Kovács Erika | 2023.09.25. 14:00
Ilyen volt a Romantikus Reformkor Fesztivál Balatonfüreden – videó
Időutazásra hívta a látogatókat a Romantikus Reformkor fesztivál.

A reformkorban (1825-1848) kezdődött a város példátlan fejlődése, hangzott el a 18. Romantikus reformkor fesztivál hatalmas érdeklődéssel kísért megnyitóján a Kisfaludy Színpadnál szombaton. A pénteken kezdődött háromnapos fesztivált a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft., a Reformkori Hagyományőrzők Társasága és a Balatonfüredi Turisztikai Egyesület szervezte meg.

– Az esemény töretlenül őrzi népi, iparművészeti kultúránkat, erősíti nemzeti szuverenitásunkat, megmutatja, hogyan éltek a reformkor emberei. Nekünk, magyaroknak, fontos, hogy hagyományainkat ápoljuk és tovább is örökítsük azokat fiataljaink számára – fogalmazott Kontrát Károly országgyűlési képviselő.

18 évvel ezelőtt rendezték meg az első reformkori fesztivált

Balatonfüred büszke a reformkorra, amikor fejlődésnek indult a település. A Tourinform iroda nemrég költözött a Huray villába, amely a páratlanul szép reformkori városrészben található. Hampel Katalin, Magyar Örökség-díjas viselettervező 36 éve dolgozik a régi öltözetek megőrzésén. Munkáit mutatja be a Magyar örökségeink című szabadtéri fotókiállítás, amely a Kerektemplommal szemben látható.

Kulturális hagyományok elevenedtek meg
Fotó: veol.hu/Kovács Erika

 

Hampel Katalin beszélt a reformkor értékeiről, a régi magyar viseletekről is, melyeket a mai kor ízléséhez elkészítve napjainkban is lehet viselni. A köszöntők után rendkívül elegáns, zenés divatbemutatót lehetett látni Katalin ruháiból, a divatbemutató háziasszonya Szőnyi Kinga, a Magyar Asszonyok Érdekszövetségének elnöke volt.

A régi magyar viseletekről elegáns, zenés divatbemutatót lehetett látni
Fotó: veol.hu/Kovács Erika

 

Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színművész, zenész, lovas régi férfiviseleteket mutatott be, majd Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművésszel együtt igényes zenés előadással ajándékozta meg a közönséget. A színpadi események eleganciáját emelte Bán László televíziós szerkesztő, aki korabeli öltözetével, stílusával hozzájárult a rendezvény sikeréhez.

Sasvári Sándor Jászai Mari-díjas és EMeRTon-díjas színművész, zenész, lovas régi férfiviseleteket mutatott be
Fotó: veol.hu/Kovács Erika

 

Az idei Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa-év külön lendületet adott a már hagyományos rendezvénysorozatnak, hiszen azok a kulturális hagyományok elevenedtek meg, amelyek egyedi helyszínné teszik a Balaton-felvidéki régiót. A fürdőváros történelmi városrészében időutazásra hívták a szervezők a látogatókat.

Időutazásra hívta a látogatókat a fesztivál
Fotó: veol.hu/Kovács Erika

A reformkorban a fürdővendégek számára létrejött parti sétány megszületését idézte a Tagore sétányon rendezett népi és iparművészeti vásár, a hintós felvonulás és a fesztivál egyik újdonsága, a virágos hintókiállítás.

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: veol.hu
Nyitókép: veol.hu/Kovács Erika

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva