– Az összes munkaerőpiaci probléma gyökere a szezonalitás – mondta Szilágyi Lajos, Balatoni Kör elnöke, és ezt erősítették meg a megkérdeztet, egész évben nyitva tartó balatoni vendéglátósok is.
Kattints ide, és tudd meg, hogyan készül a Balatoni kör az idei nyárra.
Két hónap alatt egy egész évnyi fizetés?
Két-három hónapra sokkal nehezebb megfelelő minőségű munkavállalót találni a Balatonnál, mint egész évre. Nem mindegy az sem, hogy a meglengetett, milliós szakács fizetésekért heti hét napot kell-e dolgozni napi 12-16 órában minimálbérre bejelentve, vagy a törvényben rögzített szabadnapokat megkapva, TB-t és járulékokat, adókat fizetve dolgozik-e valaki.
A normál órabérek munkakörtől és szaktudástól függően elérik az európai béreket, 1500-3000 Ft-ig mozognak, ehhez jönnek a szezon végi prémiumok, juttatások. Ha valakit sztárfizetésért, de két hónap alatt kizsigerelve alkalmaznának, azzal nem lehet egész éves együttműködésre számítani, a cél pedig továbbra is az, hogy a Balaton minden évszakban elérhető legyen a vendégek számára.
A munkaadók, ha kell, segítenek szálláskeresésben is, így akár az ország távolabbi feléből is érkezhetsz, ha kedved támad kipróbálni magad a balatoni vendéglátásban.
Télen is vonzó strandbüfé
Nagy-Golyán Nikoletta, a balatonudvari Kalóz strandbüfében bizonyította be, hogy a téli Balaton is vonzó.
– A célunk a nyitvatartás mellett a munkavállalói csapat megtartása volt. Egy hütte jellegű, 50 fős kandallós belső teret alakítottunk ki a strandbüfé mellé, innét lehetett nézni a sárguló leveleket, a háborgó vizet, a ropogós hideg napokat. Itt tényleg testközelből tapasztalták meg a vendégek, milyen a Balaton téli arca. Ünnepi hétvégék, vacsorakoncertek tették színesebbé ezt az időszakot, és nemcsak a törzsvendégeink jöttek, hanem nagyon sok új vendégünk lett. Ennek az egyik oka, hogy egyre többen téliesítik a balatoni nyaralójukat, és nekik szükségük van nyitvatartó helyekre, programokra télen is. A fantasztikus hétvégék lehetővé tették, hogy egész évben tudtunk munkát adni a dolgozóinknak, és nyárra már csak a plusz személyzetet kell felvenni. A konyhánkra mindenki visszajön a tavalyi nyári csapatból.
A titok a csapat
– Bevallom, még nálunk sem 100 %-os a csapat, ki kell sakkozni, hogy az egységeink között ki hol lesz a nyáron – mondja Vincze Péter, aki Szigligeten és Rizapusztán üzemelteti a családi vendéglátós helyeiket. – Az alapcsapatunk lassan tíz éve együtt van, egész éves munkát biztosítunk nekik. Így sokkal egyszerűbb dolgunk van a szezonális munkavállalók megtalálása után is, hiszen van, aki betanítsa őket, nem a nulláról kell kezdeni minden évben, rá tudjuk őket bízni a régi kollégákra. Az egész éves nyitvatartás nemcsak a vendégek miatt fontos, akik ősszel és télen is szeretnének egy finomat enni a tó közelében, hanem a munkavállalók miatt is, akiknek nem kell télen külföldi munkát keresniük, a családjukkal lehetnek, de nekünk is nagyon jó, hogy nem kell minden májusban nulláról felépíteni a csapatot. Én azt gondolom, egy-két éven belül nagyot fordul a vendéglátós szakma, kiszűri magából a rendszer a nem megfelelő munkavállalókat és munkaadókat, és egy letisztult, szakmai alázattal és minőségi tudással rendelkező balatoni vendéglátásról tudunk beszélni, akár szezonális lángososról, akár egész évben nyitvatartó helyről legyen szó.
Szezonális diákmunkából éves állás
Laposa Bence azt mondta, általános jelenség, hogy nehéz megfelelő minőségű és mennyiségű vendéglátós munkavállalót találni, de szerinte a hisztériakeltés és a félinformációk, ami most ezt a szezont kíséri, nem segítik megoldani a helyzetet. A Laposa gasztroegységek között vannak egész évben nyitva tartó helyek Badacsonyban, de van kifejezetten nyári vendéglátóhelyük is.
– A FrissTeraszra szívesen veszünk fel fiatalokat, diákokat a nyári hónapokra, van, aki már több szezonra is visszajött hozzánk, és vannak olyanok is, aki kihasználva az előrelépési lehetőségeket, ma már egész évben a Hableány egységünkben dolgoznak. Egy nyári munkából, ha valaki ügyes, könnyen lehet egész éves állás is. Nagyon büszkék vagyunk ezekre a kollégákra.
Nyitókép: pexels