Szaniszló Hajnalka | 2023.02.02. 10:00
Többszörös rák-túlélő balatoni szakácsnő: dr. Árvai Anita
A Veganeeta alapítója, dr. Árvai Anita mesélt az életéről: nehézségek és örömkönnyek is kísérték útját.
Dr. Árvai Anita TEDxBalaton-előadásában megmutatja, hogyan válthatunk mi is, megváltoztatva életünk irányát. Veganeeta Home vegán étterem és Veganeeta brand tulajdonos, privát vegán séf, gasztro-influencer. Családanya és vállalkozó, akinek a Balaton hozta el a teljes életmódváltás révén a rákból történő gyógyulást – és a Veganeeta blog, étterem és brand felépítését.

 

– Azt mondják, hogy a lelked látszik az arcodon. A megfogalmazás talán úgy pontosabb, hogy ha ránézel valakire, érzed a lelkét az arcán

– ezzel a gondolattal kezdte a balatonalmádi Veganeeta tulajdonosa az előadását.

Fotó: Veganeeta Home

 

Sokak számára harmonikusnak és gondtalannak tűnik a balatoni vegán séf élete, a valóság azonban sokkal árnyaltabb. Ha a színes kép mögé nézünk, látjuk: ráktúlélő, ex-jogász, balatoni innovátor, anya és született gondoskodó is egyben.

Árvai Anita huszonnégy évesen lett először rákos

Egészen addig meg volt győződve az egyetemes jó erejéről, és arról, hogy az élet egyszerű. Túlélt egy pajzsmirigy-rákot és több petefészek-rák operációt, s mélyen hitte, hogy meggyógyult. És bár voltak aggodalmai, azokat senkinek sem mutatta. Elkezdett dolgozni egy ügyvédi irodában.

Naponta több mint tíz órát dolgozott egy olyan szakmában, amelyben a lelke nem nyert kielégülést. Mentális erőt az ételkészítésből, az ízek és harmóniák megalkotásából nyert.

A kóstolás utáni pozitív visszaigazolás pedig azt az extrát jelentette számára, amelyet minden nap éreznie kellett ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön önmagával. Ekkor lett terhes. Egy friss kapcsolat negyedik hónapjában.

Egyedülálló édesanya volt, s nagyon megterhelő időszak következett az életében.

Rádöbbent, hogy jogász munkája csak a szükséges rossz ahhoz, hogy pénzt keressen. Erősnek kellett lennie a világ felé. Belül azonban túlhajszoltnak érezte magát és tudta, hogy anno nem így képzelte el az életét. A kisfia volt a túlélés záloga. Amikor csak tudott, főzött – ez jelentette a menstvárat számára. Írni kezdett arról, hogy hogyan elképzelte az életét és ezáltal elkezdte meghallani lelkének szavait. De azt is tudta, hogy várnia kell.

A pillanat megélésére fókuszált

2014-ben vágyai valósággá váltak, hiszen megismerte a jelenlegi férjét és megszületett a második kisfia. A Balatonhoz költöztek. Nem sokkal később mutatták ki nála ismét a gyilkos kórt.

– Teljesen ki akarták pakolni a maradék petefészkem és a méhem is. Ez tűnt az egyetlen megoldásnak. De nem számomra.

Olvasni kezdtem a témáról és arra jutottam, hogy ha teljes értékű növényi étrendre váltok meggyógyulhatok. Ekkor döntötte el, hogy olyan vegán leszek, akinek nem szerepel az étrendjében sem a cukor, sem a glutén, sem a finomított szénhidrátok. Életre hívtam a Veganeeta blogot, amely igazi lelki kielégülést jelentett – mondta.

Fotó: Facebook/Veganeeta Home

 

Árvai Anita leletei négy hónappal később teljesen negatívak voltak

Elhatározta, hogy élni fog: ezer százalékosan. Az a nő lettem, akinek nem volt B terve.

– A férjemen kívül senki sem hitte el, hogy egy négy évszakos, vegán balatoni étterem sikeres lehet.

A megvásárolt ingatlan csupán egy romhalmaz volt, de semmi sem tántorított el. Teljes szívemmel éreztem, hogy megvalósíthatom az álmomat. A Veganeeta Home megnyitóján százötven ember vett részt, teltház és óriási siker volt – emlékezett vissza a séf.

Nem volt nagykonyhai környezeti tapasztalata, mégis belevágott. Az első sokk nem a megnyitó idején érte, hanem az első munkanapon, amikor realizálta, hogy igazán elkezdődött a vegán étterem élete. Nem volt takarítónője és képzett szakácsa sem, az árubeszerzést is a családja végezte. Alulkalkulálta a beszerzéseket, s már az első hétvégén olyan mértékű teltház volt, hogy idő előtt be kellett zárniuk.

– Kitartásom, vízióm és munkabírásom volt, tapasztalatom nem. Így vágtam bele.

Őrültség volt megnyitni egy Balaton-parti vegán éttermet. De hajtott valamiféle elementáris erő.

Rengeteget sírtam. A családom is. Bízva abban, hogy nem veszünk el – meséli dr. Árvai Anita.

 

 

Nem kell belehalni a szerelem-projektbe

Rádöbbent, hogy a rengeteg munka és az éjszakai műszakok térdre kényszeríthetik és ekkor realizálódott számára, hogy a finom ételek mellett lelki és szellemi támaszt is szeretne nyújtani másoknak. Főzőkurzusokat és rendezvényeket szervezett és megszületett a Jövő nője-projekt, amely segít megtalálni a legjobb énünket, önmagunk megismerését és rokon lelkekkel is találkozhassunk.

 

 

 

 

 

Forrás: TEDxBalaton Youtube
Nyitókép: Veganeeta Home

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva