A cabernet sauvignon szőlőfajta szüretével szeptember végén végeztek a Koltai Pincészetben.
– Az aszályos időjárás miatt 20-30 százalékos terméskiesésünk volt, szerencsére a savak szépek és a minőség is kiváló
– mondta el Koltai Tamás szőlősgyöröki borász. Márton-napra két újborral készültek, egy királyleányka–rizlingszilváni cuvée-vel és egy pinot noir roséval. – A helyi és környékbeli vásárlók mellett italboltokba, éttermekbe szállítottam a napokban újbort, tervezem, hogy a jövőben az online rendelést is bevezetjük, egyre nagyobb az igény rá – emelte ki Koltai Tamás. A vörös szőlőből készült nedűk még feldolgozás alatt vannak, ezekkel januárban készül el.
A középérésű borok igen szépek
– Két borral készültünk Márton-napra, egy Irsai Olivér illatos fehérborral és egy portugieser házasítású rozéval – mondta el Hujber Attila, a balatonboglári Hujber Pincészet borásza.
– A tavalyi évhez hasonló mennyiséget tudtunk szüretelni, a középérésű fajták nagyon szépek voltak, a koraiaknál tapasztalható volt alacsonyabb savtartalom
– mondta el a balatoni borász. A koronavírus-járvány alatt nagymértékben megnőtt az online értékesítésük.
A tőlük messzebb élőknek a mai napig futárszolgálattal házhoz viszik az újborokat, de sokan látogatnak el pincészetükbe is vásárolni.
A vörösborokat a napokban kezdik fejteni, jövő évben kerülnek a piacra.
Karácsonyra viszont 12 hónapig palackban érlelt pezsgővel és ünnepi címkés borokkal készülnek vásárlóiknak.
Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Németh Levente/sonline.hu