Mihály Szilvia | 2020.05.24. 06:00
Több száz madár eszik a tenyeredből a keszthelyi madárparkban
Fekete hattyúk, emu fiókák, mandarin récék, hídon totyogó madarak várnak ránk a keszthelyi kastély madárparkjában.

A Festetics-kastély szafari jellegű madárparkjában nyugodtan szaladgálhatnak a gyerekek, miközben a szülők az úszkáló vízimadarakat nézegetik.
A madárpark a kastély Pálmaháza mellett található, több mint 50 féle madárfaj 340 példányát csodálhatjuk meg testközelből. Anno a Festetics-család pávákat tartott, most is láthatunk többféle pávafajt a parkban sétálgatni, ha szerencsénk van, a hím teljes pompájában mutatja farktollait. A pigmenthiányos fehér páva az egyik különlegesség a pávakertben.

Fotó: Mihály Szilvia

Kattints ide, és tudj meg mindent a Festetics-kastély Pálmaházáról!

A madarak nagy része szabadon mozog, fentről lehálózva csak a pávák és az előnevelőben levő récék vannak. Ezeket a dolmányos varjú el tudná vinni, ezért védik őket. A madarak röpképtelenek, mert a szárnyuk hegyéből lecsípett részre lenne szükségük a repüléshez.

– A kis madarak tréningeznek, hogy mire elindul a szezon, bátran csipegessenek a te tenyeredből is. Megszokták az ember közelségét, nem félnek tőlünk – mondja Rigó Gábor, a madárpark vezetője.

– Miért fontos, hogy csak az itt vásárolt eleséggel etethetjük a madarakat?
– Mert a kenyér és a kalács nem madáreleség, azt tilos bármilyen vízimadárnak adni. Itt ugyanannyira káros élesztős kenyérfélével etetni a madarakat, mint a Balaton-parton. A madarak nem csak az élelemszerzéstől szoknak el, és kényelmesednek el a nyár végére, ha kenyérkockákkal etetjük őket, de súlyos májproblémákat is okoz az élesztő, amit ezek az állatok nem tudnak megemészteni. Sokkal hasznosabb lenne, ha a parton sétálva füvet tépnénk le, és azt szórnánk a hattyúk és a vadkacsák közé. Higgyék el, annak is ugyanúgy örülnek!

A madárpark területén ezért tilos élelmiszert fogyasztani, a madarakat csak teljesértékű, fehérjetartalmú madártáppal etethetjük.

Az idei nyár különlegességei az emu fiókák, akiket meg is simogathatunk. Ötösével mehetünk be hozzájuk, néhány dologra azonban nagyon kell figyelni, mert a kíváncsi madarak egy pillanat alatt megszabadíthatnak a csillogó karkötőnktől vagy fülbevalónktól. Mindent csipegetnének, ami csillog, és mindent azonnal lenyelnek. Az emu röpképtelen futómadár, akár 50 km/h sebességgel is tud futni.

Fotó: Mihály Szilvia

Két évesen ivarérett az emu, nagyon különleges, hogy a tojásokon nem a tyúk, hanem a kakas kotlik. 56 napig ül a kakas a tojásokon, és az utódokat is ő neveli. Egy hímre 3 tojó jut, ezeket puffogó hanggal becsalogatja egy fészekbe, hogy egymás után oda tojják a tojásaikat, majd ezekre ül rá. Annyira védelmezi a fészkét és a kiscsibéit, hogy akár a tyúkot is leöli, ha veszélyesnek ítéli. A kakas a költés végére nagyon legyengül, nem eszik, nem iszik, nem ürít, csak azért áll fel naponta többször, hogy átforgassa a tojásokat. Be is lázasodik, hogy a testhőmérséklete magasabb legyen a költéshez.

Néhány órája jöttek elő ezek a kis libák, nézd, mennyire félti őket a mamájuk.

– Madárfajonként eltérő, hogy ki ül a fészken?
– Vannak madárfajok, mint például az emuk, ahol a hím ül a tojásokon, mert az a könnyebb, kisebb testalkatú, és így nagyobb biztonságban vannak a tojások. A fehér hattyúnál a nőstény feladata a tojásokon kotlás.
A fekete hattyúnál mindkét szülő részt vesz a költésben, de a gúnár nem termel hőt, csak melegen tartja a tojásokat. Egy fekete hattyú gúnár, szemben az emuval, képtelen lenne egyedül kikelteni a tojásokat. A vízimadarak minden nap leszállnak a tojásról, nem csak táplálkozás céljából hagyják el a fészket, nagyon fontos, hogy abba vizet is visznek majd a tollaikon. Ez a vízpára szükséges ugyanis ahhoz, hogy kikeljenek a fiókáik. A tollak pelyhei között a tollászkodás után is maradnak vízcseppek, melyeket csak a fészekben ráznak le magukról. A vízi madaraknál 80-85 %-os páratartalom szükséges a fészekben, ez a kapirgálós madarak esetében csak 30 %.

A fekete hattyúk a látogatók kedvencei, most a pelyhes kicsinyeket is megcsodálhatjuk a tóban:

Csak dőlj hátra, és élvezd a nyugalmat:

Ennél a lubickoló kis jószágnál ma nem látsz boldogabb teremtést:

Nézd meg a madárparkban készített képeinket:

Nyitókép: pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva