Krausz Andrea | 2022.07.01. 08:00
Rekordmennyiségű 20 kg fölötti pontyot fogtak ki a Balatonból
Idén a pontyhorgász-szezon kezedétől június végéig 68 darab 20 kg fölötti hal megfogását jelentették be a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt.-nek. A horgászok nyáron sem tétlenkednek, sorra emelik ki a hatalmas pontyokat.

Bár pontyhorgászat legeredményesebb időszaka a tavasz és az ősz, nyáron is egyre több fogásról számolnak be a balatoni pecások.

– Júniusban is 10 fogásról kaptunk hírt, a hónap legnagyobb hala Balatonakarattyán került horogvégre, 28,25 kg-ot nyomott.

Ezt a pontyot áprilisban már megfogták egyszer, akkor 29 kg volt – mondta a likeBalaton.hu-nak Hamvasi Miklós, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászturisztikai menedzsere.

Bajj Martin Balatonakarattyán fogta ezt a 28,25 kg-os pontyot
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– A nyugati medencéből, Balatongyörökről is érkeztek bejelentések. Az egyik pontyot 26,82 kg-os súlyban mérlegeltük. Ugyancsak Balatongyörökön dobós módszerrel egy 24,3 kg-os pikkelyest is kifogtak. Ez volt a hónap 3 legnagyobb hala, de érdemes megemlíteni a május végén Balatonbogláron megszákolt 29,71 kg-os tükörpontyot is. Ez a hal jó ismerősünk, hiszen már többször is horogvégre akadt. Reméljük, hogy őszre 30 kg fölötti lesz, addigra még egy kicsit hízik – fejtette ki Hamvasi Miklós, aki hozzátette,

egyre többen eredményesek a Kis-Balatonon is, ahol a nyár első hónapján például egy 22 kg-os ponty akadt horogra.

Fehér Boga Pál 22 kg-os pontyot emelt ki a Kis-Balatonból
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Nyáron is vallatják a Balatont

A nagy hőség nem kedvez a halak kapókedvének, de ettől függetlenül júniusban, júliusban és a augusztusban is vannak szép számmal behúzós horgászok a tó mindhárom medencéjében. (Ezt a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérik, a behúzós horgászat helyszínét ugyanis a horgászoknak előre be kell jelenteni a cég felé.)

Győrffy-Villám Zsolt júniusban fogott 24,30 kg-os pontya Balatongyörökről
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

– Akik tavasszal, ősszel horgásztársaikkal indulnak többnapos pecára, a vakáció idején a családdal térnek vissza a Balatonra. Ilyenkor inkább a vízparti ingatlanokból lehet horgászni, hiszen a strandokon fürdőszezon van. De adott helyeken, amit tábla jelöl szabad éjszaka is, és emellett a mólókon, tehát akad lehetőség az év legmelegebb hónapjaiban is. A fogást illetően az éjszakai órák a kedvezőbbek, de gyakori tendencia, hogy a hőség után érkező hidegfront idején hirtelen nagyon sok halat fognak. A vihar ugyanis átmozgatja a vizet, és a pontyok is jobban megmozdulnak, nagyobb lesz az étvágyuk – magyarázta a horgászturisztikai menedzser. Mint mondta,

idén március és június között 68 darab 20 kg fölötti hal megfogásáról érkezett bejelentés a halgazdálkodási céghez, ami rekordnak számít.

Beőr Dávid kifogta a jól ismert tükörpontyot Balatonbogláron, most épp 29,71 kg-os súlyban volt
Fotó: balatonihal.hu – hivatalos

 

Ősszel meglepetés várható

Hamvasi Miklós nagy reményeket fűz az őszi horgászszezon elé. – Biztos vagyok benne, hogy ősszel meglepetés lesz. Még akár a tórekord is megdőlhet – mondta a szakember, aki maga is aki komoly sikereket könyvelhet el a pontyhorgászatot illetően.

Ahogy azt a likeBalaton.hu megírta, április 27-én az International Balaton Carp Cup (IBCC) versenyén állították be a most is aktuális hivatalos rekordot. A magyar VMFISHING csapata Siófokon, az Aranyparton, a Csúszda utcánál emelt ki egy 32,375 kg-os pontyot, ami a verseny és a Balaton rekordja is egyben. A tó keleti medencéje azóta egyre jobban vonzza a pecásokat, valószínűleg az elkövetkezendő években a horgászok kedvenc helyévé válik.

 

Nyitókép: balatonihal.hu – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva