likeBalaton.hu | 2020.05.22. 19:00
Újra a szabadban! Hétvégi túrák az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából
Idén május 24-én pontosan 111 évesek lesznek az első európai nemzeti parkok, amelyek 1909-ben ezen a napon alakultak meg Svédországban. Ennek emlékére a EUROPARC Szövetség kezdeményezésére 1999. óta Magyarországon is ünnepeljük az Európai Nemzeti Parkok Napját.

2020 tavaszán a koronavírus pandémia miatt sokáig bizonytalannak tűnt, hogy május 24-én helyszíni rendezvények megtartására egyáltalán lesz-e lehetőség, így különféle online megoldások kidolgozásán gondolkodtak a szervezők. Szerencsére május eleje óta kedvezően alakult a járványügyi helyzet, enyhítések léptek életbe a korábbi korlátozásokhoz képest, ismét kinyithattak a nemzeti parkok szabadtéri látogatóhelyei. Hiszen régóta tudjuk, hogy egészséges természeti környezet nélkül nem létezhet egészséges és boldog ember.

Hegyestű (Fotó: Pixabay)

A jeles nap alkalmából idén is mind a tíz hazai nemzeti park igazgatóság készül programokkal, természetesen a látogatók és a munkatársak védelme érdekében óvintézkedések mellett.
A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság ehhez kapcsolódva május 23. és 25. között több különböző vezetett túrát hirdet: Lovas környékén, a Tihanyi-félszigetre, Csopakra, valamint a Kis-Balatonra a Diás-szigeti Fekete István Emlékhelyre. Ezeken kívül változatos programlehetőséget kínálnak a nemzeti park további szabadtéri látogatóhelyei: a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely, a Salföldi Major és a Kápolnapusztai Bivalyrezervátum, amelyek szintén nyitva tartanak.

A Kápolnapusztai Bivalyrezervátum (Fotó: Mihály Szilvia)

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben az Igazgatóság jelenlegi szabályozása alapján a túrákon a maximális létszám 15 fő, és ennek betartása érdekében most minden túrára előzetes bejelentkezés szükséges. A túra résztvevői között a 1,5 m távolságtartás és maszk viselése kötelező.

Május 23-án és 24-én – szombaton és vasárnap – a „Lovasról az ősember festészete nyomában” című geotúra rövid (6 km-es) és hosszú (12 km-es) változata is választható. A jelentkezések fogadására a maximális létszámkorlát figyelembevételével van lehetőség.

Május 24-én délelőtt, a tihanyi Belső-tó partjáról induló túra során a résztvevők megfigyelhetik a szürkemarha gulyát és a közöttük futkosó ürgéket, hallhatnak azok természetvédelmi szerepéről, majd a Gejzírmezőn megmászhatnak egy-két forráskúpot, megismerhetik azok kialakulását.

A tihanyi Belső-tó (Fotó: Grúber István Márk)

Május 25-én, hétfőn délutánra az Igazgatóság csopaki székhelyének kertjében kialakított Pele-körút tanösvényre meghirdetett túra játékos felfedezéseket kínál lakókörnyezetünk és a patakok élővilágáról, valamint bepillantást enged a Balaton-felvidék elmúlt fél milliárd évének földtörténeti eseményeibe is.

A Kis-Balaton természeti értékeit bemutató Diás-szigeti túrán a Fekete István emlékszoba és a Tüskevár hangulatát idéző Matula-kunyhó is megtekinthető. Újdonság, hogy ennek a kirándulásnak a bevezető 3 km-es szakasza saját gépjármű helyett egy elektromos golfautó utasaként is megtehető! A golfautó jelenleg 6 fő szállítására alkalmas.

Háttérben a Matula kunyhó (Fotó: Facebook/Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

A túrákról és a bemutatóhelyek látogatási feltételeiről részletes információ a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság hivatalos honlapján olvasható.
Remek alkalom ez, hogy a szép tavasz végi melegben kimozduljunk végre és bejárjuk e csodás helyek valamelyikét, vagy akár mindegyiket.

Nyitókép: Pixabay

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva