Szücs Ildikó | 2020.09.18. 08:00
Tematikus vezetett séták Füreden #13 - Huray villák
Balatonfüreden sok gyönyörű villa van, némelyik bejárható és mindegyik külön történettel rendelkezik. A történetek és épületek ismerője, Fülöp Júlia idegenvezető mesél nekünk a VillaSéták alkalmával. Dr. Huray István fürdőorvos egykori nyaralói ékes gyöngyszemei a városnak.

Dr. Huray István, az egykori fürdőház orvosa Balatonfüred ismert alakja. Jókai Mór sógora, és az orvosa is, hiszen ő tanácsolta a tüdőbeteg írónak, hogy jöjjön ide a Balaton mellé gyógyulni.
Eötvös Károly így írt erről:

Volt azonban egy jó barátja s neje, Laborfalvy Róza után kedves rokona. Ez volt Huray, Balatonfüred főorvosa. Ez bízott az ő Balatonjában, Balaton vizének, napja sugarának, levegője illatának csodatévő erejében. Azt tanácsolta Jókainak: töltse nyarát Balatonfüreden, elmúlik minden veszedelme, minden nyavalyája, akár őseitől örökölte, akár maga szerezte. Úgy is lett. Jókai a Balatonhoz költözött, s azóta olyan egészséges lett, mint a makk. Holmi hörgőhurutok, mellvérzések, kínos köhögések úgy elmúltak, mintha sohase lettek volna. Meghízott, megszínesedett, munkáló kedve is fokozódott. Valóságos csoda történt vele.

Az esztergomi születésű Huray a pesti orvosi egyetemen diplomázott, majd a Tihanyi Apátság sebészorvosa lett, később pedig, 1875-től, a füredi gyógyintézet orvosa dr. Orzovenszky Károly kinevezett fürdőorvos mellett. Orzovenszky halála után 1876 végén azonban őt nevezték ki hivatalos fürdőorvosnak, ezt az állást egészen a haláláig, 1910-ig töltötte be. Kinevezése előtt csak nyaranta élt Füreden, a teleket Tihanyban töltötte egy uradalmi épületben, és az Óvárban volt egy szép szőlője is.

Huray István (Forrás: Arcanum)

Jókai Mór feleségének, Laborfalvi Rózának nővére, Laborfalvi Benke Jozefa, akit általában csak Pepi néninek neveztek a család tagjai, 1865-ben ment férjhez Huray Istvánhoz, így került rokonságba az íróval, akivel kölcsönösen megfordultak egymásnál, a tihanyi szőlőt is szívesen járták együtt, és amíg Jókaiék háza nem épült fel, addig többször laktak a fürdőorvosnál.

Hurayék 1866-ban a tihanyi apátság parcellázásából szerezték meg a saját telküket, amelyre 1868-ban építették fel a nyaralókat. Először a földszintes épület készült el, majd az emeletes villa, végül hátul egy istálló is lett. A telek egyébként Füred egyik legszebb helyén fekszik, a Kerektemplommal szemben, a Jókai és a Blaha villa között.

A Huray villák svájci stílusban épültek, mely egyik jellegzetessége a fából készült vázszerkezet és tornác. Ha behunyjuk a szemünket, akkor elképzelhetjük magunk elé az akkori fürdőváros képét, ahol minden villa ilyen stílusban épült a XIX. század második felében, mindenki ilyet akart.

A Huray villák, Balatonfüred
Fotó: Szücs Ildikó

 

De mi köze van Fürednek a svájci építészethez? A története az, hogy annak idején Széchenyi István fia, Széchenyi Ödön tervezte Budapesten a Siklót és a Fogaskerekűt. A Siklót megépítette, de a Fogaskerekűt nem sikerült, mert elfogyott rá az anyagi forrás. Ezért egy svájci társaság érkezett a Sváb-hegyre, és ők építették meg. A svájciaknak megtetszett ez a dimbes-dombos környék, és persze a főváros is. Elkezdtek nyaralókat építeni, így terjedt el a Sváb-hegyen, és ott többek között Jókainak is ilyen stílusban épült a nyaralója. Ő éppen ezért szeretett volna Füreden másmilyet, ez az építészeti stílus azonban közkedvelt lett a Balaton partján is.

Jókai Mór villájának történetét itt elolvashatod.

A Huray villa 1941-ben Opravill panzióként működött, ahol például Cholnoky Jenő földrajztudós is előszeretettel szállt meg. A háború után államosították és a rendszerváltás után privatizálták, ahogy a legtöbb füredi villát.

Cholnoky Jenő a füredi Huray villa előtt 1937-ben
Fotó: Fortepan/Cholnoky Tamás

 

“A fürdőhelytől — B.-Füred községhez vezető országút mellett, mindjárt a fürdő kápolnához s igy a fürdőhez is közel, már hat újabb ízléssel épített magánosok laka vonja magára figyelmünket, — jobbról Huray orvosé, Dőry Lajosé; balról a hegy fok menetén alá felé, elöl Jókai Móré, közepén Écsi László igazgatóé alól gróf Eszterházy Lászlóé; ezek mögött Halász Gézáé. Mindannyi közt legnagyobb s legkiválóbb Dőry Lajosé; nekem azonban Écsi igazgatóé — s legkiválóbban tetszik Huray orvosé, igen kedves és szép kerti udvaraikkal. E néhány épület élőjele, mivé kellene Füred helyiségének válni.”
(Forrás: Arcanum /Madarász József, Magyar Ujság 1871.)

 

A Huray villák is ezt a svájci építészetet tükrözik, az épületek közepén nagy fedett terasz található, háromszögű, lombfüzér-díszes oromzattal és pala fedéssel. Gyönyörű épületek, amelyeket Füred város is szeretett volna megvásárolni, de végül a turisztikai ügynökség tulajdonába kerültek. Nagyban folyik az építkezés, átalakítás a telken, amelyet díszes vaskerítés kerít el, és korábban a hatalmas fenyőfáktól alig lehetett látni a házakat. Talán ez az egyetlen olyan fafajta, amely jól bírja a füredi domboldal sziklás talaját. Korábban sima gyepszőnyeg vette körül a szép fenyőket.

A Huray villák, Balatonfüred
Fotó: Szücs Ildikó

A két épület védett, műemlék jellegű, és tudomásunk szerint hamarosan a Tourinform irodája költözik a kisebbik villába, a másikban pedig múzeumkiállításokat terveznek. Az egykori istálló ma már külön telken áll, magántulajdonban van, nyaralóként használják.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva