Góz Lilla / sonline.hu | 2022.09.07. 14:00
Szezonértékelő: jó szezont zártak a balatoni vendéglátósok
Szezonértékelő: a nehézségek ellenére is jó szezont zártak a balatoni vendéglátósok.

Szezonértékelő: jó szezont zártak a balatoni vendéglátósok

A Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviselete ezúttal Balatonszárszóra hívta őket.

 

 

– A vendéglátósok többsége szerint a tavalyi szezonhoz képest hasonló árbevételekkel zártak, ebben benne van a 10-15 százalékos inflációs hatás. A meteorológusok szerint az évszázad egyik legmelegebb nyara volt az idei, elsősorban a part menti éttermek, üzletek számoltak be nagyobb forgalomról és főként a hétvégék voltak az erősek a vendégek számának tekintetében – mondta Kertészt Rezső, a KISOSZ megyei ügyvezető társelnöke.

Hagyomány: minden évben értékelik a nyári szezont balatoni kereskedők, vendéglátósok

– Nem volt könnyű az idei év, szezon közben kevesen emeltek árat, pedig indokolt lett volna a drága alapanyagok és a megnőtt üzemeltetési és rezsi költségek miatt. Sokan szeretnének ősszel is nyitva lenni és közösen kezdeményezni fogják, hogy a kis–és középvállalkozóknak az áram és gáz esetében ársapkát alkalmazzanak. A munkaerőhiány is komoly gondot okozott a vendéglátósoknak. Sok helyen diákok és a családtagok dolgoztak. Még mindig probléma, hogy a balatoni háttértelepülésekre este 10-11 körül kevés járat közlekedik, így nehezen tudnak bejárni dolgozni ezekről, valamint továbbra is szükség van a munkásszállók kialakítására – mondta a megyei társelnök.

Negyven éve üzemelteti büféjét Balatonszemesen

Vincze András évek óta fiával közösen dolgoznak itt. Október másodikáig még nyitva lesznek.

– Hasonló volt a forgalmunk a tavalyi év nyári szezonjához képest, nagyon sokan fizettek Szép-kártyával és leginkább belföldi vendégek tértek be hozzánk. Szezon közben az ételek árán nem emeltünk, de az üdítők és italok árát muszáj volt növelnünk, az alapanyagok esetében hetente változtak az árak.

Továbbra is a halételek voltak a legnépszerűbbek.

Augusztus második felében a rezsiárak miatt megtorpanást tapasztaltunk, kevesebbet költöttek az emberek. Évek óta visszajáró munkaerővel dolgozunk. A környezetünkben volt olyan vendéglátós, aki nem tudott kinyitni, mert nem talált a szezonra dolgozókat – mondta el Vincze Attila, az András Büfé üzletvezetője.

 

Fotó: sonline.hu

 

Adatszolgáltatás januártól

Januártól ugyanúgy a vendéglátósoknak is adatot kell szolgáltatniuk, mint a szállásadóknak.

– Nagy a bizonytalanság ebben a kérdésben még, emiatt információgyűjtésbe kezdenek és közösen megosztják egymással ennek eredményét. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ a beküldött adatokból naprakészen fogja látni a forgalmi, értékesítési adatokat, árufogyást, készletet, szűrni tudja a gyártók forgalmát és akár a konkrét termékek, termékcsoportok összfogyását is. A rendeletben leírtak szerint a vendéglátósok NTAK rendszerbe kerüléséért a helyi jegyző lesz az illetékes, neki kell a nyilvántartásba vett vendéglátó üzlet adatszolgáltatási tevékenységét évente legalább egy alkalommal ellenőriznie – tette hozzá Kertész Rezső.

 

Tervezd meg az utazást!
:

 

 

 

 

Forrás: sonline.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva