Kovács Erika | 2023.07.28. 10:00
A világörökség része lett a magyar vonószenei hagyomány
Balatonfüreden a prímásversenyen adták át a rangos díjat.

Rangos elismerést kapott Balatonfüreden a vonószenei hagyomány

Felkerült a magyar vonószenekari hagyomány az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára, mondta Závogyán Magdolna kultúráért felelős államtitkár az Ördög bújt a vonóba című népzenei gálaműsoron, Balatonfüreden, a Gyógy téren szerdán este, amit az önkormányzat a Hagyományok Házával közösen szerezett.

A kitüntető cím elnyeréséről szóló oklevelet Závogyán Magdolna államtitkár adta át Pál István „Szalonna”, Liszt Ferenc-díjas magyar népzenész, érdemes művész, a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjének. Az államtitkár óriási elismerésnek nevezte kulturális örökségünk nemzetközi sikerét.

– Világszínvonalú a magyar vonószenekari hagyomány

– mondta Bóka István polgármester.

Évekkel ezelőtt az önkormányzat részéről Cserép László osztályvezető, a Hagyományok Háza képviseletében pedig Kelemen László korábbi főigazgató kezdte el azt, hogy az Anna-bál előtt versenyen és gálán mutatkoznak be a prímások.

Fotó: veol.hu/Benkő Péter

 

A magyar vonószene évszázadokon át meghatározta a magyar kultúrát

Az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára az emberiség nemzedékről nemzedékre hagyományozódó közösségi tudását gyűjtik össze. A listára kerülésről az egyes országok felterjesztései alapján a Szellemi Kulturális Örökség Kormányközi Bizottsága dönt. Magyarország önálló felterjesztésként nyújtotta be az UNESCO-listára a magyar vonószenekari hagyományok örökségelemet. A vonószenei formáció évszázadok folyamán alakult ki az úri vonószene alapján.

A hegedű, brácsa, bőgő felállású paraszti vonósbandák meghatározó elemei voltak a hétköznapok és ünnepek közösségi és családi alkalmainak, táncos és énekes mulatságainak.

Fotó: veol.hu/Benkő Péter

 

A magyar népzenét a világ szemében is a vonósbandák hagyománya karakterizálja

A kései barokk idején, a Magyar Királyság területén a kor műzenéjének vonós hangszeres együttesei folklorizálódtak, azaz a falvakban is megjelentek a vonós alapú formációk és ezek beépültek a hagyományos zenei kultúránkba. A Brandenburgi koncertek, vagy a Négy évszak hangszerelésének mintájára összeállított zenekarok a népzenében sehol máshol a világon nem olvadtak be, még a barokk zene nagyhatalmainak (Németország, Olaszország, Franciaország, Anglia) területén sem. A hegedű, brácsa, bőgő, fafúvós, cimbalom összetételű zenekarok, illetve ezek egyes, fúvósokat, vagy a cimbalmot nélkülöző változatai máig csak a Kárpát-medence népeinek (valamint két kisebb, szomszédos régió, a kelet-csehországi morvák és a dél-lengyelországi gorálok tájegységeinek) népzenéjét jellemzik.

Ez a magas képzettséget igénylő zenei együttműködés a magyar nyelvterületen máig fennmaradt, a magyar népzenét a világ szemében is a vonósbandák hagyománya karakterizálja.

 

 

 

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Benkő Péter

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva