Krausz Andrea | 2020.05.22. 10:00
Visszaszámlálás indul! Jöjjön a nyár! Még 10 nap, de addig is, gyere pecázni!
A balatoni horgászok számára még a koronavírus-járvány idején is lehetőség adódott, hogy hódoljanak szenvedélyüknek. Mostanra már szinte minden visszaállt a régi kerékvágásba, a haltelepítések is a tervek szerint zajlottak. A 10-15 kg közötti pontyfogások mára szinte mindennapossá váltak a tavon. Természetesen a nyári szezon is kecsegtet pecás élményekkel.

A halfogás eredményességét tekintve már javában zajlik az év legjobb horgászszezonja. Amint eléri a víz hőfoka a 10 fokot, a parti horgászok esélyei rohamosan nőnek. A legjobb hónapok a békés halak parti horgászatát tekintve az április és a május, de a legmelegebb időszakban is lehet horgászélményeket szerezni a Balatonnál. A 2020-as évről kérdeztük Nagy Gábort, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Kft. horgászati ágazatvezetőjét.

– Hogyan érintette az új koronavírus-járvány miatti helyzet a horgász-ágazatot a Balatonnál? Mennyire lehetett a korlátozások ellenére is hódolni a horgászatnak?
– A napijegyes forgalomban erősen érződött a visszaesés. A kiesett bevételek ellenére a halőrzés és a haltelepítések mértékén sem csökkentettünk. Sajnos az egyes településeken hozott korlátozások miatt a horgászhelyek beszűkültek, így sok esetben a korlátozások épp az ellenkező hatást érték el: néhány helyen nőtt a zsúfoltság. Szerencsére volt példa az ellenkezőjére is, voltak olyan települések, ahol korlátozások nélkül hódolhattak a horgászok szenvedélyüknek. Mindenesetre a legszűkösebb hétvégéken sem mondhattuk el, hogy „zárva van a Balaton”. Ezeken a hétvégéken azt tapasztaltuk, hogy az autóval könnyen megközelíthető helyek hamar beteltek, miközben bőven akadtak szabad horgászhelyek olyan partokon, ahol 5-10 perces sétát kellett volna megtenniük a horgászoknak.
Ma már elmondhatjuk, hogy megtörtént a visszarendeződés, az évszaknak és időjárásnak megfelelő horgászlétszámmal találkozunk.

Horgászat Szántódon (Fotó: Krausz Andrea)

 

– Hogy alakultak az idei évben a haltelepítések, mik a visszajelzések ezzel kapcsolatban?
– Már közel 70 tonna pontyot betelepítettünk az éves 300 tonnás telepítési kötelezettségünkből, amelyet idén is szeretnénk meghaladni. A 250 ezer darab előnevelt csukára szóló kötelezettségünket is sikerült teljesítenünk áprilisban. Ezek mellett még kétnyaras és előnevelt korosztályú balin telepítése is zajlott. A Kis-Balatonban is megtörtént az előírt, 100 ezer darabos előnevelt ragadozóhal betelepítése: fele-fele arányban csukát és süllőt helyeztünk ki. A Kis-Balatonon és a Balatonon is várható még június elején előnevelt pontytelepítés. Ezekkel kapcsolatban minden információ részletesen olvasható honlapunk „haltelepítési hírek” menüjében. A horgászok döntő többsége örül a haltelepítéseknek, bár akadnak köztük olyanok, akik a fiatalabb korosztályú telepítésekkel kapcsolatosan szkeptikusak, velük igyekszünk megértetni a szakmai szempontjainkat.

Már tavasszal is több tonna halat telepítettek a Balatonba (Fotó: balatonihal.hu hivatalos)

 

– Egyre több hatalmas fogásról számol be a cég a Facebook-oldalán, óriási pontyokat fognak a horgászok. A kapitális pontyok valóban gyakoribbá váltak? Mi a helyzet az átlagos méretű pontyokkal?
– Rengeteg fotót kapunk horgásztársaktól, a halőreink is sok szép halat fotóznak, de csak a legnagyobbakat, illetve legszebb fotókat posztoljuk. A halászat leállítása, valamint a horgászrendünk nagy halakat védő intézkedései vezettek oda, hogy ma már egyre gyakoribbak a 20 kg feletti pontyfogások. Ugyanakkor elmondhatjuk, hogy a 10-15 kg közötti pontyok már mindennapossá váltak, az átlagos pontyméret is sokat nőtt, egyes partszakaszokon az 5 kg-ot is meghaladja. Ez nagyon jó visszajelzése annak, hogy a telepítéseink nemhogy pótolják a horgászfogást, hanem darabszámban jelentősen meghaladják azt.

Mikó Norbert 27,8 kg-os pontyfogása Ábrahámhegynél 2020. márciusában (Fotó: Filakovszky Gyula)

 

– A nyári szezon nem a pecások főszezonja, de a turisták közül sokan kipróbálják a horgászatot. Milyen szolgáltatások segítik a helyismerettel nem rendelkezőket?
– Valóban, halfogás szempontjából a parti horgászoknak nem a nyár a legjobb szezonjuk, viszont akik megtehetik, hogy vízi járműre szállnak, azok akár még eredményesebbek is lehetnek, mint a tavaszi hónapokban. A nyári horgászturistáknak ajánljuk honlapunkat, ügyfélszolgálatainkat akár telefonon, akár személyesen, de épp miattuk jött létre a Balatoni Horgászturisztikai Adatbázis (http://adatbazis.balatonihal.hu/), ahol megtalálják a nekik legfontosabb információkat a horgászjegy-váltási helyektől a horgászható partszakaszokig. A jelölt, horgászható partszakaszok esetében, ha a jelölésre kattintanak, információs ablak nyílik fel, amelyben olvasható, hogy az adott partszakasz az év mely részében horgászható. Ez nagyon fontos információ nyáron, amikor a strandok egy része sajnos a horgászok előtt zárva van.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva