Mihály Szilvia | 2022.05.25. 14:00
Sztárfizetés két hónapra vagy egész éves állás?
A szezonális balatoni vendéglátós munkavállalás körüli hisztériakeltés nem segít sem a munkavállalóknak sem a munkaadóknak, öntsünk tiszta vizet a pohárba, és nézzük meg, mit mondanak a vendéglátóhelyek tulajdonosai.

– Az összes munkaerőpiaci probléma gyökere a szezonalitás – mondta Szilágyi Lajos, Balatoni Kör elnöke, és ezt erősítették meg a megkérdeztet, egész évben nyitva tartó balatoni vendéglátósok is.

Kattints ide, és tudd meg, hogyan készül a Balatoni kör az idei nyárra.

Két hónap alatt egy egész évnyi fizetés?

Két-három hónapra sokkal nehezebb megfelelő minőségű munkavállalót találni a Balatonnál, mint egész évre. Nem mindegy az sem, hogy a meglengetett, milliós szakács fizetésekért heti hét napot kell-e dolgozni napi 12-16 órában minimálbérre bejelentve, vagy a törvényben rögzített szabadnapokat megkapva, TB-t és járulékokat, adókat fizetve dolgozik-e valaki.

A normál órabérek munkakörtől és szaktudástól függően elérik az európai béreket, 1500-3000 Ft-ig mozognak, ehhez jönnek a szezon végi prémiumok, juttatások. Ha valakit sztárfizetésért, de két hónap alatt kizsigerelve alkalmaznának, azzal nem lehet egész éves együttműködésre számítani, a cél pedig továbbra is az, hogy a Balaton minden évszakban elérhető legyen a vendégek számára.

A munkaadók, ha kell, segítenek szálláskeresésben is, így akár az ország távolabbi feléből is érkezhetsz, ha kedved támad kipróbálni magad a balatoni vendéglátásban.

Fotó: Krausz Andrea

Télen is vonzó strandbüfé

Nagy-Golyán Nikoletta, a balatonudvari Kalóz strandbüfében bizonyította be, hogy a téli Balaton is vonzó.

– A célunk a nyitvatartás mellett a munkavállalói csapat megtartása volt. Egy hütte jellegű, 50 fős kandallós belső teret alakítottunk ki a strandbüfé mellé, innét lehetett nézni a sárguló leveleket, a háborgó vizet, a ropogós hideg napokat. Itt tényleg testközelből tapasztalták meg a vendégek, milyen a Balaton téli arca. Ünnepi hétvégék, vacsorakoncertek tették színesebbé ezt az időszakot, és nemcsak a törzsvendégeink jöttek, hanem nagyon sok új vendégünk lett. Ennek az egyik oka, hogy egyre többen téliesítik a balatoni nyaralójukat, és nekik szükségük van nyitvatartó helyekre, programokra télen is. A fantasztikus hétvégék lehetővé tették, hogy egész évben tudtunk munkát adni a dolgozóinknak, és nyárra már csak a plusz személyzetet kell felvenni. A konyhánkra mindenki visszajön a tavalyi nyári csapatból.

Fotó: Krausz Andrea

A titok a csapat

– Bevallom, még nálunk sem 100 %-os a csapat, ki kell sakkozni, hogy az egységeink között ki hol lesz a nyáron – mondja Vincze Péter, aki Szigligeten és Rizapusztán üzemelteti a családi vendéglátós helyeiket. – Az alapcsapatunk lassan tíz éve együtt van, egész éves munkát biztosítunk nekik. Így sokkal egyszerűbb dolgunk van a szezonális munkavállalók megtalálása után is, hiszen van, aki betanítsa őket, nem a nulláról kell kezdeni minden évben, rá tudjuk őket bízni a régi kollégákra. Az egész éves nyitvatartás nemcsak a vendégek miatt fontos, akik ősszel és télen is szeretnének egy finomat enni a tó közelében, hanem a munkavállalók miatt is, akiknek nem kell télen külföldi munkát keresniük, a családjukkal lehetnek, de nekünk is nagyon jó, hogy nem kell minden májusban nulláról felépíteni a csapatot. Én azt gondolom, egy-két éven belül nagyot fordul a vendéglátós szakma, kiszűri magából a rendszer a nem megfelelő munkavállalókat és munkaadókat, és egy letisztult, szakmai alázattal és minőségi tudással rendelkező balatoni vendéglátásról tudunk beszélni, akár szezonális lángososról, akár egész évben nyitvatartó helyről legyen szó.

Fotó: Mihály Szilvia

Szezonális diákmunkából éves állás

Laposa Bence azt mondta, általános jelenség, hogy nehéz megfelelő minőségű és mennyiségű vendéglátós munkavállalót találni, de szerinte a hisztériakeltés és a félinformációk, ami most ezt a szezont kíséri, nem segítik megoldani a helyzetet. A Laposa gasztroegységek között vannak egész évben nyitva tartó helyek Badacsonyban, de van kifejezetten nyári vendéglátóhelyük is.

Fotó: Mészáros Annarózsa

– A FrissTeraszra szívesen veszünk fel fiatalokat, diákokat a nyári hónapokra, van, aki már több szezonra is visszajött hozzánk, és vannak olyanok is, aki kihasználva az előrelépési lehetőségeket, ma már egész évben a Hableány egységünkben dolgoznak. Egy nyári munkából, ha valaki ügyes, könnyen lehet egész éves állás is. Nagyon büszkék vagyunk ezekre a kollégákra.

Nyitókép: pexels

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva