Mihály Szilvia | 2022.06.18. 10:00
Olasz csodával suhanhatsz a Balaton körül
Milyen a Dolce Vita érzés a Balatonnál? Pattanj egy Vespa nyergébe, és járd körbe a tavat!

A balatonboglári Gömbkilátó közeléből indulnak azok a túrák, ahol igazi olaszos hangulatban, egy robogó nyergében ülve ismerheted meg a környék legszebb útjait.

Indulhat a túra
Fotó: Mészáros Annarózsa

 

Szendrődy Csobán és családja évek óta Vespával közlekednek a környéken, azt mondja, igazi turistalátványosság, amikor két-három vagy akár több robogós elhalad a Balaton mellett.
– A fonyódligeti strandról mindig integetnek nekünk, sokan fényképeznek és videóznak is bennünket. Nemcsak az élvezi a Vespalaton túrákat, aki a nyeregben ül, hanem azok is, akik látják.

Szendrődy Csobán évek óta Vespázik
Fotó: Mészáros Annarózsa

Csak józanul és érvényes jogsival

– Ki vehet részt egy ilyen túrán?
– Az elsődleges szempont, hogy érvényes jogosítványa legyen az illetőnek, akár segédmotorra, akár személyautóra. Húsz év feletti túrázókat várunk, és nagyon fontos, hogy csak józanul ülhetnek a vendégek a robogóra. Az 50 köbcentis járgányokkal akár 40-50 km/h-val is tudunk haladni, a bukósisak viselése kötelező és láthatósági mellényt is adunk. Akár egy fővel is elindul a túra, a maximum négy emberrel megyünk, így könnyen átlátható a csapat, senki nem marad le. Egy Vespán Magyarországon csak egy utas ülhet, hiába van kialakítva két személy részére az ülőhely és lábtartó, így gyereket sem lehet szállítani. Választhatsz fekete, rózsaszín, zöld, fehér, sárga motor közül, mindegyik kicsit más, nagyon hasonlítanak, mégis egyediek, így igazán színes kis felvonulássá alakul egy-egy túra.

– Ha valaki még nem vezetett robogót, de van jogosítványa, nem borul fel a motorral?
– Nem, mert nagyon stabil a kiképzése, széles, kényelmes, könnyen irányítható a Vespa. Mivel automata váltósak, csak a gázkart kell húzni, mindkét oldalon van kézifék, mint a bicikliken. Néhány méter után már stabilan ül rajta mindenki. Első alkalommal rövidebb túrát javaslok, mert bár az ülések nagyon kényelmesek, a hátat megterheli a robogózás, egy két-három órás távon is nagyon sok látnivaló van a környéken.

Fonyód a favorit

– A kedvenc útvonalam a Fonyódi magaspartra vezet, azt a kilátást, ami onnét a szemünk elé tárul, nem lehet megunni. Nagyjából húsz perc alatt átérünk, ezt kezdőknek is ajánlom, másfél-két órás a túra. Itt a déli parton a kerékpárút nagyon közel van a Balatonhoz, ezen motorozni különleges élmény. Látjuk a tavat, az északi part hegyeit. Nem a főúton haladunk, hanem lassan, a tájat nézve, többször megállva. Mindig ajánlok kávézót, éttermet, strandot is az útvonalon.

Vespalaton hivatalos sajtófotó / Istvan Tanczos photo and video

 

A balatonlellei Kishegy felé is szoktunk menni, a kilátás és a táj miatt érdemes arra kanyarodni. Vannak hosszabb útjaink gyakorlottabb motorosoknak, a keszthelyi Festetics-kastély vagy a balatonvilágosi Magaspart oda-vissza már hat órás túra.

– Mit vigyünk magunkkal egy túrára?
– Fontos, hogy hiába van forróság, a menetszél miatt a motoron fázhatunk, ezért egy kis kabátot vagy pulcsit javaslok a vendégeknek. A bukósisakon van fényvédő plexi, de ez felhajtható, ha valaki a saját napszemüvegében vagy szemüvegben vezetne. A plexi és szemüveg egyrészt véd a repülő rovaroktól, másrészt óvja a szemet a kiszáradástól. A motoroknak elég nagy az ülés alatti csomagtartója, van rajtuk hátul egy doboz, és elől is egy csomagtartó, így elég sok mindent hozhatnak magukkal a vendégek, elemózsia, strandtörölköző, papucs is elfér.

 

Nézd meg a Vespákról készített képeinket!

Tovább olvasnál? Nézd meg ezeket is!

E-robogóval is lehet gurulni Veszprémben

Időutazás egy álomautóban

Késik a suhanó e-rollerek szabályozása

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva