vg.hu | 2022.07.30. 07:05
Velencéig bővült a Budapest-Balaton-kerékpárút
Újabb szakasszal bővült a Budapest–Balaton (Buba) kerékpáros-útvonal: az első, június közepén forgalomba helyezett, a főváros és Etyek közötti szakasz után szerdától egészen a Velencei-tóig lehet eljutni kerékpárúton.

A Budapest-Balaton kerékpárút teljes 108,2 kilométeres hosszából az Etyek–Velence-szakasz 32,6 kilométeres, és tartalmazza a meglévő 2,9 kilométeres kerékpárutat Gyúró és Tordas között.

A beruházás során 18 kilométer hosszan mezőgazdasági-kerékpáros vegyesforgalmú út épült a meglévő földutak leburkolásával, 1,9 kilométeren, Nadap és Velence között új, önálló kerékpárút épült ki, 1,2 kilométeren felújították a burkolatot és kerékpársávot jelöltek ki.

Forgalomtechnikai beavatkozásokat (felfestés és táblázás) végeztek 8,6 kilométeren, emellett új hidat építettek Pázmándon a Bágyom ér felett és átépítették vagy felújították a meglévőket.

 

A Budapest-Balaton kerékpárút átadott szakasza Etyek, Gyúró, Tordas, Kajászó, Pázmánd, Nadap települést és Velence városát érinti. Két új pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén, ahol padok és asztalok szolgálják a megpihenni vágyó biciklisek kényelmét.

Közölték, két külön szakaszra bontva épült a most átadott kerékpárút: a 12,3 kilométer hosszú Etyek–Tordas közötti szakasz a közelmúltban átadott Budapest és Etyek közötti kerékpárút folytatásaként épült ki, a második, a 17,5 kilométeres Tordas–Velence pedig Velence lakott területén éri el a Velencei-tavat és az Enyedi utcában csatlakozik a Budapest–Balaton kerékpáros-útvonal következő, Velence–Székesfehérvár szakaszához, egyúttal a Velencei-tó körüli kerékpárúthoz.

Ezer kilométer bringával a Balaton körül – VG Podcast

Ezer kilométer a Balaton körül és 15 ezer az országban kerékpárral.

A NIF kiemelte: a fejlesztés nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a környéken élők könnyebben érjék el úti céljaikat, és azok számára is kényelmesebb és biztonságosabb közlekedési megoldást nyújt, akik biciklivel szeretnék megközelíteni a fővárosból a Velencei-tavat.

A projekt a Technológiai és Ipari Minisztérium, illetve jogelődje, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Zrt. beruházásban, hazai forrásból valósult meg. A kivitelezést az Etyek–Todas-szakaszon a Colas Út Zrt., a Tordas–Velence-etapon pedig a Swietelsky Magyarország Kft. végezte, összesen nettó 2,7 milliárd forint értékben.

 

Forrás: vg.hu
Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 



Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva