Szücs Ildikó | 2021.07.24. 14:00
Városi séta és hegymászás Balatonkenesén - kétnapos ajánló
A szőlőhegyekkel körülvett kisvárosban egy kellemes séta közben érdekes kincsekre bukkanhatunk, amelyeknek történeténél érdemes elidőzni egy kicsit. A városi és Balaton parti barangolás mellett még egy izgalmas turista ösvényt is bejárhatunk, amelynek végén a pazar kilátás megéri a hegymászást.

A pihenés forrásának tartott Balatonkenesén minden van, ami egy Balaton parti kisvárost vonzóvá tehet: fantasztikus strand, isteni falatokat kínáló vendéglátó helyek, történelmi emlékek és egy jó kis turistaút. Egy hétvége alatt felfedezhető érdekességek igazi feltöltődést nyújtanak.

Városi körséta

Ha autóval érkezünk a településre, a Fő utcán vagy környékén érdemes leparkolni, a parkolás mindenhol ingyenes. Ha vonattal érkezünk, az állomástól pár száz métert kell csak gyalogolnunk ugyanide. Nagyjából ez Kenese központja, ahol körülbelül 2 kilométeres körzetben találunk több látnivalót. A G&D Kézműves Pékségben feltankolhatunk útravalóból, itt mindenféle mentes finomságokat is találunk.

A G&D Kézműves Pékségbe mindig jó be- és visszatérni a sétánk során
Fotó: Szücs Ildikó

A Fő utcán felfelé, észak felé indulunk el, majd az első utcán jobbra fordulva találjuk a Tájházat, amely műemlékként is szép épület, de aki kultúrára vágyik, annak érdemes végignéznie az itt felsorakoztatott emlékeket. Helytörténeti Gyűjteményt, itteni születésű vagy kötődésű írók, költők műveit, vagy az Iparoskör relikviáit és a gabonatermesztés tárgyi emlékeit, valamint a szőlőművelés- és halászat jellegzetes eszközeit mutatják be.

A kenesei Tájház érdekes gyűjteményeket rejt
Fotó: a Tájház közösségi oldala

Visszasétálva a Fő utcán és elhagyva kiindulópontunkat találjuk a Liliomos Szökőkutat, amelyet kis zöld terület fog közre, az árnyas fák alatt elidőzhetünk, miután bevásároltunk a Pörc Bisztró és Delikát különleges finomságaiból. A díszkút Ambrus Éva keramikus munkája. Innen néhány lépésre található a Balatonkenesei Magyarok Nagyasszonya katolikus templom, amely előtt bekerített parkban, a Hősök Kertjében található az I. világháború hősi halottai tiszteletére állított emlékmű.

Templomkert Kenesén világháborús emlékművel
Fotó: Szücs Ildikó

Innen a Bagolyvár utcán felsétálva találjuk a Jánosi Villát, másnéven Bagolyvárat, amelyet Jánosi Gusztáv püspök, író, műfordító építtetett 1884-ben, skót úri stílusban. Bár a dús növényzetű kert eltakarja az épület egy részét, mégis sokan keresik fel, csak hogy megpillanthassák, és elolvassák a tájékoztató táblán lévő történetét.
A villáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Jánosi villa, Balatonkenese
Fotó: Szücs Ildikó

Ezután a Táncsics Mihály utcában kereshetjük fel a Kultúra Házát. Az épület az I. világháború után épült, helyi védettség alatt áll és egykor Csikvándy Béla ezredes villája volt. Ma a helyi kulturális élet központja, időszakos kiállításokkal, szakkörökkel, klubokkal, és számos érdekes programmal várja mind a helybeli mind az idelátogató érdeklődőket.

Ha a Táncsics utcáról jobbra fordulunk a Batthyányi, majd balra a Bajcsy-Zsilinszky utcára, belebotlunk a város református temetőjébe, amin keresztül megtaláljuk a Tatárlikakat. A mészkőfalba vájt barlangokban a XIX. századig laktak, sőt feljegyzések szerint még gyerekek is születtek itt. A helyiek töröklikaknak is nevezik, mert először a tatárok, majd a törökök elől menekültek ide a környékbeli emberek. Ha véletlenül a Partalja utcába tévedünk, onnan is van egy kis ösvény a Tatárlikakhoz.

Erdei ösvény a Tatárlikakhoz
Fotó: Szücs Ildikó

Kirándulás erre-arra

Másnap rövidebb túrát tehetünk a település egyetlen túraútján, a Tátorján tanösvényen. A tanösvény kiindulópontja a Kultúr Házánál található, mi mégis azt javasoljuk, hogy a kiindulópont legyen a Mária Lélekemelő Emlékhelye, ami a Partfő utca végén található. Ahogy a nevében is benne van, felemelkedhet a lelkünk ezen az ősi, szakrális helyen, amelyet valamikor kövekkel raktak ki, de időközben kivirágzott. A mellette lévő padon megpihenve erővel telve indulhatunk túránkra.

A kép sarkában látható jellegzetes löszfal, maga a 75 méter magas Soós-hegy
Fotó: Szücs Ildikó

A Tátorján tanösvény az itt élő tátorján növényről kapta a nevét, amely a város egyik jelképe és országosan védett élőhelye az itteni Soós-hegy. Az útvonal jelzése sárga, és a városi részével együtt is egy óra alatt bejárható, végig tájékoztató táblák adnak felvilágosítást a környék történelmi, földtani és botanikai értékeiről.

A Soós-hegyet megmászva a Soós Lajos emlékoszlophoz lyukadunk ki. A vörös homokkőből épült obeliszket Somodari Károly készítette, tetején tükör napkorong díszítéssel. Már innen is csodás panorámában lesz részünk, ahogy visszatekintünk a Balaton szikrázóan kék vizére.

Balatonkenese, Soós Lajos emlékoszlop, mögötte pedig a kilátó
Fotó: Szücs Ildikó

Néhány lépésnyire pedig a Soós-hegyi kilátóba felmászva még teljesebb lesz a látvány.

Ezért a látványért megéri felmenni a Soós-hegyi kilátóba
Fotó: Szücs Ildikó

Akinek nem volt elég a gyaloglásból, annak javasoljuk, hogy innen sétálva keresse fel a part mellett húzódó Gesztenyefa sort és az Árpád forrást, ez nagyjából két kilométer. A Tátorján sétányon végigmegyünk, majd balra ráfordulunk a Bajcsy-Zsilinszky utcára. Itt több kis utca is lesz balra, de nekünk egy nagyobb út kell, amely a Kenese Völgye úthoz, vagy a Borsatanyához vezet. A hosszú sétány a kerékpár út mentén halad, párhuzamosan a 71-es úttal, és minden évben megkapó látvány a gesztenyefákkal szegélyezett sétány. A forrás közvetlenül a kerékpár út mellett van, és a mindenki számára elérhető, iható, friss forrásvíz kimossa az emberből az út fáradalmait.

Kenese egy része felülről
Fotó: Szücs Ildikó

Autóval is meg lehet közelíteni, így is kellemes sétát tehetünk a Gesztenyefa soron. Ha az időnkbe belefér, egy laza kis délutáni strandolást ajánlunk a Vak Bottyán strandon, ahová viszont valóban autóval érdemes átmenni, hiszen Kenese másik felén található.

Ha átruccannál Balatonakarattyára, ezt ajánljuk!

A Balaton minden pontján találsz egy hétvégére szóló kétnapos ajánlót!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva