Krausz Andrea | 2019.07.03. 09:00
Színes, szagos előadások a Kultkikötőben
Idén nem rekordokat akar dönteni a kulturális rendezvénysorozat, hanem inkább minél színesebb kínálatot nyújtani. Balatonföldvár, Balatonboglár, Balatonfenyves és Badacsony mellett ezúttal Kőröshegy is helyet ad a programoknak.

Nagy Viktor, a Kultkikötő alapító-igazgatója, ügyvezetője tizennegyedik alkalommal vág bele a Balaton-parti összművészeti fesztivál nyári évadába, erről kérdeztük.

– Milyen változásokról lehet beszámolni idén a Kultkikötő életében?

– Nehézkes egy kicsit az évadunk, mert a külünböző helyszínek közben átalakulnak. Balatonbogláron a régi teniszcsarnokba költöztünk, de nem kell megijedni, mert gyönyörű szép a hely és jó benne dolgozni. A balatonföldvári, szabadtéri helyszín is átalakul, de remélem a nézők ebből nem vesznek észre semmit. A háttérben kökeményen dolgozunk, hogy 2020-ra megújuljunk. A programok már szépen elindultak, a Kőröshegyi Levendulás idén csatlakozott, ahol néhány akusztikus koncertet tartunk ott, és elindultak a földvári, a badacsonytomaji valamint a balatonfenyvesi programok is.

– Mi a helyzet a balatonföldvári szabadtéri színpaddal, elkezdődött az átépítés?

– A backstage-ből már félig ki kellett költöznünk, az átalakítást mi már elkezdtük, de a munkagépek majd valamikor az ősszel fognak megérkezni, még rengeteg előkészítendő munka van addig is. Kicsit kisebb lett a nézőterünk, pár sor hiányzik, de a látogatók ugyanazt az élményt fogják kapni, mint amit megszoktak.

Nagy Viktor, a Kultkikötő igazgatója (Fotó: Krausz Andrea)

– Úgy tudom, hogy a gyerekelőadások ezúttal egy fedett helyen lesznek.

– Így van, a fák árnyékában felépítettünk egy rendvénysátrat. Itt kellemes a klíma, a földvári szabadtéri színpad egy a nagy park közepén áll, és minden adott, hogy továbbra is jól érezzük magunkat.

– Milyen nyári szezon elé nézünk?

– A programjainkat illetően nem rekordokat akartunk döntögetni, inkább arra figyeltünk, hogy minél színesebb legyen a kínálat, és a helyszínek között nagobb legyen a különbség. Próbáljuk karakterizálni az előadóhelyeket. Amíg a balatonföldvári helyszín egy nagyon színes, szagos, népszerű, sok száz nézőt vonzó bázispont, addig Balatonboglár nagyon komoly művészekkel sokkal intimebbre van hangolva. Badacsonyban a fiatal formációké, Balatonfenyvesen pedig a családoké a főszerep, ahol hetente négy-öt gyerekelőadás látható. Egyébként minden helyszínünkön van gyerekelőadás, viszont a fenyvesi mindegyiken túltesz.

Az év felfedezettje, az Acoustic Planet Badacsonyban lép fel a fissTerasz színpadán (Fotó: Facebook/Kultkikötő)

– Most a nyári évadról beszélünk, de a Kultkikötő tulajdonképpen egy egész éves programsorozat, ami azt jelenti, hogy minden évszakban vonzza a látogatókat.

– Azért is nehéz aposztorfálni, hogy mikor indul a Kultkikötő, mert január elséjétől december 31-ig tart, tehát a négy évszakos működésre álltunk át. Látogatóink sokszor a programjainkhoz igazítják a pihenésüket. Ezt tapasztaltuk tavaly ősszel is, amikor elhoztuk a Quimbyt Balatonboglárra. Nekünk a Balaton négy évszakos, más-más intenzitással.

Most, a nyári szezonban nagyon várom már a Veszprémi Petőfi Színház Esőember produkcióját, vagy például a Kecskeméti Katona József Színház A Király beszéde című előadását, amelyek különlegesen izgalmasnak ígérkeznek.

Izgalmas előadás Balatonföldváron: Szalay Bence és Oberfrank Pál az Esőember című darabban (Fotó: petofiszinhaz.hu)

– Hogy áll a jegyértékesítés, az elővásárlások alapján mennyire várható telt ház ezeken az előadásokon?

– Nem merem elkiabálni, mert amíg egy koncert esetében az emberek kevésbé foglalkoznak felhőkkel az égen, addig egy színházi előadásnál sokat számít az időjárás. Ha már kicsit borultabb az idő, akkor visszafogottabbak az emberek, de fél nézőtérről már beszámolhatunk, már nagyon sokan megvették a jegyüket a nagy kedvezény miatt. Aki elég bátor, és az előadást úgy is végig meri nézni, hogy csepereg az eső, az már most is meg tudja venni a jegyeket.

– Elég stresszes lehet az előadás előtt azon izgulni, hogy elmossa-e az eső a produkciót, vagy sem…

– Nagyon sokan kérnek tőlem tanácsot, hogy mikor milyen idő lesz, akár este, akár egy hét múlva, mert annyira sok időjárási aplikáció van a telefonomon, hogy már bolondja lettem az időjárási számításoknak. Lassan már amatőr meteorológus leszek. Persze mindig van bennem egy adag idegesség és izgulás, de azzal próbálom magam kezelni, hogy meteorológussá válok magam is (nevet). Néha akadnak olyan nehézségek, amelyekről azt gondolná az ember, hogy ennyi idő távlatában nem kéne, hogy legyenek, de nem baj, mert az ilyenektől mindig erősebb leszek.

A Kultkikötő további újdonságairól itt olvashatsz!

Összeállította: Krausz Andrea

(Borítófotó: Kultkikötő, hivatalos fotó)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva