólyom. Emellett sok-sok valós személy szerepel a sorozatban, hiszen a régi idők legendás figurái, mint például Blaha Lujza, Kinizsi Pál, Eötvös Károly, Vezsenyi László szintén megelevenednek a történetben. Ezenkívül balatoni művészek, kézművesek, borászok, vendéglátósok és értékteremtők is felbukkannak a sorozatban. A könyvekben kiemelt szerep jutott a mesebeli és misztikus figuráknak, az időutazásnak, harmóniának.

– Nagyon szeretek a természetben írni. Leülök egy középkori templomromhoz vagy egy patakpartra, aztán már benne is vagyok a történetben – mondja a szerző.

Az írónő hamarosan debütál a sorozat következő részével, mely advent környékén várható Balatoni karácsony címmel. Emellett novelláskötettel is várja olvasóit Erika. Jövő nyárra pedig egy érdekfeszítő irodalmi különlegességgel készül.

Tanúhegyek sora a Halápról
Fotó: Szücs Ildikó

– Az olvasók nagyon szeretik a regénysorozatot, és minden újonnan megjelent kötet után alig várják a folytatást. Ez ma sincsen másképp, intenzív tempót diktálnak a kedvelők, amiért nagyon hálás vagyok. Sokan a könyvek alapján járják a környéket. Bakancslistázzák a helyszíneket, kipróbálják a történetben szereplő kulináris helyeket. Mindennap kapok visszajelzéseket, fotókat, üzeneteket. Tudok olyan olvasókról, akik hivatást, mások lakhelyet változtattak a regényeim hatására, és olyanokról is tudok, akik elkezdtek alkotni vagy belevágtak, hogy megvalósítsák gyerekkori álmukat – meséli a szerző.

Forrás: Veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva