likeBalaton.hu | 2021.01.06. 12:00
Milliárdokat szánnak idén a balatoni kerékpárutakra
A Budapest–Balaton bringaút összes szakaszán dolgoznak idén a kivitelezők, melyre 2,9 milliárd forintot fordítanak. Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

A 110 km hosszúságú Budapest-Balaton kerékpárút a fővárosból indul és Etyek, Székesfehérvár, valamint a Velencei tó érintésével lehet majd lejutni a Balatoni Birngakörre, mégpedig a 710-es főút és Balatonakarattya közötti szakasz kiépítésével.

A főváros és a magyar tenger közötti kerékpárút kivitelezése ebben az esztendőben 2,9 milliárd forintból folytatódik. 2021 második felében átadják a teljes Budapest-Etyek szakaszt, a Székesfehérvár bevezetőt, valamint a 710-es főúttól Balatonakarattyáig tartó szakaszt – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM).

A Budapest–Balaton biciklis összeköttetés kiépítése mintegy 17, a Balatoni Bringakör korszerűsítése közel 31 kilométeren zajlik 2021-ben.

 

A zölddel jelzett vonalon halad majd a Budapest-Balaton kerékpárút
Ábra: FÖMTERV

 

A legjelentősebb hazai kerékpáros fejlesztések közé tartozó beruházások Balatonakarattyánál kapcsolódnak össze. A Veszprém megyei település térségében idén mindkét projektben elkészül egy-egy új szakasz.

Nyárig dolgoznak majd a kivitelezők a Balatoni Bringakör egyes déli parti részein. Összesen 1,3 milliárd forintból számos építési engedélyköteles szakasz újul meg Balatonakarattya, Balatonvilágos, Siófok, Zamárdi, Szántód, Balatonszárszó, Balatonőszöd, Balatonlelle településeket érintve, így a Balatoni Bringakör korszerűsítése Balatonakarattyától Balatonlelléig elkészül.

Balatoni Bringakör, Siófok
Fotó: Krausz Andrea

 

Várhatóan 2021 tavaszán folytatódnak a meglévő lakóutcák lokális vagy teljes felületű burkolatjavításait, táblázását és burkolatjel-festését magukba foglaló nem-engedélyköteles fejlesztések a Balaton északi partján, Balatonkenesétől Gyenesdiásig. Megkezdődnek a Bringakör első északi engedélyköteles szakaszainak munkálatai is Tihany-Örvényes és Balatonkenese-Balatonfűzfő között. Ősztől pedig a tókerülő kerékpárút még hiányzó egyetlen szakaszának kivitelezése is megindulhat Balatonrendesen.

Nyitókép: Illusztráció Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva