Szücs Ildikó | 2020.03.20. 10:00
Tematikus, vezetett séták Füreden #1 - aki mesél: Fülöp Júlia
Balatonfüred a csodás tóparti miliő és a dombok borvidékei mellett megszámlálhatatlan más szépséggel is rendelkezik. Az itteni gyógyvíz felfedezése után az első üdülőváros volt a Balatonnál, csodálatos villáinak többsége a reformkort idézi - a település ekkor indult komoly fejlődésnek. A városról és kincseiről Fülöp Júlia idegenvezetővel beszélgettem.

A tematikus séták háziasszonya tényleg mindent tud Balatonfüredről, és ennek egyetlen titka, hogy nagyon szereti a várost, és a hivatását is.

— Édesapám idegenvezető, és már elég korán megismerkedtem ennek a szakmának a szépségével — kezdte mesélni Fülöp Júlia. — Amikor tudtam, mentem vele a buszutakon, és nagyon élveztem. Az idegenvezetői karrierem tulajdonképpen úgy kezdődött, hogy egyszer Kecskemétre kirándultunk, neki elment a hangja, ezért megkért, hogy vegyem át a munkája egy részét. Külföldieknek kellett fordítani egy múzeumlátogatáson. Ott derült ki, hogy nekem nincsen gondom azzal, hogy 50 idegen ember előtt beszéljek és fordítsak akár idegen témában. Aztán 17 évesen már saját csoportomat kísértem, éppen Kecskemétre.

Édesapja a nyelvtanulást nagyon fontosnak tartotta, ezért a lánya német szakos tanárként végzett, de nem mondott le az idegenforgalomról se, így azt is elvégezte mellette (az elején még titokban). Végül az édesapa is nagyon örült, hogy a lánya az ő nyomdokaiba lépett.

Balatonfüred, Vaszary kert (Fotó: Szücs Ildikó)

— Több mint 20 évig jártam a világot idegenvezetőként, túrákat vezettem, némelyik út 2-3 hetes volt. Skóciától Boszniáig jártam Európát, csoportkísérőként dolgoztam amerikai vagy német cégek felkérésére, de Spanyolországba például magyarokat vittem a Santiago de Compostella-i zarándokútra. Nagyon élveztem az egészet, jó volt bejárni és ismerni például Párizst, Rómát, Londont, de azért ez nem egy családbarát szakma. Tervben volt, hogy ha családot alapítok, akkor mást fogok csinálni, vagy ha mégis ezt, akkor valahogy másképpen.

Amikor Fülöp Júlia elkezdte a szakmát, még nem volt divatban, hogy magyarok idegenvezetést kérjenek, ezért először a túrák nyelve a német és angol volt. Veszprém turisztikai látványosságait például álmából felkeltve is el tudta mondani – németül. Az idegenvezetés mellett tanította is a szakmáját, és elmondása szerint csak úgy érdemes tanítani, hogy abban folyamatosan gyakorlata van az oktatónak.

Mikor döntöttél Balatonfüred mellett?
— Alapvetően füredi vagyok, de amikor megszületett a gyermekem, egyértelmű volt, hogy a város lesz a munkám helyszíne. Azt is elterveztem, hogy csak fél napot vállalok. Mivel három nyelven vezetek, viszonylag hamar sok felkérésem lett. Most már csoportokat is vezetek igény szerint, általában valamelyik tematikus sétára viszem őket, de külföldi utakat egyelőre nem vállalok.

Balatonfüred (Fotó: Szücs Ildikó)

A tematikus séták 5-10 éve jöttek divatba, a Balaton parti városokban pedig adottak a történelmi és érdekes helyek. Tanítványaival közösen kezdtek el együtt gondolkodni, és megszületett, hogy szervezetten viszik a városnéző sétákat Veszprémben, Tihanyban, Balatonfüreden pedig ő maga.

— Kezdettől fogva azt terveztem, hogy együttműködjek a várossal, múzeumokkal, a Tourinformmal, és szerencsére örömmel fogadták ezt. Igyekszem olyan sétákat csinálni, amelyek kapcsolódnak például egy kiállítás témájához, a MúzeumSéta esetén az árban benne van a múzeumbelépő, tárlatvezetés és az idegenvezetés is. Illetve a városi ünnepekhez, jubileumokhoz is igazítom a túrákat.

Füreden harmadik éve vezet különféle sétákat három nyelven. Elmondta, hogy a nyári időszakban a külföldiek számára is jók a meghirdetett, garantált séták, ugyanis az utóbbi időben egyre kevesebb programot kínálnak idegen nyelven. Szerinte fontos lenne minél több program a nem magyar vendégeknek is, így csábítva őket arra, hogy ne csupán egy hosszú hétvégét töltsenek el a Balaton parton, hanem egy egész hetet, amibe a strandolás mellett beleférhet a kultúra, a kirándulás és minden más is.

Hány féle séta van Füreden?
— Tavaly írtam egy listát és közel 30 témát számoltam össze, ami nem is meglepő, hiszen Füred múltja hihetetlenül gazdag. De sokat köszönhetek a Füredi Közalapítványnak, akik a Füreddel kapcsolatos könyveket kiadták, mert így a könyvtáram Füredről és környékéről legalább száz darabból áll. Ebben a vitorlázás történetétől kezdve, a Széchenyi családon át a reformkorig minden benne van. Rengeteg témából lehet választani és sétát szervezni, igény pedig szintén sok mindenre van.

A tematikus séták sora valóban hosszú, a VillaSéta mellett van GasztroSéta, Reformkori Séta, vagy kertnéző séta, amelyen a résztvevők különleges kertekbe nyernek bepillantást. Van olyan kert, amelyben művész alkot, vagy híres ember tulajdonában volt, de akad olyan, amelyik elnyerte az Év Kertje címet. A sétát a lakókkal egyeztetve szervezi meg, hiszen a saját otthonukba engedik be a vendégeket. A séták nagy része a Vaszary Kertből indul, ahol maga a villa épülete is beszédtémát ad, illetve a galériában megtekinthető kiállítások is.

Balatonfüred, Vaszary villa (Fotó: Szücs Ildikó)

Melyik séta a legnépszerűbb?
— A VillaSétát egyértelműen nagyon szeretik, és igyekszem mindig másmilyenre alakítani. Legalább 20 olyan villa van Füreden, ami szép és bejárható. De kedvelik a Reformkori Sétákat is, ami egész évben elérhető. Ezt én is nagyon kedvelem, mert a Reformkori Hagyományőrzők Társaságával például minden nagy ünnepen ott vagyunk és beöltözünk reformkori öltözékbe.

Mint idegenvezetőnek, neked melyik a kedvenced?
— Én bármikor, bárhol voltam, mindig az volt a kedvencem, amit éppen vezettem. A mai napig a fejemben van például a párizsi sétának az útvonala, de most minden, ami Füredhez kapcsolódik nagyon érdekel. Mert mindegyik olyan a téma, amiben otthon vagyok, amit szeretek. Nekem ez a hobbim, ezért is tudom egész évben csinálni, mivel szerencsére a sétákat tekintve Balatonfüreden egész évben szezon van.

Nyitókép: Fülöp Júlia a füredi Annuska villa előtt (Fotó: Szücs Ildikó)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva