Mozsár Eszter/zaol.hu | 2022.12.30. 08:00
Vigyázzunk kedvenceinkre az év végén is — ha megijednek, egy életre félőssé válhatnak
Bár úgy tartja a mondás, hogy jobb félni, mint megijedni, az állatok esetében talán az lehetne a helyes szólás: ne ijesszük meg, így nem fognak félni. Nyakunkon a szilveszter, gondoskodjunk tehát időben négylábú kedvenceink biztonságáról.

December 31-e az az időpont, amikor két pártra szakad az emberiség. Van, aki mulatni szeretne minél nagyon fény- és hanghatással, az állatszeretők azonban legszívesebben száműznék a pirotechnikai eszközöket a világból. Nem tisztünk, hogy igazságot tegyünk, ám jó tanácsot mindenképpen adnánk a lelkiismeretes állattartóknak.

Fotó: Lélekszárny – Bitó Marietta

 

Gróf Krisztián közel húsz éve foglalkozik kutyakiképzéssel, majd 2011-ben megalapította a Zalai Kutyasulit, aminek jelenleg is vezetője. A szakember úgy gondolja, legjobb védekezés mindenképpen a megelőzés.

— A gazda több óvintézkedést tehet, hogy a kutya ne kapjon sokkos élményt. Már a napközbeni sétánál figyeljünk, hogy elkerüljük a hangos helyeket, esetleg durrogtató társaságot. Fogjuk rövidebbre a városi sétát, inkább a természetbe menjünk ilyenkor. Sokan nem hiszik el, de egy ilyen sokk után az eb folyamatosan félőssé válhat, amiből nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen kigyógyítani. Szilveszter estére tanácsos zárható, védett, fedett helyiségbe zárni — műhely, kazánház, garázs —, esetleg a saját lakóterünkbe beengedni. Ha nem tudunk vele lenni, akkor vigyünk be neki rádiót, hogy elvegye a tűzijáték, petárda hangját. Nézzünk rá, nyugtassuk meg, ha izgatott. A lényeg, hogy ne lásson rajtunk semmilyen félelmet, maradjunk nyugodtak, magabiztosak. Ha el szeretne bújni, hadd tegye, ha pedig a közelségünkre vágyik, akkor engedjük magunkhoz.

Gróf Krisztián Blanka nevű kutyájával
Forrás: ZH-Archívum / Rákos Bianka

 

— Szökés ellen védelmet adhat, ha megkötik a kutyát, ám ez mennyire komfortos az ebnek?
— Nyilván jobban hangzik, hogy egy helyben marad, nem üti el az autó, de a kutyának a jólétén nem segít, ha félelmében nem tud menekülni. Ez újabb stresszfaktor neki, sokkal jobb megoldás tehát az elzárás. Sajnos sok olyan kutyával találkozunk, amely eleve gyengébb idegrendszerű, megriad a hirtelen zajoktól. Olyannal is találkoztunk, amelyik kiskorában bátor volt, ám sokk hatására később egyre jobban félt, még egy ajtócsattanástól vagy motortól is. Az állatoknál a félelem esetén bekapcsolhat a fuss vagy küzdj reakció, ám elsősorban legtöbbször a menekülést választják. Nem jellemző tehát az agresszivitás, csupán akkor, ha sarokba szorítják. Nem igazán hallottunk arról, hogy szilveszterkor családtagra, tulajdonosra támadtak volna.

Statisztikák szerint január elsején akár több százra, ezerre tehető az elveszett kutyák száma országszerte, s szomorú tény, hogy közülük jó páran örökre elkóborolnak. Krisztián tapasztalatai szerint ilyenkor sokan hívják az állatvédőket, állatorvosokat, akiknek igencsak leterhelt az évkezdés.

 

 

Fotó: freepik.com

 

— Mindenképpen legyen biléta a kutyán, szükség esetén év közben is frissítsük a chip adatait. Manapság legkönnyebb a közösségi médiában keresni az elkóborolt jószágot, hátha éppen egy ismerős látja meg, vagy kereshetünk chipleolvasóval rendelkező személyt. Ne akarjuk mindenáron befogni az állatot.

Szakemberek szerint egyébként szilveszter előtt érdemes hosszabb sétára vinni a négylábúakat, ám csakis hosszú pórázzal. Még a kutyafuttatóban is jobb ilyenkor a dupla figyelem. Legyen rajta nyakörv és hám, valamint két póráz, így kibújni sem tud, és ha az egyik karabiner elpattan, még mindig nincs gond. Fontos üzenet még a tulajdonosoknak, hogy ne vegyék félvállról az eltűnéseket, abban bízva, hogy úgyis hazajön. Amint észlelték az eltűnést, keressék minél előbb. És ne gondoljuk, hogy elég magas a kerítésünk, mert csak egyszer derül ki, hogy egyáltalán nem az. Vannak persze úgynevezett lövésálló kutyák, ám nem biztos, hogy a miénk az. Eredendően a vadászkutyák ilyenek, köszönhetően az évszázadok óta elterjedt puskás vadászatnak, utánuk következnek azok a fajták, amelyeket néhány évtizede, legfeljebb évszázada kezdtek katonai és rendőrségi célokra alkalmazni. Mindent összevetve tehát szilveszterkor tényleg a gazda felelőssége az, hogy január elsején egy farokcsóváló, boldog kutyus nyalogassa meg a kezünket.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!
:

 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: pixabay

 



 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva